У Нацбанку пояснили, чому в Україні стрімко дорожчають продукти

11 березня 2021, 19:01
Подорожчання сировини відбилося на вартості м'ясних продуктів, вершкового масла і сирів. Також прискорилося зростання цін на рис, продукти з риби, сухофрукти.
Продукт
У НБУ назвали причини подорожчання продуктів харчування / pixabay

У лютому 2021 року значно зросли ціни на продукти харчування, причини такого підвищення різняться залежно від групи товарів.

За інформацією прес-служби НБУ, на вартість продуктів харчування вплинули:

  • неврожай,
  • збільшення виробничих витрат,
  • скорочення виробництва.

У НБУ повідомили, що темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари збільшилися до 7,2% в річному вимірі, і вагомим фактором цього стало "подальше перенесення ефектів від нижчих торішніх врожаїв в Україні і в світі".

Зокрема, продовжила стрімко дорожчати соняшникова олія, а також продукти її переробки (майонези, маргарин і спреди). Подальше збільшення виробничих витрат на сировину (борошно, масло, цукор) і енергію зумовило зростання цін на хліб і вироби з борошна. Подорожчання сировини відбилося і на вартості м'ясних продуктів, вершкового масла і сирів. Також прискорилося зростання цін на рис, продукти з риби, сухофрукти та кетчупи.

Зростання цін на сирі продукти харчування також прискорився - до 9,7% у річному вимірі.

Внаслідок скорочення виробництва і збільшення вартості кормів значно здорожчало м'ясо, насамперед курятина і яловичина, а також молоко і яйця. Через високі світові ціни і нижчі врожаї цукрових буряків і пшениці відчутніше подорожчали цукор і борошно. Через скорочення запасів швидше дорожчали яблука, а ціни на банани відновили зростання слідом за зростанням імпортних цін через неврожай в основних країнах-виробниках.

Крім того, сповільнилося здешевлення овочів борщового набору через зменшення їх запасів. Водночас поглибилося падіння цін на огірки і помідори внаслідок збільшення пропозиції як імпортованої, так і вітчизняної тепличної продукції.

читайте такожНе всі оброблені продукти шкідливі для здоров'я-ось чого слід уникати

"Більш істотним, ніж очікувалося, подорожчанням окремих продуктів харчування і палива" в НБУ пояснили і в цілому прискорення споживчої інфляції в лютому до 7,5% в річному вимірі. Водночас, як зазначено, зростання інфляції стримувало впровадження граничної ціни на природний газ.

"Протягом наступних місяців інфляційний тиск залишатиметься значним. Це буде визначатися ефектами від менших торішніх врожаїв, подорожчанням енергоресурсів, а також зростанням споживчого попиту в умовах відновлення економіки", - вказали в НБУ.

У Нацбанку прогнозують, що інфляція "почне сповільнюватися в другому півріччі 2021 року завдяки надходженню нового врожаю і вичерпання ефекту низької бази порівняння".

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

  • Економіст Олег Пендзін заявив, що зростання цін на харчі в Україні є неминучою тенденцією в найближчому майбутньому. Однак ціни будуть рости в межах купівельної спроможності населення.
  • В Україні з початку 2021 року підвищилися ціни на харчі. Зокрема, зросла вартість борошна, курячих яєць, соняшникової олії, м'яса і круп. Наступне подорожчання експерти прогнозують навесні - очікується, що подорожчають зернові, м'ясо, овочі та фрукти.
  • Експерт Олексій Дорошенко спрогнозував, що в Україні в найближчі місяці буде зростатиме ціна на чорний хліб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти