StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Лазарева субота в 2020 році – коли відзначати, прикмети та заборони

3 квітня 2020, 14:05
Главред з'ясував головне про свято Лазарева субота 2020 – коли відзначається, що потрібно робити, що можна їсти і багато іншого.
Лазарева субота 2020 – коли і як відзначати, що можна їсти і прикмети - Воскресіння Лазаря Рембрандт
Лазарева субота 2020 – коли і як відзначати, що можна їсти і прикмети. Воскресіння Лазаря. Рембрандт / Вікіпедія

Лазарева субота – свято напередодні Вербної неділі (Входу Господнього в Єрусалим). І саме з вербою пов'язані головні традиції дня.

Главред з'ясував головне про свято Лазарева субота 2020 – коли відзначається, що потрібно робити, що можна їсти і багато іншого.

Лазарева субота 2020 – дата

У свята немає фіксованої дати. Воно відзначається на шостому тижні Великого посту.

відео дня

Лазарева субота в 2020 році відзначається 11 квітня. Слідом йде Вербна неділя – 12 квітня. Потім Страсний тиждень 2020, який закінчується Великоднем 2020.

Детальніше про ці свята читайте в наших матеріалах Якого числа Вербна неділя в 2020 році і як її відзначати та Страсний тиждень перед Великоднем 2020 – що можна і не можна робити.

Воскресіння Лазаря – історія свята

Лазаревою суботою свято назвали на честь великого чуда, що явив людям Господь, коли воскресив праведного Лазаря на четвертий день після його смерті. Це одне з головних чудес, що здійснив Спаситель під час свого земного життя.

За переказами, Лазар після воскресіння прожив ще 30 років.

читайте такожКоли Трійця в 2020 році і як її правильно відзначатиНедарма воскресіння Лазаря – один з найбільш ранніх сюжетів у християнському образотворчому мистецтві (перші твори датуються ще IV століттям). Тобто малювати картини з Христом і Лазарем стали раніше, ніж церква постановила святкувати цю подію.

Повернення Лазаря до життя зображували, зокрема, Рембрандт, Караваджо і Ван Гог.

До речі, воскресіння Лазаря – не єдине воскресіння, що здійснив Ісус. До цього Спаситель воскресив сина вдови з міста Наїн та єдину дочку юдея Яіра.

Лазарева субота 2020 – що можна їсти

У це свято дозволяється послаблення Великого посту 2020. У Лазареву суботу можна їсти ікру, додавати в їжу олію, випити червоного вина.

Лазарева субота – що можна робити, а що не можна

Священики на церковну службу в Лазареву суботу одягають святковий білий одяг замість традиційних для поста чорних нарядів. При цьому багато хто запитує, чи можна причащатися в Лазареву суботу – так, можна і причащатися, і сповідатися.

У той же час будь-які пишні гуляння заборонені.

Також у Лазареву суботу не можна:

  • працювати по дому;
  • сваритися і лихословити;
  • сумувати.

Такі ж заборони існують і для будь-якого іншого церковного свята. Але є і "індивідуальна" заборона на Лазареву суботу: не можна на підлозі топтати крихти їжі, що впали з святкового столу – інакше чекай поганих звісток.

Головний народний звичай у Лазареву суботу – наломати верби для освячення у Вербну неділю.

Причому освячувати вербу в більшості церков починають уже з вечора суботи.

Лазарева субота – замовляння на вербу. Читається, поки людина в жарт б'є іншого освяченими вербними гілочками: "Б'ємо, щоб ти був здоровим" і "Верба хліст, бий до сліз!".

Лазарева субота – молитва

Воскресіння Лазаря. Ікона
Воскресіння Лазаря. Ікона

Тропар Лазаревої суботи

У загальному воскресінні перш Твого страждання засвідчуючи, з мертвих підняв Ти Лазаря, Христе Боже. Тому і ми, як діти, тримаючи символи перемоги, Тобі – Переможцеві смерті воззовем: "Осанна в вишніх, благословен Грядущий в ім'я Господнє!"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти