Успіх контрнаступу ЗСУ змусить еліти усунути Путіна, в перемогу вони не вірять-Фейгін

17 квітня 2023, 09:00оновлено 17 квітня 2023, 18:13
Нова мобілізація не врятує Путіна, елітам доведеться його усунути, вважає російський правозахисник Марк Фейгін.
Успіх контрнаступу ЗСУ змусить еліти усунути Путіна, в перемогу вони не вірять-Фейгін
Путіним незадоволені всі еліти в РФ, але першими його можуть прибрати армійці - Марк Фейгін / Главред

Держдума країни-агресора РФ робить все можливе, щоб допомогти кремлівському диктатору все більше закручувати гайки для росіян. Цього разу російські депутати переплюнули самих себе і посилили заходи за неявку росіян у військкомати. Зокрема, тепер росіянам планують заборонити водити авто, виїжджати за кордон після отримання електронної повістки.

В інтерв'ю Главреду російський правозахисник Марк Фейгін розповів, чи вийдуть росіяни на протести проти диктатора, чому Генштаб і Міноборони РФ хочуть якомога швидше закінчити війну, і чому російські еліти вже мріють усунути Путіна від влади.

Днями Держдума РФ ухвалила низку законопроєктів, які стосуються підготовки росіян до мобілізації. Що Росія може робити з такою кількістю живої сили?

відео дня

Усе це - підготовка якоїсь нової, великої хвилі мобілізації. Вони зробили висновок з 21 вересня 2022 року, коли оголошували першу хвилю, щодо можливостей та примусових інструментів, які стали доступні через ці зміни, для того, щоб забезпечити підвищений відсоток мобілізованих. Наприклад, заходи прирівнювання документальної повістки до електронної на майданчику "держпослуги" - це, безумовно, заходи в бік спрощення процедури залучення до військкоматів потенційних осіб, які перебувають на військовому обліку. І це, звичайно, міра, спрямована на підвищення числа людей, які не можуть ухилитися від мобілізації, призову та й взагалі виклику до військкомату. Ну і найголовніше - заходи покарання, які передбачені законом. Це і заборона на виїзд з країни, і заборона на керування автотранспортом, і заборона на вчинення угод. Причому все це, схоже, буде прийматися в позасудовому порядку, дистанційно.

Хто такий Марк Фейгін

Марк Захарович Фейгін (нар. 3 червня 1971, Куйбишев) - російський юрист. Брав участь у захисті групи Pussy Riot, націоналіста Іллі Горячева (БОРН), української військовослужбовиці Надії Савченко. Депутат Державної Думи (1994-1995). Заступник мера Самари (1997-2007). Кандидат юридичних наук (1999), пише Вікіпедія.

Веде YouTube-канал Фейгін Live на політичні теми.

Умовно кажучи, якщо оголосити нову хвилю мобілізації і розраховувати на 30-40 відсотків мобілізованих, то за таких заходів усе можна підвищити кратно, до 60-70%. Людина, яка намагається ухилятися, але одночасно на неї поширюються ці обмеження, точніше утиски у правах, то він залежний. Наприклад, від прав, якщо працює водієм - у нього сім'я, і як він тут буде заробляти на життя? Тобто все це спрямовано на підвищення потенційного числа мобілізованих, яких можна відправити на фронт.

Чому вони це роблять? По-перше, виправити і виконати завдання, з якими не впоралися в першу хвилю мобілізації. Адже чого вони досягли - хіба росіяни виграли війну або зуміли захопити якісь значущі шматки української території? Ні - як було приблизно 18 відсотків окупованої території, так і залишилося. Плюс перед ними виникла загроза контрнаступу ЗСУ, яка може призвести до деокупації територій. Тобто у них з доступних їм легких резервів тільки особовий склад, адже у них проблеми з танками і ракетами. І це вони можуть знайти, тому, думаю, розрахунок роблять на кілька сотень тисяч людей, якими хочуть заповнити природний спад на фронті, який виник у зв'язку з втратами. Адже навіщо ще їм так все форсувати? Зараз документ вже надійшов на підпис Путіну, він його підпише, і все це буде пущено в роботу. Тож жодних інших цілей таких дій, окрім як набору чисельності, я не бачу.

А як це виглядатиме? Тобто вони, по суті, тепер цілком законно, будуть хапати людей на вулицях і відправляти до військкоматів?

Таке було і після 21 вересня – ловили і в метро, і в автобусах, але зараз новий етап. Адже зараз влада РФ отримала інструмент додаткового тиску - ти можеш намагатися втекти, але куди ти втечеш, якщо тебе внесуть до усіх баз і ти потенційно ризикуєш втратити навіть доступ до медичних послуг? Тобто вони отримали механізми позасудового тиску на потенційних ухильників. Плюс, кажучи про" держпослуги", людина може бути в комі, а йому прийде повістка і він не з'явився. Це - той порядок, який не передбачає жодних виправдань і об'єктивних причин для ігнорування порядку.

Ти просто зобов'язаний з'явитися і все, без варіантів. Так що по суті створюється система цифрового концтабору, тому що тепер, хочеш ти того чи ні, всім, хто досяг повноліття, потрібно мати аккаунт на "Госуслугах", видалити який можна тільки за явки особисто. Це буде в обов'язковому порядку, і вміє людина користуватися смартфоном чи ні, вже нікого не хвилює. Все це - заходи для подальшого закручування гайок, позбавлення конституційних свобод. Повертаючись до головної причини, то, звичайно, без цих заходів ухилянтів серед росіян було б більше. І тепер РФ латає дірки, щоб мати нескінченний резерв.

Чи говорить така підготовка про те, що Росія готується до "вічної війни"?

Вони, по-перше, це самі проголошували – мовляв, війна йтиме стільки, скільки потрібно. Як мінімум, до поразки Росії, адже якщо вони програють цю війну, то воювати росіяни можуть і далі, але вже не з Україною. По-друге, у РФ не залишається іншого виходу – перемогти вони не можуть, а програти не повинні. Цю формулу можна перевертати як завгодно. Тому вони діять, виходячи з ситуації пастки, в якій вони опинилися і продовжують війну, тому що інакше владі, яка знаходиться в Кремлі, настане кінець. Посилення цих заходів і розширення асортименту засобів тиску викликано безвихіддю ситуації. Так, вони будуть продовжувати війну і згрібати для цього все нові і нові групи мобілізованих з різних міст РФ. Але найближче тактичне завдання-зібрати якийсь резерв, щоб стримати контрнаступ ЗСУ. Адже якщо десь на фронті трапиться прорив, його будуть затикати тілами. Тим більше, що лінія фронту протяжна, майже 1300 км, і, очевидно, для її заповнення потрібні мільйони людей, навіть не сотні.

Інше питання, що ситуація може перевернутися одномоментно, тому що успішний контрнаступ ЗСУ загрожує різними наслідками, насамперед політичними. Те, що народу в Росії це не подобається, це факт – особливого ентузіазму у них не видно. Але люди бояться через відповідальність, страх за близьких, і тому йдуть на забій, як стадо баранів. Не треба шукати обґрунтованості ініціатив Картаполова (Андрій Картаполов, голова комітету Держдуми РФ з оборони. – Главред) і йому подібних для здійснення цих заходів - вони зрозумілі, це все пов'язано з війною. Питання в тому, до якої міри готові це допустити залишки суспільства, обивателі, частина еліт, які розуміють, що це абсолютно самогубні речі. І цього ми не знаємо – ніхто не знає, що у них в голові.

Тобто якось спровокувати протести або розхитати еліти ця ситуація не може, я правильно розумію?

Я не дуже вірю в протести на вулицях, тому що їх не було і до цього, та й атмосфера в Росії якась тяжка. А ось всередині Еліт, владного класу дискусії йдуть. Адже куди так далі? Будуть наслідки. Один вже ордер на арешт отримав, і далі Це буде тільки розширюватися. Тому тут треба припиняти це все, а шлях один – усунути Путіна, тут немає варіантів. Ми думаємо, що успіх контрнаступу ЗСУ спонукає еліти до дії - ми на це сподіваємося. Тому що отруїти, відсторонити Путіна люди з вулиці не можуть – це можуть зробити тільки люди, які мають доступ до влади. Чи будуть вони це робити – невідомо, але у них може скластися безвихідна ситуація, якої ми зараз до кінця навіть не розуміємо.

А Путін цей варіант передбачив, як ви вважаєте? Він уже відсунув від себе тих людей, які могли теоретично таке зробити?

Я думаю, він постійно це робить. Він постійно маневрує, перегруповується і враховує небезпеку такого сценарію. Він же не ідіот, розуміє, що все закручується в петлю і йому потрібно максимально маневрувати – стежити за тими, хто в оточенні, і шукати джерело змови. Все це спецслужби відстежують, всіх прослуховують.

Марк Захарович, якщо говорити про оточення Путіна, чи є найбільш зацікавлені, хто може сказати, мовляв, все, давайте щось робити?

Перша група, яка прям завтра хотіла б (але не кажу, що могла) – це олігархи. Вони постраждала сторона, у них проблеми з санкціями, майном, способом життя, статусом на Заході, дітьми, коханками, довіреними особами. Це лежить на поверхні - вони страждають від цього найбільше, адже вони малювали собі зовсім інше майбутнє. Просто подивіться, як себе ведуть представники "Альфа-групи", Усманови тощо.

Друга група – армійська. Для них, чесно кажучи, все це теж виглядає сумно, оскільки вони відповідальні за рішення, які приймаються не ними. Вони такі ж військові злочинці (наприклад, Генштаб РФ, Міноборони), але проблема в тому, що у них скоро повноцінної армії не залишиться, будуть тільки обивателі з вулиці, "піджаки". Це теж дивна ситуація, і незрозуміло, хто відповідатиме за провали, адже вони точно цього не хочуть. Тому в армії я вбачаю особливий інтерес до того, щоб все скоріше закінчити і припинити цю війну програвати. Тому що перспективи перемоги немає жодної. А чого не взяли Київ за три дні і чому вирішили, що візьмуть його зараз? Там теж сидять не ідіоти і розуміють, куди все котиться. Тим більше, що воюють не просто з Україною, а в її особі з усім колективним Заходом, перемогти який не можна. І уявити, що вони десятиліттями просиджують у своїх кабінетах на Фрунзенській набережній (тут розташовується головна будівля Міноборони РФ. - Главред) і не розуміють цього – смішно.

Ну і уряд теж не в захваті від усього. Адже це їм розгрібати економічні проблеми і за все відповідати. Подивіться на Набіулліну в Центробанку-вона віддає собі звіт, адже в грошиках вона розуміє наслідки. Ми не не розуміємо до кінця, що відбувається з ФСБ. Напевно, велика частина спецслужб хотіла б м'якого транзиту - посадити замість Путіна Путіна 2.0. Хто це буде, син Патрушева, Патрушев або хтось інший не має значення.

Тобто у всіх одні й ті ж уявлення про те, що відбувається. Ключовим є успіх або відносний успіх контрнаступу України. Його готує не тільки керівництво ЗСУ, це відбувається і за участю союзників – вони дають зброю, навчають українських військовослужбовців.

Як довго Росія зможе вести таку війну - до останнього росіянина або до смерті Путіна?

Поки є Путін, війна буде. Це важливо розуміти, тому що він головний протагоніст війни. Не стане Путіна, не буде заради чого і кому її вести. У нинішній ситуації для Москви було б краще, якби без всяких контрнаступів війна перейшла в позиційну фазу, як це було 8 років в зоні ООС. Це давало якусь перспективу, нехай і далеко за горизонтом, тому що Росія вважала, що можна вийти на Мінськ-3, 4, 10 і так далі. Поки цього не проглядається взагалі-наміри української сторони в тому, щоб очистити українські території до кордонів 1991 року. Тому війна триватиме, поки не буде великої поразки однієї зі сторін. В даному випадку ми думаємо, що це все-таки буде Москва, оскільки можливостей для наступу у неї немає. Адже хто заважав їй за останні кілька місяців продемонструвати, на що вона здатна? У цій війні недостатньо мати тільки мобілізованих і тільки велике число покликаних обивателів. Воюють "м'ясо" і "залізо", "залізо" виграє. Кинуть вони ще два мільйони, які побіжать з вилками – і що, чого вони доб'ються. Воює техніка, скоро вже очевидним стане те, що Москва поступається. Якщо Україні дійсно дадуть F-16, ракети дальнього радіусу дії, то в чому буде перевага Москви?

У живій силі, ймовірно.

Але жива сила не вирішує. Вони 21 вересня вже набрали 325 тисяч, як Путін заявив. Ну то що? А скільки треба? А у що ви їх одягнете, яку зброю їм дасте, де офіцерів для них візьмете? Це ж не просто будь-яких набрати, а як їх навчати? Набрати-то вони можуть, рваненьку форму дадуть, автомати знайдуть, а що далі? Вони будуть гинути також, як зараз в диких кількостях, але це не вирішує завдань, які ставляться по виходу на кордони Донецької та Луганської області, взяття Дніпра. Потрібна техніка, а ця горить, і росіяни не встигають її виробляти. Це ком проблем. До того ж вони знаходяться під економічним, геостратегічним тиском Заходу. Тому перспектив у Москви мало. Є єдиний резерв-особовий склад. Але наскільки він невичерпний і де та межа, коли люди не захочуть далі брати участь в цій авантюрі – питання відкрите.

До контрнаступу ЗСУ росіяни, ймовірно, вже не встигають набрати людей. Що буде далі в Росії і що це означає для України?

Це залежить від напрямку контрнаступу. Якщо Україна увірветься в Крим – це одна ситуація, якщо це буде на Донбасі і ЗСУ увірвуться до Донецька - інша. Складно прогнозувати, поки ми не розуміємо конфігурації, яка виникне після перших тижнів настання і того, що буде деокуповано. Як і того, який ефект це справить на політичне середовище в Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти