StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Механічна або електрична зубна щітка: лікарі розповіли, що краще

15 лютого 2021, 17:08оновлено 15 лютого 2021, 18:32
Дізнайтеся про плюси і мінуси ручних і електричних зубних щіток.
щелепа, зуби
Дізнайтеся про плюси і мінуси ручних і електричних зубних щіток / Фото pixabay.com

Чищення зубів - наріжний камінь здоров'я зубів. Це найбільш ефективний спосіб видалення зубного нальоту, який допомагає запобігти карієс, гінгівіт і більш серйозні захворювання ясен.

Але яка зубна щітка краще? - запитувати Insider.

За словами Саллі крем, лікаря-пародонтолога і представника Американської стоматологічної асоціації, деякі типи електричних зубних щіток краще видаляють зубний наліт, ніж ручні зубні щітки. Однак пацієнтам необхідно поговорити зі своїм стоматологом, щоб вибрати, яка зубна щітка найкраще відповідає їх індивідуальним потребам.

Дізнайтеся про плюси і мінуси ручних і електричних зубних щіток, а також про те, на що звертати увагу, коли ви вирішуєте, яка щітка підходить для вашої повсякденної стоматологічної допомоги.

читайте такожНавіщо видаляти зуби мудрості і коли їх можна залишити: лікар дав відповідь

На що звертати увагу при виборі ручної зубної щітки

Ручні зубні щітки зазвичай дешевше, ніж їх електричні аналоги, але дослідження показують, що вони не обов'язково настільки ж ефективні при зменшенні нальоту і гінгівіту. Якщо ви хочете використовувати ручну зубну щітку, Крам радить шукати щітку з маленькою компактною головкою, щоб дотягнутися до задніх зубів.

"Ви завжди шукаєте щітку з м'якою щетиною, а не жорстку", - сказав Крам.

Чищення щіткою з жорсткою щетиною може пошкодити ясна, говорить Девід лідер, доктор медичних наук, доцент школи стоматологічної медицини Університету Тафтса.

Незалежно від того, наскільки жорсткі щетинки, вони не видаляють зубний камінь з зубів, але можуть видалити тканину ясен, що може привести до підвищеної чутливості зубів і їх рецесії.

Плюси і мінуси ручних зубних щіток

Вирішуючи, яку ручну зубну щітку купити, стоматолог може порадити Вам розглянути деякі з наступних плюсів і мінусів:

Плюс

Портативний. Ручну зубну щітку легко принести в офіс, залишити в сумочці або використовувати під час подорожей.

Недорого. Середня Ручна зубна щітка в аптеці або супермаркеті коштує менше 10 доларів.

Широко доступна. Ручні зубні щітки продаються в більшості аптек і продуктових магазинів.

Без батарейок: немає необхідності в джерелі живлення і не викликає розряду батарей.

Мінус

Відсутні важкодоступні місця. "Я помітив, що майже всім потрібна зубна щітка з головкою на занадто великій зубній щітці", - говорить лідер. Люди можуть вибрати компактну насадку для чищення зубів, щоб правильно чистити зуби. Однак при правильному використанні Ручна зубна щітка може бути такою ж ефективною, як і електрична зубна щітка. Використання зубної нитки є ключовим моментом, без неї не обходиться жодна техніка чищення зубів.

Менш ефективний для чищення зубів. Огляд 2014 року показав, що Ручна зубна щітка менш ефективна при видаленні зубного нальоту і запобіганні гінгівіту як в довгостроковій, так і в короткостроковій перспективі в порівнянні з електричною зубною щіткою, але автори попереджають, що необхідна велика стандартизація експериментів.

Створює зайві пластикові відходи. Експерти кажуть, що зубні щітки необхідно замінювати кожні три місяці або коли щетина починає стиратися, що призводить до утворення пластикових відходів.

Щетинки можуть бути більш абразивними, ніж електричні щітки. Якщо ви чистите зуби занадто сильно ручною зубною щіткою або використовуєте занадто жорстку щетину, важко сказати. На відміну від багатьох електричних зубних щіток, якщо ви занадто сильно натискаєте на ясна, не подається попереджувальний сигнал.

Не підходить для певних груп. Експерти кажуть, що людям з обмеженими можливостями та людям похилого віку може бути важко правильно чистити зуби ручною зубною щіткою через проблеми з рухливістю.

На що звертати увагу при виборі електричної зубної щітки

Є безліч електричних зубних щіток. Три популярних типи електричних зубних щіток включають:

  • Хитні обертові головки-це круглі головки, які обертаються і переміщаються вперед і назад.
  • Звукові насадки-щітки, які дуже швидко вібрують вперед і назад.
  • Ультразвукові щітки, які вібрують з частотою, що перевищує межі людського звуку, звідси і назва ультразвукові.

Існує дуже мало клінічних випробувань, які порівнюють різні типи електричних зубних щіток, не спонсорованих компанією, тому необхідні більш незалежні дослідження, щоб визначити, чи є один тип більш ефективним, ніж інший.

Крам рекомендує звукову зубну щітку. Вона каже, що "щетина проникає далі між зубами, в ці вузькі простори і ще далі під той невеликий комірець з тканини ясен, який оточує кожен з ваших зубів".

Плюси і мінуси електричних зубних щіток

Дослідження показують, що електричні зубні щітки можуть мати перевагу перед ручними зубними щітками в плані збереження здоров'я рота. Проте, перед покупкою варто подумати про плюси і мінуси і обговорити зі стоматологом.

Плюс

Більш ефективна для зменшення зубного нальоту і гінгівіту, ніж ручна зубна щітка. Протягом 11-річного періоду велике дослідження 2019 року в Німеччині показало, що у тих, хто використовував електричні зубні щітки, було краще загальний стан порожнини рота, включаючи меншу кількість захворювань ясен і втрати зубів, ніж у тих, хто використовував ручні щітки.

У огляді 2014 року аналіз 56 досліджень показав, що електричні зубні щітки є більш ефективними при видаленні зубного нальоту та запобіганні гінгівіту в довгостроковій та короткостроковій перспективі порівняно з ручними зубними щітками. Дослідники виявили короткострокове скорочення нальоту на 11% і зменшення на 21%.

Краще для здоров'я ясен у людей з брекетами. Результати огляду 2017 року показали, що у ортодонтичних пацієнтів може бути краще здоров'я ясен, в тому числі менше запалень і менше кровотеч, якщо вони використовують електричну зубну щітку замість ручної, але необхідні більш довгострокові дослідження.

Краще для дітей. Одне невелике дослідження 2013 року показало, що електрична зубна щітка більш ефективна для видалення нальоту, ніж ручна зубна щітка у дітей у віці від 8 до 17 років.

Краще для літніх людей. Електричні зубні щітки підходять літнім людям, тому що за ручки легше триматися, а вібрація полегшує їх використання без енергійних рухів рук або кистей рук. Це особливо ефективно для людей, які страждають артритом. При правильному розташуванні роботу виконує головка пристрою.

Краще для деяких людей з шкірними захворюваннями. Лідер каже, що він працює з пацієнтами, у яких склеродермія викликає стягнутість шкіри навколо рота. Для них електричні зубні щітки набагато простіше у використанні, ніж ручні.

Додаткові можливості. Різні типи електричних зубних щіток мають функції, які можуть допомогти вам відстежувати чищення зубів, наприклад можливість зв'язуватися зі своїм смартфоном через додаток. У них також є таймери і датчики, які допоможуть вам чистити зуби протягом потрібного часу, тобто двох хвилин, і не натискати занадто сильно.

Зменшення відходів. За словами лідера, хоча вам все ще потрібно замінити головку електричної зубної щітки кожні кілька місяців, як і ручна зубна щітка, її довжина становить приблизно чверть довжини ручної зубної щітки, тому вона може використовувати менше пластику і в цілому виробляти менше відходів.

Мінус

Вартість: електрична зубна щітка зазвичай коштує від 30 до 200 доларів, що дорожче, ніж звичайна Ручна зубна щітка. Вам потрібно буде замінити насадку приблизно чотири рази на рік; вони варіюються від 1 до 10 доларів залежно від бренду.

Голосно: електричні зубні щітки значно голосніше, ніж їх ручні аналоги, що може дратувати або заважати роботі деяких.

Використання з занадто великим зусиллям: садна і пов'язана з ними підвищена чутливість можуть виникнути, коли люди використовують електричну зубну щітку разом з сильною рукою. Це може викликати пошкодження тканин порожнини рота.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти