StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Інтерстиціальний цистит: що це і як його лікувати

5 лютого 2021, 21:43
Ось як визначити, чи є у вас інтерстиціальний цистит, що його викликає, і які варіанти лікування доступні.
жінка, цистит
Ось як визначити, чи є у вас інтерстиціальний цистит, що його викликає, і які варіанти лікування доступні. / Фото Pixaby

Інтерстиціальний цистит (ІЦ), іноді називають синдромом хворобливого сечового міхура( PBS), синдромом болю в сечовому міхурі (BPS) або гіперчутливим сечовим міхуром, є хронічним станом сечового міхура, що викликає тиск у сечовому міхурі, біль у сечовому міхурі, тазовий біль і часті позиви до сечовипускання.

Хоча ІЦ вражає як чоловіків, так і жінок, це захворювання частіше зустрічається у жінок. Фактично, згідно з даними Wisconsin Urology, у жінок в п'ять разів більше шансів отримати ІЦ в порівнянні з чоловіками.

Асоціація інтерстиціального циститу (ICA) повідомляє, що зареєстрована кількість чоловіків з ІЦ може бути нижчою, ніж фактична кількість, оскільки у чоловіків з ІЦ часто помилково діагностують хронічний простатит або синдром хронічного тазового болю.

Ось як визначити, чи є у вас інтерстиціальний цистит, що його викликає, і які варіанти лікування доступні.

читайте такожЦистит: причини, симптоми і фактори ризику

Ознаки та симптоми інтертиціального циститу

ІЦ не є універсальним захворюванням, оскільки симптоми і їх тяжкість можуть варіюватися від людини до людини. Для деяких людей з ІЦ цей стан може бути виснажливим і надавати серйозний негативний вплив на якість життя, тоді як У інших можуть з'являтися симптоми, які з'являються і зникають з періодичними загостреннями.

"Симптоми ІЦ схожі на симптоми, які можуть виникнути при інфекції сечовивідних шляхів (ІМП), за винятком відсутності інфекції", - говорить Стейсі Саттон, лікар.

На додаток до симптомів, перерахованих вище, чоловіки з ІЦ можуть відчувати "біль в промежині, паху, статевому члені або мошонці", - говорить Кімберлі Ленгдон, доктор медицини і акушер-гінеколог з США.

"Як правило, цистоскоп або камера, прикріплена до трубки для візуалізації внутрішньої частини сечового міхура, необхідні для підтвердження діагнозу (як для чоловіків, так і для жінок)".Оскільки ознаки та симптоми ІМП аналогічні хронічним ІМП, може бути важко відрізнити їх без аналізу сечі-тесту, який зазвичай використовується для виявлення ІМП.

"Головне-знайти зміну в симптомах", - говорить Саттон. "Наприклад, зміна частоти сечовипускання або локалізації болю може вказувати на те, що у вас ІМП, а не загострення ІК".

Якщо ви підозрюєте, що у вас ІК, або у вас виникають проблеми з його лікуванням, і ви відчуваєте незвичайні симптоми або кров у сечі, вам слід негайно звернутися до лікаря, оскільки невилікувана ІМП може призвести до серйозних наслідків, включаючи незворотне пошкодження нирок або сепсис.

"Якщо не лікувати, симптоми інтерстиціального циститу можуть посилитися, оскільки сечовий міхур стає більш роздратованим і сенсибілізованим", - говорить Саттон.

"Крім того, без лікування або втручання можуть бути порушені інші системи організму, такі як фасція і кишечник".

Причина і тригери

Точна причина ІЦ невідома, але є кілька факторів, які можуть сприяти або викликати загострення, в тому числі ваша дієта, певні ліки, коливання гормонів або статевий акт.

"Симптоми посилюються після їжі або пиття подразників сечового міхура, таких як кава, помідори, соєві боби, продукти з високим вмістом калію, гостра їжа і цитрусові", - говорить Саттон.

  • Інші тригери загострення ІЦ можуть статися, якщо ви:
  • Відчуваєте сильні емоції, наприклад, сильно нервуєте, сумуєте або зліться
  • Займаєтеся сексом
  • Тримайте сечу
  • Носіть тісний одяг (штани або нижню білизну)
  • Використовуйте відбілену, ароматизовану, сильно оброблену або грубу Туалетний папір
  • Піднімаєте або штовхаєте важкі предмети
  • Довго стоїте
  • Приймаєте певні ліки (включаючи певні антидепресанти, ліки для носових пазух і знеболюючі)
  • Зневоднений
  • Використовуєте пральні порошки з хімікатами
  • Плаваєте у воді басейну, що містить хімічні речовини (хлор або інші дезінфікуючі засоби, регулятори pH або альгіциди).
  • Мазок Папаніколау
  • Поїздка в автомобілі протягом тривалого періоду часу

Більш того," пацієнти з ІЦ часто мають супутні захворювання", - говорить Ленгдон. Іншими словами,ви можете випробувати один або кілька станів одночасно.

Варіанти лікування

Хоча ІК є невиліковним захворюванням, з ним можна впоратися за допомогою комбінації клінічних і природних методів лікування.

"Управління болем включає в себе зміну поведінки, наприклад, визначення та виключення продуктів і напоїв, які викликають роздратування сечового міхура", - говорить Саттон. "Ефективне знеболювання повинно також включати фізіотерапію таза для лікування гіперактивних м'язів тазового дна, які можуть викликати біль".

Згідно з рекомендаціями, розробленими американською урологічною Асоціацією (AUA), коли справа доходить до лікування, ІЦ рекомендує "поетапний підхід" - план лікування, який змінюється в залежності від його результатів і здатності керувати вашими симптомами.

Зміни способу життя або модифікації поведінки

Лікарі рекомендують починати лікування з консервативних і неінвазивних (тобто нехірургічних) підходів, включаючи:

Внесення змін до дієти: уникайте подразників сечового міхура, таких як газовані напої, кофеїн, продукти з цитрусових і продукти, що містять велику кількість вітаміну С.

Пероральні препарати

Для більшості найкращим підходом є поєднання методів лікування. Якщо перераховані вище способи знеболювання не працюють, ваш лікар може порекомендувати вам ліки в якості наступної лінії лікування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти