Україна навесні отримає F-16, ЗСУ почнуть зачистку Криму з повномасштабним наступом – Світан

30 січня 2023, 09:00
Захід може надати Україні ракети для винищувачів F-16, які дістануть до Уралу, жодних заборон бити по території Росії не буде, вважає Роман Світан.
Україна навесні отримає F-16, ЗСУ почнуть зачистку Криму з повномасштабним наступом – Світан
Україні треба 24 винищувачі F-16 для наступу в напрямку Азовського узбережжя - Світан

Україна продовжує відбивати військову агресію Росії і перейшла до наступного рішучого кроку. Київ посилив роботу над вирішенням питання щодо отримання військової авіації Заходу. І якщо раніше країни-партнери відмовлялися навіть обговорювати можливість надання Україні військових літаків, наразі ситуація змінилася.

Дискусія про плани з постачання винищувачів вже розпочалася. Зелене світло на запуск діалогу дали і у США - в Пентагоні чітко підкреслили, що Вашингтон не виключає передачі Україні в майбутньому винищувачів F-16, які розраховує отримати Київ.

В інтерв'ю Главреду полковник запасу, військовий льотчик-інструктор Роман Світан розповів, коли Україна може отримати винищувачі F-16 і якої модифікації, назвав переваги літаків над російськими Су-34 і Су-35, розповів, на якому напрямку ЗСУ можуть піти в наступ і пояснив, чому після отримання американських винищувачів Україна ракетами зможе діставати до Уралу.

В Офісі президента публічно заявляють, що очікують від наступної зустрічі союзників України у форматі Рамштайн як мінімум перших рішень щодо винищувачів. За вашою оцінкою, які літаки і якої модифікації в перспективі може отримати Київ?

Вважаю, на наступному Рамштайні будуть обговорюватися питання не винищувачів, а скоріше авіації в цілому. Нам передається пара танк-БМП, яка ефективно виконує бойове завдання на полі бою, але потребує обов'язкового прикриття з повітря. Особливо коли є загроза з боку системи авіаційного придушення та нанесення удару противником. Пара дуже вразлива через роботу ворожих винищувачів і вертольотів, таких як Ка-52.

Повинна бути тріада - танк-БМП-літак/гвинтокрил. Тому на Рамштайні ймовірно піднімуть питання про початок дискусії щодо передачі вертольотів типу Apache, яких на Заході досить багато. Потрібно, щоб тріада підтримувалася з повітря багатофункціональною платформою, наприклад, винищувачем F-16. Такі бойові літаки здатні працювати як бомбардувальники, штурмовики і виконувати функцію ППО. Літаки будуть допомагати наземному просуванню військ, зверху закидати росіян бомбами і прикривати з повітря свої сили від ворожих ракет і винищувачів.

На мій погляд, на дев'ятому Рамштайні буде вирішуватися питання передачі Україні вертольотів і літаків. Саме винищувач F-16 є оптимальним для нас варіантом. Це найпоширеніший у світі літак, який використовують близько 30 держав. Експортний варіант налічує близько 5 000 літаків. Машина виробляється вже більше 40 років. Літак F-16 показав свою ефективність у всіх війнах і локальних конфліктах - починаючи від Бурі в пустелі 1991 року, закінчуючи застосуванням його на Близькому Сході. Щоб отримати F-16 або модернізувати вже наявну модель, країни стоять у черзі. Прагне отримати літаки і Туреччина. І, звичайно, F-16 - варіант, який найбільше підходить для України. Коли всі говорять про те, що нам потрібні винищувачі, то мають на увазі саме цей літак.

Дуже важливо, якої конкретно модифікації F-16 отримає Україна. Все буде залежати від завдань для літака. Якщо мова піде про складні завдання, машина буде останньої версії. Нам знадобиться така модифікація в разі роботи в режимі "випустив-забув", коли застосовується весь спектр протиракетної і протиповітряної оборони. Подібним чином працюють останні 2-3 модифікації F-16. У такій ситуації знадобляться ще деякі види ракет, можливість застосування яких буде встановлена після того, як стане зрозуміло, які озброєння нам передадуть.

Наприклад, є ракетне озброєння минулого тисячоліття, яке може працювати на всіх модифікаціях. Я кажу про ракети AIM-120 AMRAAM, IRIS-T (обидві застосовують, в тому числі, в ЗРК NASAMS та IRIS-T SLM) – їх використовують і в літаках F-16 будь-якої модифікації. Останні версії літака знадобляться і в тому випадку, якщо нам передадуть, припустимо, новітні крилаті ракети. Втім, не думаю, що їх нададуть Києву – за ракетами вишикувалася черга з країн НАТО, які в будь-якому випадку будуть першими на них претендувати.

Думаю, що нам передадуть середні модифікації літака – F-16C/D. За допомогою цих винищувачів ми будемо виконувати завдання з прикриття цієї тріади на землі з повітря і підтримки наступу, використовуючи наземні засоби ураження.

Як ви думаєте, коли нам можуть передати літаки F-16? Чи можуть їх відправити вже в другій половині поточного року? Скільки нам потрібно таких винищувачів, щоб закрити частину неба і виконувати бойові завдання?

Судячи з кількості танків і бойових машин піхоти, які нам передають, ми будемо модернізовувати до двох корпусів. Один батальйон танків, який включає 30 одиниць техніки, посилить бригаду, яка є нашою основною наступальною одиницею. Можна зробити висновок, що як мінімум 5 батальйонів і 5 бригад отримають комплектацію новими європейськими танками.

Україна може отримати ще більше танків. Польща готується передати 60 танків PT-91 Twardy (модернізований радянський Т-72М1). Кіпр, можливо, відправить нам практично три батальйони Т-80У. Загалом, ми можемо доповнити танками ще 5 бригад.

Отримання всіх цих танків дозволить сформувати приблизно два корпуси - якраз стільки і потрібно для того, щоб виконати наступальні дії в бік Азовського узбережжя. Корпус може прикривати одна ескадрилья F-16. Знадобиться мінімум дві ескадрильї-авіабригади. У кожній їх ескадрильї - по 12 літаків. У сукупності - 24 винищувачі.

Кожна ескадрилья може прикривати свій корпус або виконувати завдання в режимі бригади. Потрібні мінімум дві ескадрильї, щоб була доцільність для розгортання техніко-експлуатаційних частин, які будуть обслуговувати літаки. Дві авіабригади можна розмістити навіть на одному аеродромі.

Прийнятний варіант - прикрити два аеродроми - основний і запасний - зенітно-ракетними комплексами Patriot. На одному аеродромі розташовуватиметься бригада, а другий буде про запас. Або ж дві ескадрильї будуть розкидані на двох аеродромах. Але основні заходи з обслуговування краще запустити на одному основному аеродромі.

У минулому році було виділено 100 мільйонів доларів на навчання українських пілотів навичкам управління винищувачами F-16. У країн-партнерів гроші на полиці довго не лежать, тому відразу розпочалася підготовка наших пілотів і перенавчання.

За три місяці можна повністю перенавчити полк управлінню іншими видами військових літаків. Я працював над цим в Уманському полку зі своїм веденим. Протягом трьох місяців ми в режимі розмноження перенавчили полк – командирів ескадрильєю, командирів полків, їх заступників, а потім інструктували їх, щоб переучувався весь ротний склад. Льотчиків 1-2 класу можна перевчити на управління новим видом літака. Причому, на будь-який тип - головне, щоб літак був однотипним. Таким чином, пілотів, які керують МіГ-29 і Су-27, за три місяці – максимум за півроку, можна перевчити на управління F-16.

Тому, я думаю, літаки F-16 будуть в Україні відразу після того, як у нас буде розгорнута зенітно-ракетна система Patriot. Вона в обов'язковому порядку потрібна для прикриття аеродромів. ЗРК Patriot і F-16 будуть працювати в парі і прикривати один одного: з F-16 можна запускати ракети по наземних цілях противника і ракети для прикриття Patriot, а сам Patriot прикриє F-16 на землі. Думаю, навесні цього року ми отримаємо ці літаки разом з готовими ППО.

Наскільки я розумію, зараз в України на озброєнні в основному військові літаки ще радянського виробництва - МіГ-29, Су-27 і Су-24. Винищувачі F-16, які хотів би отримати Київ - виходить, машини одного покоління з російськими Су-34 і Су-35. Скажіть, як може змінитися ситуація в повітрі після отримання Україною тих же F-16?

Основні винищувачі у нас - МіГ-29 і Су-27. У росіян основну лінійку представляють "сушки" - Су-30, Су-34 і Су-35. Це багатофункціональні бойові літаки. Деякі, в основному, бомбардувальники, інші більше винищувачі або багатофункціональні платформи. За своїми тактико-технічними даними – певними параметрами дальності виявлення, вагою бомбового навантаження – F-16 є приблизно таким же літаком.

Перевага винищувача F-16 над російськими літаками в тому, що у нього на порядок краще озброєння. Ракети НАТО, носієм яких він є, на голову вище озброєнь, якими оснащені винищувачі і бомбардувальники противника. Характеристики F-16 і літаків РФ приблизно однакові, але в ракетах, керованих бомбах, режимах роботи машини як винищувача, так і ППО, у американського літака значна перевага.

Чи правильно я розумію, що вже до весни Україна буде мати вагомі військові можливості, включаючи винищувачі F-16, і зможе перейти в контрнаступ?

Загальний стратегічний наступ на Азовське узбережжя ми можемо реалізувати ще до того, як отримаємо винищувачі F-16. Наші літаки МіГ-29 і Су-27 здатні організувати підтримку і прикриття з повітря. Прикриватимуть армійські комплекси ППО.

Можна піти на прорив. На повну зачистку, особливо Криму і Донбасу. Але справа навіть не в тому, є у нас винищувачі F-16 чи ні. Сам по собі літак – просто платформа. Все залежить від того, яку зброю нам для нього дадуть, її дальності, які крилаті ракети нам передадуть. Літак F-16 здатний працювати з ракетами, які, врешті-решт, можуть діставати до Уралу.

Ми маємо можливість почати наступ і без F-16. Тоді доведеться почекати, коли зайде система Patriot і підтягнуться американські винищувачі. Після цього вже буде широкомасштабний наступ – ми практично випалимо всі ППО противника і будемо зачищати з великої дальності Крим. Тими ракетами, якими може працювати F-16. Деякими видами озброєнь для американського винищувача можна буде діставати практично до Уралу.

А Захід не виступить проти нанесення ударів своїми озброєннями по території Росії?

Думаю, наші західні партнери цей момент вже пройшли. Це стало зрозуміло до Нового року, після нього і за підсумками зустрічі в Рамштайні. Після того, як Захід вирішив дати нам важкі танки, стало зрозуміло – західний світ сам у собі переламав цю перешкоду.

Важкі танки - наступальне озброєння, яке може зайти на будь-яку територію. Тим більше, разом з бойовими машинами піхоти, які також передаються Києву. Нова кількість озброєнь надає потенціал працювати, умовно кажучи, практично по будь-якій території.

У Кремлі поки що не реагують на можливі постачання Україні винищувачів F-16. Але в російському "політикумі" вже лунають погрози, що окупанти їх збиватимуть…

Збивати F-16 вони зможуть за допомогою своєї системи протиповітряної оборони. Вона у Росії дійсно є - С-400 працює. Але справа в іншому. F-16 - непроста платформа з системами радіоелектронної боротьби і радіоелектронного придушення. Просто збити МіГ-29 або Су-27, які є у нас. Це старі радянські літаки минулого тисячоліття, вони роками не оновлювалися.

Винищувачі F-16 обладнані радіоелектронною боротьбою, їх не так просто збити системами ППО.

Що стосується авіаційної складової, жоден російський літак і близько не зможе підійти до F-16 на відстань дальності пуску своєї ракети, не потрапивши під удар ракет американського винищувача. Літак може використовувати ракети, дальність яких в 1,5 рази більше, аніж в російських ракет. Західний винищувач відпрацює по них швидше, ніж вони підійдуть.

Тому я б не говорив, що можна так просто збити F-16. Що завгодно можна збити - навіть великий літак з рогатки, якщо на швидкості потрапити в місце цілі. Однак ефективно протидіяти певній кількості таких літаків, особливо коли вони входять до системи протиповітряної оборони і виконують бойові завдання, дуже складно. У росіян немає таких систем, які могли б комплексно вирішувати такі питання, як знищення F-16.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти