Заборона США на удари по російських НПЗ: чому версії не збігаються

23 березня 2024, 12:00
Американські нафтові магнати традиційно підтримують республіканців, тому вони можуть штучно підвищити ціну нафти напередодні виборів у США.
Нижегородский НПЗ, Путин, нефтеперерабатывающий завод
В Україні спростовують тиск США через удари по російських НПЗ та вважають їх законними цілями/ Главред

Видання Financial Times з посиланням на трьох неназваних осіб, знайомих з обговореннями, повідомило, що США нібито закликали Україну припинити удари по російських нафтопереробних заводах, оскільки це може підвищити світові ціни на нафту і спровокувати помсту з боку РФ.

Медіа стверджує, що попередження з Вашингтона передали високопосадовцям Служби безпеки України і Головного управління розвідки Міноборони.

Зокрема, Вашингтон нібито стурбований тим, що, якщо Україна продовжить завдавати ударів по російських об'єктах, у тому числі по багатьох об'єктах, розташованих за сотні кілометрів від кордону, Росія може завдати удару у відповідь по енергетичній інфраструктурі, на яку спирається Захід. Сюди входить трубопровід КТК, яким нафта з Казахстану через Росію надходить на світовий ринок.

відео дня

Законні цілі для України

На публікацію відреагували в українському уряді та Офісі президента. Так, віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що нафтопереробні заводи на території Росії є законними цілями України з військової точки зору, і Україна воює наявними ресурсами та спроможностями.

"Хочу нагадати колегам, які роблять такі заяви і публікують такі заяви у FT, що коли у лютому 2022 року я говорила зі штаб-квартирою НАТО щодо того, щоб вони відіграли свою роль і звернулися до ООН, оскільки вони спроможні закрити небо, вони казали: "Ольго, ти не розумієш стандартів НАТО", і що у натовському розумінні це означає в першу чергу знищити інфраструктуру на території РФ, яка дає їм спроможність бомбити українські міста, заводи, які виробляють ракети. Власне, ми діємо відповідно до кращих натовських стандартів", – зазначила віцепрем’єрка.

У той же час радник голови ОП Михайло Подоляк назвав інформацію "фіктивною". "Ніхто після двох років повномасштабної війни не диктуватиме Україні умови цієї війни. У рамках міжнародного права Україна може знежирювати російські інструменти ведення війни. Паливо є головним інвентарем ведення війни. Україна руйнуватиме паливну інфраструктуру", — заявив він.

Не побачили прямого звʼязку між можливим зростанням цін і в "ГТС України".

"При зменшенні переробки нафти всередині РФ росіяни почнуть більше експортувати сирої нафти на світові ринки. Більш того, інші країни можуть легко збільшити видобуток нафти. Нагадаю про постійне добровільне обмеження видобутку ОПЕК+. Тому якось аргументація США не дуже є логічною. Проблема в чомусь іншому. Може це росіяни посилають сигнали? Але я памʼятаю зерновий коридор. Тільки наша наполегливість та відсутність страху перед ворогом дозволила відкинути ворога. Тому потрібно ще більше бити по НПЗ. А партнери могли б дати більше засобів ППО для захисту нашої інфраструктури", — заявив очільник оператора Сергій Макогон.

Зазнала критики публікація FT і в США. "Україна бореться за своє життя. США не повинні говорити Києву, по яких цілях у Росії вони можуть або не можуть завдавати ударів власною зброєю України", – обурився на своїй сторінці у соцмережі колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

Натомість у Білому домі, як передає "Голос Америки", сказали, що США "завжди заявляли, що не заохочуємо та не сприяємо нападам усередині Росії".

Байдену не сподобається

Варто зазначити, що справжність таких вказівок від Штатів викликає питання. Однак, за словами заступника директора з міжнародних питань Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайла Самуся, подібні розмови між США та Україною могли мати місце. На його думку, причиною міг стати ймовірний шантаж Росії західних компаній, які постачають нафтопродукти через Казахстан.

"Можна спровокувати зростання цін на нафту, але не ударами українців по НПЗ Росії, а через вплив західних компаній на американський ринок, які можуть почати впливати на ціни на нафтопродукти і цим ще більше підкосити шанси Байдена, якому невигідні якісь коливання на ринку нафтопродуктів. Тому я допускаю, що така розмова дійсно була", — сказав Самусь.

За словами президента Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", експерта з питань енергетики Михайла Гончара, оскільки американські нафтові магнати традиційно підтримують республіканців, вони можуть спробувати штучно підвищити ціни за рахунок зупинок на ремонт НПЗ.

"Взагалі-то наші дрони не били по видобувних потужностях в Сибіру, видобуток в Росії не впав, а експорт сирої нафти навіть зріс, попри так звані санкції", – зазначив Гончар. І уточнив, що занепокоєність притягнута за вуха.

Удари по Росії

Росію не вперше "трясе" від вибухів, найбільше "дістається" прикордонним регіонам, звідки відбуваються пуски ракет у бік материкової України.

Українські спецслужби не приховують, що часто завдають ударів дронами по обʼєктах ВПК росіян, зокрема полігонах, аеродромах та заводах. Цей список поповнився критичною інфраструктурою РФ, яка обслуговує сили загарбників.

Тепер, за словами голови ГУР Кирила Буданова, російське цивільне населення, нарешті, "бачить реальну картину війни".

"Вони бачать палаючі нафтобази, зруйновані будівлі заводів і фабрик... Це все йде на користь", - зазначив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти