Як пандемія Covid-19 позначиться на економіці України: шведський економіст дав обнадійливий прогноз

8 квітня 2020, 08:14
Шкода буде меншою, ніж у 2008-2009 роках, оскільки Україна має низку переваг.
коронавірус, фінансова криза
Коронавірус спровокував фінансову кризу / Фото pixabay.com

Спалах смертоносного коронавірусу Covid-19 спровокував світову фінансову кризу. Однак він відіб'ється на Україні набагато менше, ніж на інших країнах. Такий прогноз зробив шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд.

За його словами, наслідки пандемії і для економіки, і для людства будуть значними. Однак, Україна має деякі переваги. По-перше, вірус торкнувся її відносно пізно. По-друге, країна ухвалила розумні заходи захисту.

"Зараз здається, що світова фінансова криза вплине на світ куди сильніше, ніж у 2008-2009 роках. Але, повірте, Україна цього разу постраждає набагато менше", - цитує експерта Новое время.

відео дня

Серед інших переваг України, за версією Аслунда, той факт, що структура української економіки більш захищена на відміну від інших держав: галузі з високою циклічністю, такі, як сталеливарна промисловість і машинобудування, зараз не так важливі для українського експорту, як сільське господарство і видобуток залізної руди.

"Україна заходить у кризову історію з досить надійної фінансової точки: при невеликому бюджеті і нинішньому дефіциті платіжного балансу, державний борг залишається в рамках безпечної межі, складаючи трохи нижче 50% ВВП. Крім того, золотовалютні резерви України сягають $26,6 млрд", - підкреслив Аслунд.

читайте такожПісля карантину в Україні з'явиться армія безробітних і розорених

Нагадаємо, директор аналітичного центру Третій сектор Андрій Золотарьов заявив, що через пандемію коронавірусу і карантину українська економіка поставлена на стоп-кран. Щонайменше 50% українців не мають "жирового прошарку" більше, ніж на місяць. Тому дефолт в Україні може пройти за аргентинським сценарієм і закінчитися голодними бунтами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти