Чи враховується кредитна історія при оформленні кредиту: фактори впливу

28 вересня 2021, 13:05

Щоб правильно оцінити власні фінансові можливості, якщо потрібно оформити кредит, важливо в першу чергу розібратися в питанні, що таке кредитна історія, як і з чого вона формується, який вплив надає на прийняття того чи іншого рішення з боку кредитора. За нею ж кредитна компанія (банк або МФО) може проаналізувати платоспроможність і благонадійність потенційного клієнта, а також оцінити власні ризики по кожному із запропонованих кредитних продуктів.

Але звідки кредитні установи дізнаються про всі фінансові аспекти клієнта? З УБКІ. Що це таке: це національний реєстр, в якому збираються і зберігаються всі дані про клієнтів банків/МФО, які коли-небудь скористалися або використовують кредитні послуги. Зокрема, на сьогоднішній день Українське бюро кредитних історій зберігає дані, що надходять від 11-ти незалежних БКІ, і надає необхідну інформацію за запитом кредитної установи або самого позичальника.

Навіщо потрібна кредитна історія?

Видати або відмовити у видачі кредиту - рішення, на яке впливає кредитна історія. Вона формується в довгостроковій перспективі з інформації про кредит, оформленому позичальників: на який термін використовуються позикові кошти, в якій мірі клієнтом виконуються боргові зобов'язання, який нинішній статус позичальника. Вивчивши цю інформацію МФО або банки можуть створити фінансовий портрет свого потенційного клієнта і оцінити його платоспроможність.

відео дня
Чи враховується кредитна історія при оформленні кредиту: фактори впливу

І якщо в банках до кредитної історії клієнта ставляться більш серйозно, а при наявності непогашених заборгованостей отримати кредит практично неможливо, то в мікрофінансових організаціях, зокрема "Качай Гроші" ставляться до цього більш лояльно.

Так, за словами фахівця в області кредитування Андрія Андрієвського, більшість кредитних компаній вивчають кредитні історії своїх клієнтів для того, щоб дати найбільш точні прогнози власних ризиків за виданими позиками і їх повернення. Однак, з огляду на і певні фактори з боку клієнта, компанія "Качай Гроші" готова йти на ризики, пропонуючи своїм користувачам інноваційні та більш вигідні умови кредитування. Сьогодні оформити кредит з поганою кредитною історією через представлений онлайн-сервіс дуже легко. А всі дані про своєчасне погашення заборгованості відразу ж потрапляють в кредитну історію, поступово оновлюючи і покращуючи її.

Кредитором також враховується і інша інформація про клієнта. Однак коригування умов кредитування здійснюється саме на підставі кредитної історії. Тому питання як виправити кредитну історію краще вирішувати поступально і з максимальною відповідальністю.

Що про вас знають в БКІ

На сьогоднішній день в УБКІ зберігається інформація по кредитах близько 2500000 українських громадян. Запит про статус позичальника може оформити і сам клієнт, і кредитна компанія, в яку він звернувся із заявою про видачу позики. Це найбільш популярний спосіб як дізнатися свою кредитну історію. Вона відображає наступну інформацію:

Паспортні дані, ІHH, адреса, за якою прописаний / проживає позичальник;

Наявність поточних кредитів: назва компанії-кредитора, розмір кредиту, ставка, терміни видачі / оплати заборгованості;

Дані про раніше використаних кредитах: чи є кредит оплаченим або з заборгованістю;

Інформація з публічних реєстрів: чи були судові тяжби за фактом заборгованості або інші розгляди.

Чи враховується кредитна історія при оформленні кредиту: фактори впливу

Банки і МФО направляють всю зібрану по клієнту інформацію в Бюро кредитних історій. Вона зберігається так і при необхідності видається конкретному клієнтові або кредитній установі при оформленні / розгляді заявки на отримання позики. Також ці дані будуть корисні тим, хто замислюється як підвищити свій кредитний рейтинг УБКІ, відповідно, і кредитний статус для забезпечення можливості подальшої співпраці з кредиторами.

Надійне зберігання персональних даних забезпечується БКІ, а отримати до них доступ можуть лише самі позичальники або кредитні компанії за спеціальним запитом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти