StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Кабачки - недооцінений овоч: кому і чому їх обов'язково потрібно їсти

11 липня 2021, 03:50
Кабачки - дешевий та доступний овоч. З них можна приготувати безліч корисних і смачних страв.
Цукіні, кабачки
Кабачки безсумнівно повинні бути в літньому раціоні харчування / Pixabay

Кабачок - дешевий та дуже смачний овоч. З нього можна приготувати безліч страв. Кабачки можна запікати із сиром, готувати на грилі та на пару, додавати в лечо, рататуй, запіканку. Вони є відмінною основою для супів і корисним гарніром до м'ясних страв. Їх також фарширують, готують овочеві спагетті, млинці.

При цьому дієтолог Світлана Фус зазначила, що багато хто недооцінює кабачки, і розповіла у Facebook, чим же корисний цей овоч для здоров'я.

Кабачки - користь

Кабачки корисні для зору. Це овоч багатий на каротиноїд лютеїн та його ізомер зеаксантин (в 100 г - 35,4% від денної норми). Ці речовини здатні накопичуватися в тканинах ока та забезпечувати ефективний захист зору.

відео дня

Багато каротину в цукіні (різновид кабачків), особливо в жовтих плодах. Є в ньому аскорбінова та фолієва кислоти - відповідно 17% і 4-5% від добової потреби.

М'якоть кабачка не містить крохмаль. У малих кількостях міститься сахароза в 100 г - 0,05 г, тому вживання цього овоча не викликає сплесків глюкози в крові.

Кабачок містить калій - 11% добової потреби в 100 г.

"Для нормальної роботи організму в його клітинах повинна бути достатня концентрація іонів калію, але вони у великій кількості виводяться із сечею. Тому їхній запас необхідно постійно поповнювати", - зазначила дієтолог.

У кабачку містяться харчові волокна і вода, які необхідні для нормальної роботи кишечника.

"Це особливо важливо для людей, які мало рухаються, ведуть сидячий спосіб життя. Позитивно діє клітковина і на мікрофлору кишечника - збільшує кількість корисних бактерій та пригнічує ріст умовно патогенних. Крім того клітковина пов'язує холестерин і жовчні кислоти в кишечнику і виводить їх з організму. Тим самим зменшуються ризики атеросклерозу і утворення каменів у жовчному міхурі", - повідомила експерт.

Кабачки - калорійність

Ті люди, які стежать за вагою і рахують калорії, можуть не турбуватися. Кабачки - дуже дієтичний продукт. У 100 г овоча всього 24 калорії.

Які кабачки купувати

Купувати кабачки варто розміром поменше, краще їсти молоді плоди, порадила дієтолог.

"Тоді їхня шкірка м'яка, м'якоть соковита і біла, а насіння ще не затверділо. Такі кабачки смачні, мають більше корисних речовин. Харчова цінність перезрілого кабачка падає. Їхня м'якоть стає твердою, втрачає соковитість, такі кабачки складно очищати", - розповіла експерт.

Кому потрібно включати кабачки в раціон

Кабачки - дешевий та доступний овоч. З них можна приготувати безліч корисних і смачних страв. Оскільки м'якоть кабачка м'яка та ніжна, його можна включати в раціон дітей вже з шести місяців. З цієї ж причини його активно повинні їсти вагітні, люди похилого віку, люди, у яких є проблеми з кишечником.

До вживання цього овоча практично немає протипоказань, необхідно лише стежити за реакцією організму на цей продукт.

Як повідомляв Главред, раніше дієтолог Світлана Фус повідомила, що овочі, фрукти та ягоди різних кольорів захищають організм від різних проблем. Властивості овочів, фруктів і ягід залежать від того, які речовини в них містяться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти