Підвищення тарифу на електрику: чи прийнято рішення і скільки доведеться платити українцям

10 травня 2023, 09:03
В Україні вже в червні можуть підвищити тарифи на електрику. Як прогнозують експерти, планується підвищення тарифу на електрику приблизно на 30-40%.
Монети, електричний лічильник
Вже у червні в Україні можуть підвищити тариф на електрику - ЗМІ / Колаж Главред, фото УНІАН

В Україні вже в наступному місяці нинішнього року, в червні, чиновники можуть підвищити для населення тариф на електроенергію. Про це повідомляє портал "Обозрєватєль" з посиланням на свої джерела в Кабміні.

Справа в тому, що саме в червні закінчується термін дії постанови, яка регулює вартість світла для населення.

"Рішення поки немає", - розповіло джерело. При цьому він зазначив, що підвищення цін в рази (до рівня 4-6 грн за кіловат-годину) не буде.

відео дня

Не так давно плани підвищення тарифів на електрику побічно підтвердив керівник Міністерства енергетики Герман Галущенко. Чиновник, однак, зазначив, що на даний момент не може назвати можливий тариф після перегляду, але додав, що тільки підвищення дозволить знайти гроші, які необхідні для відновлення енергосистеми, яка постраждала від атак російських агресорів.

"Варіанти, які звучать у ЗМІ, розглядаються. Але це не означає, що так і буде. Питання складне, воно обговорюється, є прорахунки, є оцінки. Ви ж самі розумієте, що 1,44 грн за кіловат-годину не покривають витрат, навіть не покривають витрат на доставку електроенергії до кінцевого споживача. А потрібно покривати генерацію і відновлення енергосистеми", – пояснює джерело журналістів у Кабміні.

Як говорить експерт з питань ЖКГ Олег Попенко, швидше за все, планується підвищення тарифу на електрику приблизно на 30-40%. За його словами, після цього ціна становитиме близько 2,3-2,5 грн за кіловат-годину. До слова, зараз (за умови споживання не більше 250 кіловат-годину) українці платять 1,44 грн за кіловат-годину.

Можливе підвищення тарифу на електроенергію в Україні:

Нагадаємо, раніше в Міненерго анонсували підвищення тарифів на електрику. З такою заявою виступив заступник керівника відомства Фарід Сафаров.

За словами чиновника, головна причина підвищення тарифів на світло – брак грошей для відновлення енергосистеми після ударів російських окупантів та її підготовки до зимового періоду 2023/2024 років.

До того в Україні заявили про плани підвищити для українців тарифи на газ та електроенергію. Про це йдеться в офіційному меморандумі влади країни до керівництва Міжнародного валютного фонду (МВФ)

"Ми твердо віддані реалізації своєчасної і амбітної програми реформ, спрямованих на вирішення давніх структурних проблем в енергетичному секторі, які посилилися війною", — повідомлялося в тексті.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти