Українцям світить різкий стрибок тарифів: кому газ влетить у копієчку

5 грудня 2021, 19:49оновлено 6 грудня 2021, 10:07
Одна з головних причин для підвищення вартості розподілу газу - зростання цін.
конфорка, газ
Українців попередили про зростання газових тарифів / УНІАН

В Україні в 2022 році вартість транспортування "блакитного палива" може вирости в 2-4 рази в залежності від регіону.

Фінальний розмір платіжки за транспортування газу залежить від двох факторів: тарифів для облгазу та обсягу палива, яке споживає клієнт, повідомляє Обозреватель.

На 2022 рік в середньому облгази хочуть підняти тарифи на розподіл газу з 1,44 до 4,14 грн/куб.16 операторів ГРС хочуть підняти тариф на 100%, а ще 15 операторів – на 200%.

Де найбільше можуть зрости тарифи

  • Уманьгаз - на 400% (до 8,91 грн / куб);
  • Луганськгаз - на 443% (до 8,41 грн / куб);
  • Одесагаз - на 438% (до 4,52 грн / куб);
  • Харківгаз - на 300% (до 5,37 грн/куб).

Причина підвищення газових тарифів

Одна з головних причин для підвищення вартості розподілу - зростання цін на "блакитне паливо" (для транспортування газу витрачається сам газ – технічний).

Як розповідає голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко, ціна технічного газу займає приблизно 40% в структурі витрат на транспортування. Звідси і таке серйозне зростання тарифів.

Що чекає побутових споживачів

Різке зростання цін на розподіл відіб'ється на звичайних споживачах, особливо на тих, хто використовує газ для опалення.

Якщо держава бере на себе обов'язок зберегти тарифи на тепло і гарячу воду для населення на цей опалювальний сезон, то має бути стримане і зростання цін на інші послуги, кажуть експерти.

У свою чергу в НКРЕКП кажуть, що Нафтогаз вже запропонував операторам ГРС купувати газ для своїх потреб не по 30 грн/куб, а по 7,8 грн/куб (для порівняння, минулого року ціна була на рівні 6 грн/куб). Також у порівнянні з минулим газовим роком істотно не помінялися і обсяги споживання, тому підстав для різкого підвищення ціни немає.

читайте такожНові ціни на газ: Нафтогаз змінює тариф, названа дата

Раніше повідомлялося про те, що газопостачальна компанія Нафтогаз України буде поставляти природний газ побутовим споживачам за новою ціною.

Згідно з рішенням, Кабінет Міністрів зобов'язав переможця конкурсу на постачальника" останньої надії " (Нафтогаз України) зрівняти ціни ППН з поточними цінами НАК на газ для населення і бюджетників.

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти