Чому подорожчали соняшникова олія, цукор та інші продукти - відповідь експертів

25 серпня 2021, 15:55
Подорожчання товарів всередині країни стало наслідком зростання цін на світових ринках.
Чому подорожчали соняшникова олія, цукор та інші продукти - відповідь експертів
Україна є одним із найбільших світових експортерів соняшникової олії / фото ua.depositphotos.com Україна є одним із найбільших світових експортерів соняшникової олії / фото ua.depositphotos.com

Експерти вважають, що стрімке зростання цін на соняшникову олію, цукор та інші продукти, які спостерігають українці останнім часом, спровокований підвищенням цін на сировинні товари в усьому світі.

Світова економіка відновлюється після раптової кризи, викликаної пандемією коронавірусу. Вже близько року ціни на чорні та кольорові метали, газ, нафту, залізну руду, а також зерно, кукурудзу, олійні та інші сировинні товари стрімко зростають, підтягуючи рівень цін на вітчизняному ринку.

Згідно з даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, у травні поточного року світові ціни на продовольство зросли на найзначнішу величину за більш ніж десять років, а відносно минулого року ціни зросли майже на 40%.

відео дня

Як каже керівник департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Ганна Волуйчак вважає, за час пандемії світова економіка отримала потужну ін'єкцію ліквідності, тобто збільшилися грошові вливання з боку центральних банків.

"Частина цих коштів неминуче потрапила на біржі, що призвело до стрімкого зростання спочатку цін на акції технологічних гігантів, які, як вважалося, найменше постраждають від коронакризи. А потім, коли світ почав виходити з піке і багато країн стали активно вакцинувати населення, пішли вгору і ціни на сировинні товари", - сказала вона.

Волуйчак зазначила, що зростання цін на світових ринках неминуче призводить до подорожчання товарів і всередині країни.

Економічний експерт аналітичного центру "Зміст" Ігор Петриченко сказав УНІАН, що зростання сировинних цін призводить до зростання припливу валюти від національного експорту, оскільки сировина складає в ньому найбільшу частку. Зворотною стороною медалі є прискорення інфляції, що українці спостерігають останнім часом.

"Схожу ситуацію наша економіка переживала з 2000 по 2008-й рік, коли також світ спостерігав ралі сировинних цін. За цей період, хоча в країні значно зросли ціни, середні зарплати в доларах зросли майже у 8 разів, а ВВП у доларах в 6 разів", - зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, згідно з даними Держстату, споживча інфляція в Україні у липні в річному вираженні - у порівнянні з липнем 2020 року - зросла до 10,2 відсотка, прискорившись з 9,5 відсотка в червні. За січень-липень 2021 року інфляція в нашій країні склала 6,5 відсотка.

Також Держстат повідомив, що ціни на соняшникову олію і цукор в Україні у червні в річному вираженні - у порівнянні з червнем 2020 року – підвищилися на 80,3% і 70,1% відповідно.

Як відомо, Україна є одним із найбільших світових експортерів соняшникової олії, тому рівень світових цін значно впливає на формування цін всередині країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти