StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Цикорій: побічні ефекти і в чому користь для здоров'я

1 липня 2021, 07:44
Цикорій може мати користь для здоров'я і може допомогти контролювати рівень цукру в крові.
Чашка_пить_чай_кофе
Він має кавовий смак, але не містить кофеїну. / Pixabay

Кава з цикорієм отримують з обсмаженого меленого кореня цикорію. Він має кавовий смак, але не містить кофеїну. Хоча він може мати деякі побічні ефекти, дослідження також показують, що він може мати потенційну користь для здоров'я.

Тому деякі люди можуть вважати його підходящою альтернативою кави, пише Medical News Today.

Кава з цикорієм набирає популярність як замінник кави без кофеїну через його подібного смаку. Цикорій може мати користь для здоров'я і може допомогти контролювати рівень цукру в крові і поліпшити здоров'я травної системи. Хоча дані свідчать про те, що більшість людей добре переносять його, в деяких повідомленнях передбачається, що в деяких випадках він може викликати побічні ефекти, такі як важкі алергічні реакції.

читайте такожНебезпека кави в спеку: експерт попередила про ризики для здоров'я

У цій статті ми обговоримо можливі переваги для здоров'я і побічні ефекти кави з цикорієм, а також те, як його пити.

Цикорій кави визначення

Цикорій і кава походять з двох різних рослин. Кава з цикорієм отримують з Cichorium intybus, трави, яка росте в землі. Хоча люди можуть використовувати листя рослини для салатів, вони також можуть використовувати корінь для приготування кави з цикорієм.

Кава отримують з плодів рослини під назвою Coffea arabica. Оскільки плоди кавових дерев розміром з вишню, люди називають їх кавовими зернами.

Виробники подрібнюють і обсмажують корінь цикорію і або упаковують його окремо, або додають в звичайну каву, щоб надати йому додатковий аромат. Оскільки корінь цикорію за смаком схожий на каву, деякі люди використовують його як замінник кави.

І корінь цикорію, і кава містять сполуки, які, згідно з дослідженнями, можуть бути корисні для здоров'я. Однак кава також містить кофеїн, якого немає в корені цикорію. Деякі люди можуть захотіти обмежити або виключити кофеїн зі свого раціону, що може зробити каву з цикорієм підходящою альтернативою.

Можливі переваги

У дослідженні, проведеному в 2015 році, зазначається, що корінь цикорію є багатим джерелом харчових волокон, званих інуліном. Велика частина досліджень про користь кореня цикорію для здоров'я зосереджена на цьому волокні. У 4-тижневому клінічному дослідженні за участю 47 здорових дорослих учасників дослідження показали, що потенційна користь інуліну для здоров'я може включати:

Рівень цукру в крові: тест HbA1c-це вимірювання рівня глюкози в крові людини. Він вимірює кількість цукру в крові, пов'язане з гемоглобіном, частиною червоних кров'яних тілець, що переносять кисень. Дослідження показує, що корінь цикорію покращує HbA1c шляхом придушення підвищення рівня цукру в крові після їжі.

Холестерин: попередні дослідження показали, що корінь цикорію може допомогти поліпшити холестерин, але дослідники в дослідженні 2015 року не спостерігали цього ефекту, можливо, через коротшу тривалість дослідження. Однак корінь цикорію, здається, збільшує кількість адипонектину, гормону, який допомагає захистити від накопичення жиру в стінках артерій.

Жир в організмі: у цьому дослідженні корінь цикорію не мав значного впливу на масу тіла або жирові відкладення. Однак відсоток жиру в організмі трохи збільшився в групі плацебо.

Функція кишечника: корінь цикорію може допомогти поліпшити Фекальні властивості і спорожнення кишечника у деяких людей.

Автори дійшли висновку, що корінь цикорію може бути корисним для зниження високого рівня цукру в крові та поліпшення спорожнення кишечника.

В огляді 2020 року було відзначено, що корінь цикорію крім інуліну також містить кальцій, магній і багато рослинні хімічні речовини, такі як фенольні кислоти. Дані свідчать про те, що фенольні кислоти мають антиоксидантні властивості і можуть допомогти захистити від хвороб серця, діабету і запалень.

У попередньому дослідженні "надійне джерело" також зазначалося, що корінь цикорію може показати деякі перспективи зменшення болю і скутості у людей з остеоартритом. Однак необхідні подальші дослідження.

Побічний ефект

Хоча існує не так багато досліджень, що оцінюють безпеку виключно кореня цикорію, дані вказують на те, що деякі речовини, присутні в корені цикорію, можуть бути шкідливими. Наприклад, дослідження 2018 року, проведене надійним джерелом, показало, що корінь цикорію, крім антиоксидантів, може містити деякі токсичні речовини. Однак інші дослідження показують, що більшість людей добре переносять корінь цикорію.

Більш раннє дослідження, якому довіряють, показало, що, хоча у багатьох людей немає негативних реакцій, у деяких можуть спостерігатися побічні ефекти.

Наприклад, у деяких людей цикорій може викликати алергічні реакції. У дослідженні 2020 року зазначається, що людині, яка страждає алергією або екземою, слід обережно вживати корінь цикорію або контактувати з ним.

Крім того, є повідомлення про те, що деякі люди відчували анафілаксію після прийому інуліну, що входить до складу кореня цикорію. Анафілаксія-це небезпечна для життя алергічна реакція, яка може привести до:

  • кропивниця
  • набряк горла
  • утруднене дихання
  • сором в грудях
  • непритомність

У дослідженні, проведеному в 2017 році, також зазначається, що необхідні додаткові дослідження для вивчення безпеки кореня цикорію у вагітних.

Чи варто людям спробувати?

Багато досліджень показують, що кава з цикорієм може мати ряд переваг для здоров'я, і більшість досліджень припускає, що люди добре це переносять. Через схожість смаку з кавою і того факту, що він не містить кофеїну, він може стати підходящою альтернативою для людей, чутливих до кофеїну, або тих, хто хоче зменшити споживання кофеїну.

Однак необхідні додаткові дослідження, щоб довести його безпеку.

Людям слід подумати про те, щоб поговорити зі своїм лікарем, перш ніж використовувати рослинні продукти, особливо якщо у них є алергія або вони вагітні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти