"Валюти не буде": екс-міністр дав похмурий прогноз щодо падіння гривні

13 березня 2020, 05:06
Віктор Суслов назвав ключові фактори падіння гривні.
Віктор Суслов назвав ключові фактори падіння гривні
Віктор Суслов назвав ключові фактори падіння гривні

Головною причиною падіння курсу гривні є світова фінансова криза, заявив колишній міністр економіки України Віктор Суслов.

"Ця криза спровокована різким падінням цін на нафту (тут причина – не досягнення домовленості Росії і країн ОПЕК). Ще одна причина кризи - це коронавірус, що викликало падіння попиту, експорту-імпорту, транспортних перевезень", - підкреслив він в коментарі на каналі 112 Україна.

За його словами, події, що відбуваються в світі в комплексі, в тому числі падіння багатьох світових валют, закономірно вплинули на те, що відбувається в Україні.

відео дня

"Крім того, падіння гривні прогнозувалося незалежно від цих причин. Оскільки впав попит з боку іноземного спекулятивного капіталу на українські цінні папери, різко зменшився приплив валюти. Як ми знаємо, Мінфін скасував аукціон з продажу своїх цінних паперів. Тобто валюти від нерезидентів точно не буде. Попит на валюту починає різко перевищувати пропозицію валюти на ринку", - зазначив економіст.

Він звернув увагу на те, що найближчим часом Україну чекають значні виплати за зовнішніми боргами.

"Все це в сукупності зумовило падіння гривні. На скільки вона впаде, прогнозувати складно. Це повністю залежить від політики Національного банку. А у Нацбанку обсяг накопичених валютних резервів перевищує 26 млрд доларів. Але чи піде Національний банк на продаж резервів для підтримки курсу гривні складно сказати. Я б цього не робив, тому що якщо ми розпродамо валюту для підтримання курсу, то у нас з'являться дуже великі проблеми з обслуговуванням зовнішніх боргів, особливо, коли немає рішення Міжнародного валютного фонду про виділення чергових кредитів Україні", - зазначив екс-міністр економіки.

У той же час він не виключив зростання споживчих цін в зв'язку з девальвацією гривні: "На імпортні товари крім сировинних швидше за все ціни можуть дещо зрости. Якщо тільки держава не буде достатньо чітко контролювати і регулювати ціни. Незважаючи на те, що чим нижче курс гривні, тим більше ефективний експорт, все питання в тому, чи буде на нього попит на світових ринках. В основному, Україна експортує сировинні товари. В умовах кризи попит на сировину, як правило, падає. Я думаю, що девальвації гривні не вистачить для стимулювання українського експорту".

Експерт також вважає, що новий уряд повинен був розробити чітку антикризову програму в частині девальвації або утримання курсу гривні.

"Це дуже важливо для бізнесу. Ми також повинні знати, які обмеження прийме уряд в частині обмеження бюджетних витрат. Треба переглядати закон про бюджет, зокрема - статті витрат і знаходити можливості додаткових соціальних виплат", - додав Суслов.

Нагадаємо, після різкого подорожчання долара і євро експерти дали валютний прогноз до кінця року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти