МВФ грошей Україні не дасть - експерт

4 січня 2021, 11:04оновлено 4 січня 2021, 21:03
Подальша співпраця з МВФ впирається в аудит ковідного фонду, заявив Загородній.
МВФ
Експерт розповів, чому МВФ грошей Україні не дасть / УНІАН

Справлятися з проблемою дефіциту бюджету у 2021 році буде складно, але можливо, оскільки є певні резерви, щоб частково залатати дірку. Наприклад, урізати витрати на дороги. Кредит МВФ, якщо він буде, піде не в бюджет, а в НБУ, і не стане розв'язанням проблеми, заявив політичний і економічний експерт Тарас Загородній.

"Де-факто зараз йде прихована емісія гривні, хоча офіційно ніхто цього не визнає. У цій ситуації вона потрібна, оскільки економіка стоїть, і при цьому ніяк не розв'язано питання з кредитуванням (банки у нас в основному фінансують спекулянтів, а не реальний сектор економіки). Під питанням і зростання нашого експорту. Якщо пожвавиться світова економіка, то він почне рости. Однак до зовнішніх факторів, що сприяють розв'язанню проблеми дефіциту бюджету, повинні додатися і внутрішні. Діра в бюджеті хоч і є проблемою, але все-таки погано-бідно вирішується. Зокрема, через ОВДП, які викуповує НБУ і держбанки", - розповів експерт у коментарі Главреду.

За його словами, вже давно слід було почати розмову про реструктуризацію зовнішніх боргів України замість виплат міжнародним спекулянтам.

"Подальша співпраця з МВФ впирається в аудит ковідного фонду. А з ним у нас проблема: гроші витрачалися не на медицину, а на будівництво доріг, точніше – на закопування грошей в асфальт. Це дуже не сподобається нашим західним партнерам. І поки не проведено аудит, МВФ, ймовірніше, грошей Україні не дасть. Без кредитів Фонду ми не помремо, ресурс всередині країни є. Просто Україні треба почати боротися з корупцією. В принципі, гроші МВФ нам не потрібні - вони потрібні елітам, щоб грабувати країну", - підсумував експерт.

Транш від МВФ - про що йшлося раніше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти