"Вбивча політика": експерт спрогнозував новий стрибок долара

28 липня 2020, 06:01
Визначальними факторами будуть позиція регулятора і дії нерезидентів зі спекулянтами.
Долари
Експерти дали прогноз курсу долара / fdlx.com

Найближчим часом гривня продовжить рух в діапазоні 27,7−27,9 грн за долар, але не виключений і підхід до позначки 28 гривень за долар.

Такий прогноз Фактам дав керівник відділу аналітики компанії Forex Club Андрій Шевчишин.

"Учасники ринку не поспішають здійснювати операції, вважаючи за краще зрозуміти розстановку сил. Девальвація минулого тижня виявилася досить істотною, що призвело до заяви влади про досягнення потрібних курсових рівнів. Також НБУ для підтримки гривні здійснив інтервенції на 350 мільйонів доларів.

відео дня

Частина залученої минулого тижня валюти через єврооблігації може бути виведена на ринок, що стримує покупців. Між тим головними будуть позиція регулятора і дії нерезидентів зі спекулянтами, які зараз мають найбільший вплив на ринок", - підкреслив експерт.

читайте такожДолар по 10: гривня скотилася в рейтингу найдешевших валют світуВидання також наводить слова виконавчого директора Центру економічної стратегії Гліба Вишлінського. який основною проблемою в Україні назвав те, що політики беруться визначати, чи є курс занадто високим або дуже низьким.

"Зараз ситуація дуже дивна. Зазвичай політики реагували на те, що українці в цілому хочуть, щоб гривня була сильнішою, а значить, їх зарплати в доларах були вище, а ціни росли якомога повільніше. Але чомусь нинішня влада вирішила, що українці хочуть дорогого долара і дешевої гривні. Як мені здається, це помилка не тільки економічна, але й політична. Фактично людям намагаються нав'язати те, що 90% з них вважають помилковим.

Так і для банківської системи така політика може стати вбивчою. Якщо люди чекають, що буде 10%, наприклад, з 27 до 30 грн, то хто буде розміщувати свої гроші на депозитах в українських банках під ті ж 10%, але на цілий рік, коли влада обіцяє девальвацію на 10% і дуже швидко. Відповідно, це призводить до того, що банки будуть змушені підвищувати ставки за депозитами, а високі ставки за депозитами — значить, більше треба платити вкладникам і, відповідно, під більш високі відсотки треба видавати кредити позичальникам. А у позичальників немає можливості оплачувати величезні процентні ставки. У підсумку заявлена владою програма різкого зниження кредитних ставок для населення провалиться", - цитує видання Вишлінського.

читайте такожКурс долара підвищать: експерт попередив про ризики різкої девальвації

Нагадаємо, раніше експерт дав несподіваний прогноз курсу долара до 2021 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти