У Мінфіні розповіли, що завадило Україні в переговорах з МВФ

3 березня 2021, 18:36оновлено 3 березня 2021, 19:12
Попри відстрочку в наданні траншу, співпраця України і Фонду все одно триває, оптимістично заявив міністр фінансів Марченко.
МВФ
У Мінфіні розповіли, що завадило Україні в переговорах з МВФ / Reuters

Ще у грудні 2020 року Кабінет Міністрів оптимістичніше дивився на реалізацію програми Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні. Однак на початку 2021 року ситуація змінилася. Однією з причин стало зростання світових цін на газ. Це змусило запровадити граничний тариф для населення в Україні, що стурбувало МВФ, розповів міністр фінансів Сергій Марченко.

"Зізнаюся, в грудні наші очікування були оптимістичнішими. Тоді було менше питань, що потребують рішень. Сьогодні у зв'язку з ситуацією на енергетичних ринках виникли додаткові аспекти, які вимагають узгодження з місією МВФ", - сказав Марченко в інтерв'ю Сьогодні.

Він уточнив, що, попри відстрочку в наданні траншу, співпраця України й Фонду все одно триває.

Мови про нову програму не йде - тільки про переформатування чинної stand-by в частині оцінок зобов'язань України.

"Потрібно почати працювати над текстом Меморандуму й отримати Staff-Level Agreement – схвалену угоду на рівні персоналу. І далі виконувати умови перегляду програми", - додав Марченко.

Переговори України та МВФ - про що йшлося раніше:

  • Міжнародний валютний фонд 9 червня 2020 року затвердив для Києва нову програму співпраці stand-by, яка розрахована на 18 місяців. Київ має отримати від Фонду 5 мільярдів доларів США. Перші 2,1$ млрд українська держава вже отримала.
  • План співпраці передбачав надання Києву вже 3,5 $ млрд доларів, проте виділення фінансових коштів було призупинено через вимоги Фонду з питань освітньої, пенсійної, медичної та антикорупційної реформи.
  • 13 лютого в МВФ заявили про завершення роботи місії з перегляду програми. В результаті Київ і Фонд не домовилися про надання Україні нового траншу. Фінансовий донор вимагає проведення судової та антикорупційної реформи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти