Тарифи на ЖКГ в Україні зростатимуть: у Мережі опублікували деталі меморандуму з МВФ

1 липня 2024, 11:36
73
Україна підписала нову версію меморандуму з МВФ, що передбачає поступове підвищення тарифів на газ і електроенергію після завершення війни.
Тарифи на світло в Україні
У Мережі опублікували деталі меморандуму влади України з МВФ про підвищення тарифів / Колаж Главред, фото УНІАН, pixabay

Влада України підписала меморандум із Міжнародним валютним фондом (МВФ), який передбачає поступове підвищення тарифів на газ і світло відразу після закінчення війни. Як ідеться у свіжій редакції тексту, з 1 червня 2024 року в Україні вже збільшили тариф на світло для населення на 64% (наблизивши тим самим до рівнів окупності).

Згідно з документом, українська влада повинна буде поступово підвищувати тарифи на газ і електроенергію, щойно дозволять умови. Причому урядовці кажуть, що підвищення має відбуватися поступово - для того, щоб забезпечити відшкодування витрат у разі одночасного надання адекватної та цілеспрямованої підтримки вразливим домогосподарствам.

Крім того, у документі йдеться про необхідність Кабміну затвердити дорожню карту для поступової лібералізації ринків газу та електроенергії (і в ній теж прописано, що тарифи на комунальні послуги будуть поступово підвищуватися).

відео дня

Як нагадують урядовці, оновлену редакцію меморандуму з МВФ підписали президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова НБУ Андрій Пишний.

Що таке МВФ?

Міжнародний валютний фонд (англ. International Monetary Fund, IMF) - спеціалізована установа та найбільша фінансова організація світу. МВФ може надавати кредити будь-якій зі своїх країн-членів, яка відчуває брак іноземної валюти для покриття короткострокових фінансових зобов'язань, повідомляє "Вікіпедія".

Меморандум із МВФ про підвищення комунальних тарифів - що відомо

У березні 2024 року Кабмін України надіслав лист про свої наміри керівництву МВФ - у ньому зазначено, що під час війни та після її завершення комунальні тарифи для українців зростатимуть.

У меморандумі йдеться, що тарифи на газ і світло доведеться підвищити, щоб відшкодувати гроші та виділити ресурси для вразливих верств населення.

"Загалом і в цілому потенційні заходи реформ включають поступове підвищення тарифів (з урахуванням нової методології тарифів і соціальних міркувань під час війни), забезпечення зовнішнього фінансування та надання прозорої та виключної прямої бюджетної підтримки енергетичним державним підприємствам в очікуванні наявності бюджетних ресурсів", - ідеться в документі.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти