Ціна на газ в Україні вже у квітні зросте до 8000 гривень - експерт

23 березня 2021, 16:48оновлено 23 березня 2021, 17:53
З 1 квітня 2021 року можна очікувати, що ціна на газ зросте і складе орієнтовно 8000 грн, заявив Юрій Корольчук.
газопровід
Ціна на газ в Україні вже у квітні зросте до 8000 гривень, заявив експерт / УНІАН

Антимонопольний комітет України в щорічному звіті визнав, що державна компанія "Нафтогаз" займає монопольне становище на ринку видобутку газу. Це створює штучні переваги компанії на ринку постачання газу і призводить до спотворення конкуренції на ринку газу. Виходячи з цього можна очікувати, що річний тариф на газ для українських споживачів складе не менш як 8000 грн за 1000 куб.м, заявив енергетичний експерт, співзасновник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Магічна цифра в 6999 грн за 1000 куб. м завершує свою дію. З 1 квітня 2021 року можна очікувати, що ціна на газ зросте і складе орієнтовно 8000 грн. Є ряд факторів, які вказують на те, що і річна ціна на газ на період з травня 2021 по травень 2022 складе орієнтовно не менше 8000 грн за 1000 куб. м", - пояснив Корольчук на своїй сторінці у Facebook.

Він підкреслив, що залишаються в силі монополістичні позиції "Нафтогазу" на ринку видобутку газу.

"Нафтогаз і далі контролює компанію "Укргазвидобування", яка видобуває 14,2 млрд.куб. м газу. "Нафтогаз" відмовляється продавати державний газ для всіх учасників ринку. По-друге, на ринку нафти спостерігається зростання ціни на нафту, що відіб'ється на зростанні ціни на газ на біржах ЄС в літньо-осінній період. По-третє, державний "Нафтогаз", як і приватні компанії (в умовах відсутності доступу до газу українського видобутку), орієнтується на європейські біржові показники газу", - розповів експерт.

За його словами, саме перераховані фактори створили ситуацію, коли об'єктивною ринковою літньою ціною на газ буде вартість не менш як 8000 грн.

"Водночас, за таких умов під час наступного опалювального сезону споживач не платитиме більшу ціну у разі повторення ситуації 100% зростання ціни на газ. Також споживачі не перебуватимуть у постійному пошуку кращої ціни на газ і знизяться ризики від переходу від однієї до іншої компанії, а також від несподіваного автоматичного переведення до постачальника останньої надії", - додав Корольчук.

Він також звернув увагу на те, що споживачі очікують на зниження ціни на газ влітку-восени, але тенденції на європейських біржах не дають такого оптимізму.

Тарифи в Україні - про що йшлося раніше:

  • Україною прокотилася хвиля протестів через підвищення комунальних тарифів. З 1 січня в Україні почала діяти нова ціна на газ, яку запропонували постачальники газу у межах відкриття конкурентного ринку газу.
  • 11 січня президент України Володимир Зеленський під час енергетичної наради доручив уряду терміново розв'язати питання з тарифами на газ для населення.
  • 18 січня тариф на газ для населення в Україні знижено: гранична ціна на газ встановлена на рівні 6,99 грн за кубометр. Ця сума вже включає ПДВ і плату за транспортування блакитного палива до внутрішніх точок виходу з ГТС магістральними газопроводами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти