"Україна перетворилася на наркомана": експерт пояснив, чому потрібно відмовитися від кредитів МВФ

20 червня 2021, 00:51
МВФ - це чи не єдина донорська організація, яка бере не лише відсотки, а й відсотки з відсотків. А це дуже грабіжницька система.
МВФ
Експерт пояснив, чому співпраця з МВФ невигідна Україні / УНІАН

Україна точно зможе обійтися без грошей Міжнародного валютного фонду (МВФ) і зможе повернути борги. Якщо відмовитися від кредитів, то економіка почне розвиватися. Адже зараз всі зароблені кошти країна віддає на сплату боргів і відсотків. Таку думку озвучив у коментарі Главреду політолог, директор Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко.

"У нас дуже складна система розрахунків з Фондом. Адже МВФ - це чи не єдина донорська організація, яка бере не лише відсотки, а й відсотки з відсотків. А це насправді дуже грабіжницька система", - пояснив Бондаренко.

Він додав, щосвого часу ексміністр фінансів Наталія Яресько підписала угоду з Міжнародним валютним фондом, згідно з якою Україна повинна платити свої боргові зобов'язання пропорційно тому, як в країні зростає ВВП і макроекономічні показники.

"Якщо у нас ВВП зростає більш ніж на 4% на рік, ми повинні платити більше Фонду, ніж якби це зростання залишалося на нижчому рівні. Фактично цією угодою ми прирекли себе на повільне колупання в болоті, і нинішня співпраця з МВФ дійсно не дозволяє нам стрімко розвиватися", - вважає експерт.

За словами Бондаренка, Україні давно потрібно переглянути умови співпраці з МВФ таким чином, щоби було забезпечено її власні інтереси.

читайте такожЕкономіст пояснив, чому Україні поки не варто відмовлятися від співпраці з МВФ

"Відмова України від співпраці з МВФ буде аналогічною відмові наркомана від співпраці з наркодилером. Україна вже давно перетворилася на країну-наркомана, яка заради того, щоб отримати "чергову дозу", тобто транш, готова винести з дому останнє і погодитися на будь-які вимоги, які їй висунули", - зазначив він.

За словами Бондаренка не є правдою те, що, відмовившись від співпраці з МВФ, Україна буде не в змозі обслуговувати свої боргові зобов'язання, і тому буде змушена оголосити дефолт.

"Ми будемо повертати борги за рахунок розвитку економіки, але відмовимося брати нові кредити, нарощуючи таким чином борг (...) Отже, Україна точно зможе обійтися без грошей МВФ і зможе повернути борги", - резюмував експерт.

Співпраця України з МВФ - про що раніше писав Главред:

  • 13 лютого в МВФ зробили заяву про завершення роботи місії за програмою stand-by в Україні. Домовленостей про надання траншу так і не досягли. Фонд вимагає проведення судової та антикорупційної реформи.
  • 10 червня представник МВФ Джеррі Райс заявив, що Україна та Міжнародний валютний фонд як і раніше перебувають в тісних дискусіях щодо програми stand-by, спрямованих на завершення її першого перегляду та виділення другого траншу.
  • 14 червня президент Володимир Зеленський заявив, що підтримує співпрацю України з МВФ але на особливих умовах. Зеленський нагадав, що Україна перебуває в стані війни та змушена "по-іншому вибирати" пріоритетні сфери для проведення реформ, тому "несправедливо висувати до нашої країни такі самі вимоги, як до інших держав".
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти