Долар різко злетить: українцям назвали терміни девальвації гривні

31 грудня 2021, 05:06оновлено 3 січня 2022, 20:15
Девальвація гривні продовжиться вже в січні, не виключають експерти.
Долар
/ УНІАН

Експерти говорять про те, що з цілого ряду факторів можна спрогнозувати: національну валюту у 2022 році очікує помітне ослаблення.

Як підкреслив фінансовий аналітик Василь Невмержицький, девальвація гривні продовжиться вже в січні у зв'язку з тим, що на ринку очікується поява значної кількості гривні через те, що уряд в кінці року активно розраховується за контрактами з державних закупівель, пише Апостроф.

"І компанії, які отримають ці гроші, вийдуть на валютний ринок з метою перевести гривню в "тверду" валюту. Завдяки цьому курс долара в найближчі тижні буде рости", - прогнозує він.

Співрозмовник зазначив, що в подальшій перспективі курс валюти буде сильно залежати від ціни на газ: "Якщо ситуація на ринку газу не зміниться, і ціна збережеться на нинішньому рівні, то, швидше за все, в наступному році ми побачимо подорожчання продуктів харчування на 30-40%. А курс долара буде перебувати протягом року в проміжку 27,2-28 гривень за долар".

Подібну думку поділяють і інші експерти. За словами екс-прем'єра Анатолія Кінаха, через високий рівень інфляції в промисловості гривня наступного року девальвує до 28 гривень за долар.

За оцінкою виконавчого директора CASE Україна Дмитра Боярчука, наступного року середній курс складе близько 27,7 гривні за долар. При цьому до кінця року він може досягти 28,5 гривні.

читайте такожДолар бере новий рекорд: українців попередили про несподіваний курс

Курс долара до гривні в Україні в найближчі три роки прогнозується в рамках 28-29 грн/$. Саме такий курс валют закладено в Прогноз економічного і соціального розвитку України на 2022-2024 роки і бюджетну декларацію на 2022-2024 роки, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти