Січневий перерахунок пенсій: хто отримав надбавку в тисячі гривень

8 січня 2024, 10:02
В Україні в січні пенсії перерахували чотирьом категоріям пенсіонерів. Найбільше отримали ті, хто і раніше мав максимальну пенсію.
Купюри, пенсії
Крім того, в Кабміні обіцяють, що повинна пройти традиційна щорічна індексація пенсій / колаж Главред, фото УНІАН

В Україні в січні 2024 пенсії перерахували чотирьом категоріям пенсіонерів. Найбільшу добавку отримали ті, хто все ще мав максимальну пенсію. Їх виплати зросли з 20 930 грн до 23 610 грн. А мінімальна пенсія збільшилася всього з 2093 до 2361 грн. Про це йдеться в матеріалі порталу "Обозрєватєль".

Перерахунок пенсій в Україні в нинішньому році пройде в кілька етапів. І він пов'язаний в першу чергу з підвищенням прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати. Крім того, в Кабміні обіцяють, що повинна пройти традиційна щорічна індексація пенсій.

Також, разом з підвищенням мінімальної зарплати, збільшився і гарантований розмір пенсії для українців, які виконали певні умови ‒ це 30 років страхового стажу для жінок, 35 років страхового стажу для чоловіків і вік не менше 65 років. До 1 січня вони повинні отримувати не менше 2680 грн, а з 1 січня – 2840 грн.

відео дня

Як підвищать зарплати в березні

У березні пройде традиційна індексація пенсій. Їх розмір залежить від двох факторів: динаміки середньої заробітної плати та інфляції. Повідомляється, що підвищення пенсій може скласти близько 15%. Далі - чим більше у пенсіонера була зарплата і чим більше у нього стаж, тим більшу виплату він буде отримувати.

Підвищення зарплат у квітні

У квітні мінімальну зарплату підвищать з 7100 до 8000 грн. В результаті знову піднімуть гарантію для 65-річних, які мають достатній стаж. Замість 2840 грн пенсія зросте до 3200 грн.

Проблеми з виплатами зарплат і пенсій

Як раніше повідомляв Главред, в Україні можливі затримки у виплатах пенсій і зарплат держслужбовцям і вчителям, якщо країна не отримає фінансову допомогу від США і ЄС на початку наступного року.

Також міністр соціальної політики Оксана Жолнович, заявила, що Пенсійний фонт стабільно тримається за рахунок внутрішніх надходжень. Вона підкреслила, що пенсії забезпечуються внутрішніми коштами, які надходять від платників податків. Таким чином, немає підстав для хвилювань про виплату пенсій, навіть у разі відсутності міжнародної фінансової допомоги.

Крім цього, Кабінет міністрів України прийняв рішення про продовження терміну фізичної перевірки пенсіонерів в Ощадбанку до 1 квітня 2024 року. Ідентифікацію можна пройти як особисто, так і віртуально через електронний кабінет Пенсійного фонду або в Ощадбанку, використовуючи відеоідентифікацію.

Інші новини по темі:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти