StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Названо ліки від популярного стану, які допомагають боротися з Альцгеймера

19 липня 2021, 16:21
Всього в аналіз були включені майже 13 000 чоловік старше 50 років.
Хвороба Альцгеймера
Доктор Нейшн і його колеги порівняли дослідження ліків зі здатністю долати гематоенцефалічний бар'єр / Audie Dewey / flickr.com

Гіпертонія, від якої страждає майже половина дорослого населення, може піддати вас ризику серцевих захворювань та інсульту. Дослідження також показують, що підвищений кров'яний тиск в середньому віці може збільшити ризик розвитку деменції в літньому віці.

Факти показують, що деякі ліки дійсно можуть запобігти деменції у цих людей. Але досі дослідники не знали, які ліки, пише Everydayhealth.

У великомасштабному метааналізі, опублікованому в червні 2021 року в журналі Hypertension, дослідники виявили, що люди, які приймали ліки від гіпертонії, які виходять з кровоносних судин і потрапляють в мозок, відомі як перетин гематоенцефалічного бар'єру, відчували менше зниження когнітивних функцій, ніж ті, хто використовував ліки від кров'яного тиску, які залишаються тільки в кровотоці.

читайте такожЯк відстрочити Альцгеймера на 5 років: вчені назвали гру, яку знає кожен

"Ми знаємо, що зниження артеріального тиску корисно для зниження когнітивних функцій і ризику розвитку деменції, але існує безліч різних ліків. І питання полягало в тому, чи діють ці препарати через безліч різних механізмів на зниження когнітивних функцій або вони просто знижують артеріальний тиск?"- говорить автор-кореспондент дослідження Деніел Нейшн, доктор філософії, доцент психологічних наук і викладач Інституту порушень пам'яті і неврологічних розладів Каліфорнійського університету в Ірвіні (UCI MIND).

Доктор Нейшн та його колеги порівнювали дослідження ліків із здатністю подолати гематоенцефалічний бар'єр і без нього, які впливають на ренін-ангіотензинову систему, гормональну систему, яка пов'язана з кров'яним тиском і відіграє роль у навчанні та пам'яті. Вони проаналізували дані з двох класів ліків: інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ) і блокаторів рецепторів ангіотензину II (БРА), які зазвичай використовуються при лікуванні гіпертонії.

Всього в аналіз були включені майже 13 000 чоловік старше 50 років в 14 різних дослідженнях, проведених в шести країнах.

"Це не була експертиза одного конкретного препарату або навіть одного класу препаратів; це була властивість препарату-чи потрапить він в мозок. Якби лікарі були впевнені в цінності цієї властивості, не треба було б кардинальних змін в їх практиці призначення ліків. Вони можуть просто вибрати інший препарат з тієї ж сім'ї, який долає гематоенцефалічний бар'єр", - йдеться в повідомленні Nation.

Випадковість в результатах і області майбутніх досліджень

Один з результатів, який змусив дослідників ламати голову, полягав у тому, що пацієнти, які приймали препарати, що не проникають через гематоенцефалічний бар'єр, мали кращі результати по увазі в порівнянні з тими, хто приймав препарати, що проникають в мозок. Хоча серцево-судинні захворювання негативно впливають на увагу, вони не є ознакою недоумства. Нейшн і Джин Хо, доктор філософії, науковий співробітник UCI MIND, проводять нові дослідження для кращого розуміння цих результатів.

Однак на даний момент це нове дослідження може допомогти прокласти шлях для різних практик призначення ліків, які враховують інші захворювання, пов'язані з гіпертонією.

"Альцгеймера-це хвороба мозку, до якої ніщо інше не має ніякого відношення", - говорить Константіно Ядекола, доктор філософії, директор Інституту досліджень мозку та розуму Сім'ї фейлів у Weill Cornell Medicine, який не брав участь навчання. "Пошкодження судин головного мозку викликано в основному високим кров'яним тиском. Це також одна з основних причин хвороби Альцгеймера. Отже, повідомлення громаді полягає в тому, що якщо ви лікуєте високий кров'яний тиск, Ви також лікуєте хворобу Альцгеймера".

Іадекола радить пацієнтам регулярно перевіряти артеріальний тиск, щоб якомога швидше отримати лікування. Він також радить, зокрема, темношкірим пацієнтам, у яких є схильність до гіпертонії, лікувати високий кров'яний тиск в будь-якій формі і формі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти