Ціни "злетять": в Україні зросте вартість сигарет через підвищення акцизу

16 вересня 2024, 13:50
2534
Підвищення акцизу на сигарети принесе державі додатковий прибуток у розмірі 27,1 млрд гривень.
Ціни 'злетять': в Україні зросте вартість сигарет через підвищення акцизу
В Україні стрімко подорожчають сигарети / Колаж: Главред, фото: pixabay.com, УНІАН

У 2025 році в Україні значно зростуть ставки акцизу на сигарети. Відповідно ціни на цю продукцію підвищаться. Про це йдеться у пояснювальній записці до проєкту бюджету на 2025 рік №12000.

Наступного року специфічна ставка акцизу на сигарети з фільтром та без фільтра зросте на 23,4%, з 47 до 58 євро за 1000 штук. Мінімальне податкове зобов'язання також підвищиться на 23,9%, з 63,45 до 78 євро за 1000 штук.

З 1 жовтня 2024 року ставки акцизу будуть розраховуватися в євро, а не в гривнях. Водночас акциз на алкоголь та пиво залишиться без змін.

відео дня

Зміни до Податкового кодексу України передбачають додаткові доходи обсягом 27,1 млрд гривень. Згідно із документом, 22,6 млрд гривень надійде від підвищення акцизу на тютюнові вироби, а 4,5 млрд гривень — від ПДВ через збільшення ставок акцизу.

Що таке акциз?

Акциз – один із різновидів здійснюваних державою податків (зборів), не пов'язаних з одержанням прибутку підприємцем (товаровиробником, торговцем). Це – найпоширеніші державні непрямі (побічні) податки (збори) на певні продукти масового попиту (предмети розкоші, тютюн, алкогольні напої, коштовні метали та інше), які стягують з виробників чи продавців товарів.

Акциз включається до ціни товару, яку сплачує споживач товару, а його розмір і сума стягуються до державного чи місцевого бюджету. Часто застосовується до окремих імпортних товарів з метою захисту внутрішнього ринку й підтримки вітчизняного товаровиробника, пише Вікіпедія.

Ціни в Україні - останні новини за темою

Нагадаємо, у серпні ціни на продукти в Україні зросли в середньому на 0,9%. Вартість алкогольних напоїв також змінилася: горілка подешевшала, а столові вина українських марок подорожчали. Водночас сигарети преміум-класу подорожчали на 1,5% до 108,3 гривні за пачку.

Також ціни на груші на оптових ринках України впали на 32% порівняно з минулим роком через сезонне збільшення врожаю та слабкий попит. Тепер кілограм груш можна придбати за 15-30 гривень.

Як повідомляв Главред, початок осені в Україні пройшов без значних cтрибків цін, хоча деякі продукти все ж подорожчали. Найбільше зросла вартість часнику, броколі та цвітної капусти.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти