Блакитне паливо подорожчає: експерт спрогнозував тарифи на газ у травні

24 березня 2021, 14:54
Традиційно ціна на газ знижується після закінчення опалювального сезону. Але довгоочікуваний "низький сезон" обіцяє бути не таким вже й низьким.
Газ
Ціна на газ може коливатися біля позначки у 8 гривень за кубометр / УНІАН

З 1 травня 2021 року українці повинні перейти на річні тарифи на газ. Як прогнозує експерт Української енергетичної асоціації Валентин Землянський, вартість блакитного палива зросте.

Як пише експерт у Facebook, з урахуванням ситуації на ринках вартість кубометра газу може коливатися близько позначки у 8 гривень за кубометр. Як відомо, на даний момент діє тариф на газ в 6,99 грн.

"На тлі досить високих цін, з високою часткою имовірності можна прогнозувати, що ціна річного контракту на газ, на який українці повинні перейти з 1 травня, як і ціна квітня, перебуватыме на рівні у 8 і більше гривень за кубометр", – написав Землянський.

За його словами, традиційно на європейському та українському ринках ціна на газ знижується після закінчення опалювального сезону. Але такий довгоочікуваний "низький сезон" на газовому ринку обіцяє бути не таким вже й низьким. Поточні тренди на біржах і прогнози аналітиків говорять про збереження на досить високому рівні цін на газ у квітні-вересні поточного року.

"На початку минулого тижня ціни на ресурс квітня в Україні коливалися від 7300 до 7900 грн/тис куб.м. На березневий ресурс все ще зберігався високий попит, який торгувався на початку тижня за цінами 7500-7900 грн/тис куб. м", – зазначив Землянський.

Блакитне паливо подорожчає: експерт спрогнозував тарифи на газ у травні

читайте також"Ми кинуті на розтерзання": експерт назвав реальну ціну на газ в Україні

Тарифи на газ в Україні - про що раніше писав Главред:

  • Україною прокотилася хвиля протестів через підвищення комунальних тарифів. З 1 січня в Україні почала діяти нова ціна на газ, яку запропонували постачальники газу в рамках відкриття конкурентного ринку газу.
  • 11 січня президент України Володимир Зеленський під час енергетичної наради доручив уряду терміново вирішити питання з тарифами на газ для населення.
  • 18 січня тариф на газ для населення в Україні було знижено: гранична ціна на газ встановлена на рівні 6,99 грн за кубометр. Ця сума вже включає ПДВ і плату за транспортування блакитного палива до внутрішніх точок виходу з ГТС магістральними газопроводами.
  • Співзасновник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук спрогнозував, що ціна на газ в Україні вже у квітні зросте до 8000 гривень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти