Після Чонгару росіяни швидше почнуть тікати з півдня, але не з Криму - Черник

23 червня 2023, 12:00
Удар по мосту в Чонгарі – це величезний крок вперед для полегшення деокупації Південного плацдарму. Але цей процес однозначно не буде швидким.
Петр Черник, Чонгар
Після Чонгару росіяни швидше почнуть тікати з півдня, але не з Криму - Петро Черник / Главред

У ніч на 22 червня було завдано ударів по Чонгарським мостам, які з'єднують Херсонську область з окупованим країною-агресором Кримом. Рух по ним зупинено. Представники окупаційної "влади" заявляють, що для атаки нібито використовувалися ракети Storm Shadow, тоді як у ГУР України інцидент назвали "планомірною" роботою.

В інтервʼю Главреду військовий експерт Петро Черник розповів, що прискорить деокупацію Криму, як довго може тривати блокада півострова та чому росіяни будуть змушені здаватися, а також чому РФ побачила молдавський слід у підриві Чонгарського мосту.

Багато хто порівнює події на мосту біля Чонгара з підривом Антонівського мосту минулого року. Наскільки ймовірно, що росіяни тепер почнуть активніше збиратися покинути окупований ними Крим, так само, як тоді з Херсоном?

відео дня

До залишення росіянами окупованого Криму ще дуже далеко. Тут більш коректно казати про залишення південного плацдарму. Чи завдає підрив Чонгарського мосту серйозних проблеми логістиці ворога? Однозначно так. Але цей міст – не єдина нитка, яка там існує.

Паралель з Антонівським мостом слушна, але нагадаю, що удару по ньому стався у липні, а всі херсонські угруповання, які перебували правому березі, забралися аж у листопаді. Тобто це були ще три місяці дуже важкої вогневої роботи і подальшого перебивання їхньої логістики.

Хай там як, удар по мосту в Чонгарі – це дуже хороша новина і величезний крок вперед для полегшення деокупації Південного плацдарму. Але цей процес однозначно не буде швидким.

Хто такий Петро Черник

Військовий експерт, полковник, колишній завідувач кафедрою іноземних мов та військового перекладу Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Кандидат політичних наук.

Тобто чи правильно я розумію, що тепер росіяни, якщо не з Криму, то, власне, з лівого берега можуть почати тікати, але не одразу, так?

Така ймовірність існує, але, знову ж таки, не можна недооцінювати противника.

Противник буде битися рівно до тієї точки, допоки відчуватиме у собі силу. Запас міцності у них ще є.

Передумова, тобто перший крок у цьому напрямку, зроблено. І якщо такі удари почастішають (не тільки по Чонгарському мосту, бо там ще є і інші об'єкти інфраструктури), то тоді дійсно можна буде говорити, що за деякий час вони не матимуть достатнього забезпечення снарядами, паливо-мастильними матеріалами, їжею, водою, медикаментами для того, щоб утримувати нормальне забезпечення свого південного угруповання.

До речі, може така сама ситуація найближчим часом чекати і на Кримській міст? Власне, була проба пера минулого року, але зараз чи може йтися про удари по ньому?

Усе може статися. Однак, знову ж таки, важливо не випереджати події. У тому, що Кримський міст рано чи пізно впаде, я не маю жодних сумнівів. Але він упаде тоді, коли це буде найдоцільніше з оперативно-стратегічної точки зору.

Пане Петре, хотіла б уточнити щодо Чонгарського мосту. Ви сказали, що в принципі це зменшить можливості росіян на півдні. Не могли б роз'яснити, що саме вони возили цим мостом і чому вони так прагнуть його саме швидко поновити?

Абсолютно все. Війна потребує ресурсів. Гармата, танк та міномет мають стріляти снарядами, а автомат – патронами. Автомати мають стріляти патронами. Там ще є нитка залізничного полотна, яке якраз ще не дуже сильно постраждало і залишається в робочому стані. Вантажівки КАМАЗ, КРАЗ і "Урал", найголовніші їхні робочі конячки, до 8 тонн найрізноманітнішого вантажу можуть взяти на порту. Все, чого потребує війна, возили цими мостами.

Відповідно, поки вони його будуть поновлювати, вони зможуть частково по ньому щось возити зараз чи ні?

Однозначно так, не сумніваюся у цьому. Зараз чи за кілька тижнів – невідомо, це залежатиме від того, якою буде частота наступних ударів. Перший удар стався, але там є нюанс – було два промахи. Долетіла тільки одна ракета, дві не влучили. Але якщо відбулася перша ластівочка, то обов'язково буде і друга, питання лише – коли.

Я ще хотіла уточнити, якщо росіянам відріжуть шляхи відступу на півострові через те, що будуть вражені ці мости, як довго вони зможуть тримати Крим, наприклад, у блокаді в разі такого сценарію? Бо західні ЗМІ починають говорити, що в принципі можлива блокада півострова.

Блокада можлива, але це – дуже складне явище. Питання у тому, як росіяни доправлятимуть до Криму ресурси. Чи можна топити плаваючі баржі, які туди йдуть, чи кораблі? Так, але для цього нам потрібні далекобійні ракети. Чи можна збивати важкі транспортні літаки? Так, але історія блокади Ленінграда під час Другої світової війни свідчить, що блокада може бути довготривалим процесом. Це буде залежати від того, наскільки у психологічному сенсі і війська, і населення виявляться стійкими. Тому наразі важко дати оцінку цьому явищу.

Підкажіть, будь ласка, як, умовно кажучи, Росії відповідатиме на втрату Криму, якщо дійсно це станеться?

Ну як вона може відповідати? У неї, крім ядерної зброї, нічого не залишилося.

Я ж про це і питаю, бо вже є інформація про можливе замінування ЗАЕС, про замінування Кримського Титану від офіційних наших джерел. Як скоро вона може вдатися до таких кроків, і наскільки взагалі такі кроки затримують просування українських Збройних сил?

Підрив "Кримського Титану" нічого не вирішує. Відбудеться чергова екологічна катастрофа. Вона буде дошкульна і болюча не тільки для нас, вона завдасть шкоди і самим росіянам, але й іншим країнам – Молдові, Румунії та Туреччині. Але як дійде до великої серйозної наступальної операції, це жодним чином її на що не вплине. Є хибна думка, що має бути лобовий удар у Перекопський перешийок.

Ні, якщо буде достатньо авіації та далекобійних ракет, то це все буде засипатися цією зброєю, перебиватися логістика. Людині треба щось їсти, пити, і це – головний момент. Бо воює не танк, не ракета, не літак, а людина. Зброя – це лише інструмент.

Якщо буде достатньо авіації та ракет, то все перейде просто в банальне винищення всього, що там є, як у воєнному сенсі, так і в частині забезпечення. Тобто залізничних полотен, мостів, трансформаторних станцій тощо. Прийде точка, коли люди будуть виснажені настільки, що не зможуть воювати. І тоді ми або візьмемо їх у полон, або втечуть до Росії, або будуть знищені.

Чомусь після підриву мосту російські пропагандисти говорили про те, що вони хочуть вдарити по Молдові. Не могли б ви пояснити звʼязок?

Від божевільних можна чекати чого завгодно. Але така риторика навколо Молдови може бути тільки сигналом колективному Заходу щодо примусу їх до переговорів.

Росії критично потрібна передишка. Їх влаштує такий стан справ, якщо, умовно, на цю хвилину конфлікт заморозять. І вони всіма силами прагнуть потенційних переговорів. Чи будуть вони? Я не розумію як це можна зробити. Путін – не легітимний і нелегальний. Його оголосили у міжнародний розшук через кримінальний суд у Гаазі. Тож хто у здоровому глузді може з ним про щось домовлятися?

Якщо говорити про те, що такі удари можуть стати частішими, гіпотетично, і блокада, як ви кажете, це доволі тривалий процес, то хотілося б зрозуміти можливі строки.

Я не буду вдаватися у строки, бо це абсолютно невдячна справа. Неможливо дати чіткі часові параметри. Як я вже казав, Антонівський міст вдарили всередині липня, а повноцінно росіяни вивели війська на початку листопада. Харківська операція з величезною кількістю звільнення наших земель тривала буквально якихось кілька днів. Не прораховуються ці параметри. Але ця операція буде тривалою і може зайняти тижні чи навіть місяці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти