Росія здатна поглинути дві країни колишнього СРСР та атакувати Балтію з Білорусі – Жданов

24 січня 2024, 09:00оновлено 26 січня, 08:10
Володимир Путін прагне втягнути НАТО у світову війну, у разі поразки України Москва поглине ще дві держави, вважає полковник запасу Олег Жданов.
Росія здатна поглинути дві країни колишнього СРСР та атакувати Балтію з Білорусі – Жданов
Європа не готова до війни з Росією, їй не вистачає озброєнь навіть на допомогу Україні - Жданов / Главред

Загроза війни РФ і НАТО стає все більш реальною. На Заході почали обговорювати різні сценарії і припускають, що в майбутньому російську військову агресію доведеться відбивати вже країнам Європи. Дії Москви безпосередньо залежать від того, як розгортатиметься ситуація на полі бою в Україні. Тепер колективний Захід, який зволікає з постачанням допомоги Києву, постає перед вибором: або забезпечити перемогу України і надати все, що потрібно ЗСУ, або вже самому зіткнутися з агресією Росії на сході Європи.

В інтерв'ю Главреду полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Олег Жданов оцінив сценарій нападу РФ на східний фланг НАТО в короткостроковій перспективі і готовність Європи до війни, розповів, чому Росія не ризикне піти на повномасштабну війну із Заходом, розкрив окупаційні плани Путіна щодо країн пострадянського простору і пояснив, чому Захід у кризовій ситуації затягує з постачанням озброєнь Україні.

Нещодавно німецька Bild з посиланням на документ Бундесверу опублікувала матеріал із навчальним сценарієм, згідно з яким у другій половині 2024 року Росія проведе гібридну атаку на східний фланг НАТО, а влітку 2025-го нібито буде вже повноцінна війна. Як ви оцінюєте публікацію? Наскільки реалістичний такий сценарій?

відео дня

На мій погляд, такий сценарій абсолютно нереалістичний. Навіть та сама Bild раніше публікувала матеріали, в яких ішлося про те, що Російській Федерації потрібно щонайменше 3-5 років для відновлення свого бойового потенціалу.

Справа в тому, що сьогодні багато держав, особливо країни НАТО, включили Росію до списку ймовірних супротивників. Це логічний крок, враховуючи війну проти України і ситуацію в цілому. Коли з'являється новий ймовірний противник, виникає і потреба відпрацювати варіанти кризових ситуацій, які можуть виникнути. Штаби національних армій країн-членів НАТО починають готувати і проводити командно-штабні військові ігри і навчання. Спочатку штаби працюють без військ, а потім вже у військах відпрацьовують елементи ситуації на місцевості з бойовою стрільбою або без неї.

І от до рук видання Bild потрапив, швидше за все, сценарій одного з таких навчань. Щоб варіант розвитку подій був максимально реалістичним, його прив'язують до календарних дат для відповідності періоду виконання тих чи інших заходів. Своєю публікацією Bild вкотре підтвердила, що не є серйозною пресою. Спочатку в газеті пишуть, що Путіну потрібно 3-5 років, щоб відновитися і зібратися до купи для нападу, а за певний час уже стверджують, що він нападе.

На вашу думку, наскільки Європа готова до військових викликів? У Німеччині та Швеції вже заявляли, що є небезпека війни. Фінляндія, Данія і Швеція підписали окремі оборонні угоди із США.

Європа до таких викликів практично не готова. Європейці благоденствують і сподівалися, що війни не буде. Подібному ставленню сприяли і дії Кремля, адже Путін в Росії для західного бізнесу створював дуже великі преференції. Сьогодні країни Європи намагаються встати на військові рейки і підняти на щит національні програми безпеки, які повинні ґрунтуватися на принципах зміцнення обороноздатності. Їм потрібно піднімати свої армії і займатися питаннями безпеки. Це для них серйозний виклик.

Дійсно, набагато швидше за інших все зрозуміла Скандинавія, але попереду всіх, звичайно, Східна Європа – країни колишнього соціалістичного табору. Вони чудово знають, що таке агресія Москви. Щоправда, мені цікаво, що буде робити Угорщина: невже вона стане зустрічати росіян з хлібом-сіллю в момент, коли все НАТО буде рити окопи і намагатися захищатися.

А от стара Європа реагує набагато повільніше. Канцлер ФРН Шольц заговорив про те, що нам треба дати зброю, і згадав про необхідність відновити боєздатність Бундесверу. Франція начебто готова виробляти зброю навіть разом з нами, але я не бачу жодних кроків, які свідчили б, що французький Генштаб починає проводити військові навчання за участю іноземного легіону або інших компонентів своїх оборонних сил. Австрія займає проросійську позицію. Можливо, у Відня є якісь гарантії від Путіна, що він не буде їх атакувати і бомбити.

В цілому, стара Європа зараз на етапі усвідомлення. Для Східної Європи – це вже керівництво до дії. Скандинавія в цьому плані на проміжному етапі. До того ж не будемо забувати, що сучасні війни ведуться на гібридному рівні, не обов'язково одразу поїдуть танки. Війна йде від інформаційного простору до економічних диверсій.

Як діятиме Західна Європа, якщо Росія здійснить гібридний або повномасштабний військовий напад на Східну Європу? Особливо цікава реалізація 5-ї статті НАТО. Вона досить заплутано прописана і складно зрозуміти реалізацію цього механізму в умовах реальних викликів.

Механізм 5-ї статті НАТО дозволяє європейцям певною мірою відчувати себе захищеними. Адже у Москві теж сидять не дурні люди, особливо в Генштабі. Думаю, вони чудово розуміють, що пряме бойове зіткнення військ НАТО і РФ призведе до бліцкригу, причому вочевидь не на користь Росії.

За моїми спостереженнями, зараз Кремль нагнітає обстановку для того, щоб спровокувати НАТО на агресивний крок. Можливі збройні провокації або якісь непрямі терористичні акти. Найголовніше для Москви - щоб у НАТО дали відповідь, хоча б один постріл у бік Росії. Не заява, а саме військова дія. І тоді Путін привселюдно оголосить НАТО агресивним блоком, який напав на Російську Федерацію.

І НАТО доведеться робити відповідні дії, потрібно буде починати консультації. За великим рахунком, згідно зі статутом організації, НАТО вступає у війну в повному складі. Втім, є проблема бюрократії: на Заході згадали, що є і 4-та стаття, яка йде попереду 5-ї, і в ній написано, що повинні початися консультації. Не "повний вперед", а спочатку консультації, які можуть перетворитися на нескінченний процес.

Для Путіна головне – втягнути НАТО у війну. Якщо всі 32 країни будуть задіяні – це світова війна. І от тоді, згідно з задумами Кремля, Путін запропонує перемовини.

Наскільки вагомим стримуючим фактором буде наявність у Заходу і Росії ядерної зброї?

Я вважаю, що питання застосування ядерної зброї тут не фігурує. Росія шантажує Захід, але, мені здається, що є якісь запобіжники і негласні домовленості, згідно з якими сторони не будуть застосовувати ядерну зброю в цьому конфлікті. Якби зараз почалося взаємне розмахування ядерною палицею, врешті-решт, це призвело б до катастрофи. Погрози з Москви щодо застосування ядерної зброї продиктовані тим, що Росія, як терористична держава, не може тримати всіх своїх церберів на ланцюгу і заткнути їм пащу, щоб вони не гавкали з приводу ядерного кийка. Тому іноді з'являються заяви таких діячів, як Медведєв, який, схоже, замінює Жириновського або претендує на його місце. От він любить вийти і помахати ядерною дубиною.

На мій погляд, Захід контролює через агентурну і космічну розвідки наявність або переміщення ядерних боєзарядів з одного місця до іншого. На базі Договору про нерозповсюдження ядерних озброєнь і Договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО, який, на жаль, пішов у забуття) у всіх країнах ядерного клубу було проведено переформатування зберігання ядерної зброї. Потім проводили верифікацію - їздили на об'єкти і все перевіряли. Я був командиром гаубичного дивізіону САУ Акація 2С3 152 міліметри, до яких є ядерні боєприпаси, і знаю, як це відбувається. От завдяки цим договорам на сьогоднішній день чітко відомо, що у Росії є 12 місць зберігання боєзарядів. Інших місць немає. Будь-яке переміщення можна відстежити – не можна перемістити ядерний заряд, не засвітивши його.

Виходячи з цього, я поділяю думку західних військових експертів про те, що переміщення ядерної зброї з Росії до Білорусі більше схоже на виставу. Якби це сталося, Захід продемонстрував би серйозну реакцію у вигляді окремих санкцій або механізмів тиску на Російську Федерацію.

Росія, ймовірно, не розміщувала свою ядерну зброю в Білорусі?

Швидше за все, не розміщувала. Може бути, для показухи росіяни відправили до Білорусі якийсь конвой. Але це могли бути імітатори - навчальні боєприпаси, які використовують розрахунки у своїх тренуваннях. Причому зовні їх не відрізнити, лише вимір радіоактивного фону покаже, справжній снаряд чи ні.

Ми часто чуємо, що якщо Україна програє війну, першим об'єктом нападу Росії стануть країни Балтії. А наскільки ймовірний сценарій, за якого Путін почне відновлювати СРСР шляхом окупації пострадянських держав? Наприклад, Молдови, Грузії, Вірменії або інших країн.

Грузія і Молдова автоматично впадуть, якщо Україна програє війну. Я думаю, що ці країни просто мовчки підпишуть документи про свою згоду на окупацію. Вони здадуться без бою. Путін же ще перед початком повномасштабного вторгнення в Україну заявив, що інтереси Росії – це сфера інтересів колишнього Радянського Союзу, яка поширюється на Східну Європу і пострадянський простір.

Я бачу настрої в Грузії. Люди там трохи обурені, є бродіння в плані спроб патріотизму. Проте в ділових колах приймають політику Тбілісі на зближення з Москвою, і їх, схоже, не бентежить, що раптом Грузія може просто стати суб'єктом РФ. У Грузії, з одного боку, бояться, а з іншого – не проти подібного сценарію. Газ від Росії вони отримують, а крім цього до країни прибули росіяни, які не хочуть воювати з Україною, платять за проживання і привезли з собою тверду валюту.

Що стосується Молдови, її збройні сили і спецслужби в жалюгідному стані. У країні багато проросійськи налаштованих громадян, а якщо буде розгойдування у Придністров'ї, ситуація лише погіршиться.

Напад на країни Балтії для Росії також є оптимальним сценарієм. Він може бути реалізований шляхом перерізання Сувалкського коридору в результаті вторгнення з Білорусі.

А що ви думаєте з приводу загрози для Вірменії? Відносини Москви і Єревана останнім часом значно погіршилися.

У Вірменії і Пашиняна є шанси вийти з-під впливу Росії, якщо вона домовиться з Туреччиною або Іраном. У Гюмрі вже практично не залишилося російських військ, їх перекинули до України. На війну відправили навіть 201-у базу з Таджикистану.

До того ж до Вірменії ще треба дійти. І тут питання, скоріше, в тому, хто швидше туди може дійти – турецькі, іранські або російські війська через Грузію.

Як за такого розвитку подій можуть діяти США? Адже це колосальний геополітичний удар по Штатах, який розв'яже руки Китаю щодо Тайваню.

Якщо так станеться, думка США вже нікого не буде цікавити. Тоді буде крах геополітики Сполучених Штатів. Американці вже визнають небезпеку подібного сценарію, більш-менш розумні і розсудливі голоси попереджають про це. Але проблема в тому, що ось ця MAGA (активні прихильники Трампа, - ред.) прагне занурити Америку у фінансову, політичну та економічну кризу. Вони готові до хаосу, аби знову посадити Трампа в Білий дім. Це жахливо. Завдання трампістів - розвалити велику Америку, зробити її рядовою державою. У будь-якому разі, їхні дії змушують робити такі висновки.

США доклали безліч зусиль, щоб вибити РФ із геополітичного Олімпу. Якщо переможе Україна, Росія опуститься на рівень звичайної країни, і різні держави поділять її на сфери впливу, зокрема, Китай. Якщо ж Україна програє, звичайною країною стануть Сполучені Штати.

Якщо Україна програє війну, настане кінець домінування США. Європі загрожуватиме Росія. Чому в такому випадку західний світ настільки зволіка з питанням надання військової допомоги Києву?

Благоденство і спочивання на лаврах. Яскравий приклад - Німеччина. За чотири каденції Меркель на посаді канцлера вона вщент знищила Бундесвер. Подивіться архів DW за 2019 рік, в якому був опублікований матеріал з доповіддю про те, що Бундесвер фактично небоєздатний. Меркель скоротила фінансування армії з 2% до 0,9% ВВП. Залишила лише 6 боєздатних бригад. От що відбувалося з німецькою армією протягом 16 років каденції Меркель.

В інших країнах ситуація не краща, крім хіба що Східної Європи. Там Польща, Чехія і Словаччина своїми силами намагалися щось зробити. У Польщі лише після повномасштабного нападу Росії на Україну ухвалили закон, щоб збільшити чисельність свої військ із 115 до 300 тисяч, і почали купувати у американців танки Abrams.

Щоб посилити країни Балтії, свого часу грандіозний скандал влаштувала на той момент президентка Литва Даля Грібаускайте. Вона змусила НАТО ввести війська на територію цих держав. Після цього до Естонії перемістили американський мотопіхотний батальйон, а до Литви - німецький танковий батальйон. Зараз Вільнюс просить Шольца посилити батальйон до масштабів танкової бригади і залишити його там.

Така політика європейців призвела до того, що склади із озброєннями і технікою в Європі майже не поповнювалися. І зараз, коли почалася війна, і Україна просить танки, гармати та боєприпаси, вони спочатку все це давали, а потім зрозуміли, що запаси на складах вичерпалися, тож потрібно або запускати руку у стратегічні запаси (а це страшно – так і для собе може нічого не лишитися), або розгортати військово-промисловий комплекс. Запуск ВПК - це справа не одного місяця і великі гроші. Допоки США давали гроші і платили за поставки, ніхто не задавався питаннями. А зараз постали дві гострі проблеми: оплата постачань озброєнь і потреба в часі на розгортання ВПК.

Виробництво в основному приватне, і промисловці цікавляться, що робити далі з цим виробництвом після того, як вони випустять умовні 100-200 танків. Їм потрібне оборонне замовлення на 5-10 років. На останньому саміті НАТО була ухвалена довгострокова програма допомоги Україні в модернізації збройних сил. Військовій промисловості "підвісили морквину" і фактично сказали: завтра нічого не закінчиться, а коли Україна переможе, будете випускати для неї техніку – ми дамо їй на це гроші. Навесні минулого року нам погодили постачання мільйона снарядів, Боррель сказав, що до березня все повинні довезти. Виходить, Європі знадобився рівно рік для виробництва боєприпасів.

А Росія вже встигла отримати мільйон боєприпасів від своїх союзників.

Так, Лавров поїхав до Пекіна, а Шойгу – до Пхеньяна, і в результаті Росії протягом декількох місяців дали мільйон боєприпасів. Причому Москва отримає ще 500 тисяч снарядів. Це справа рук Китаю, адже зрозуміло, що Кім Чен Ин не ухвалює самостійних рішень і є маріонеткою Сі Цзіньпіна.

Китайський лідер Сі реалізує свій сценарій - він затверджує перемовну позицію зі Штатами щодо Тайваню. Діє глава Китаю приблизно за такою схемою: я дам Росії стільки озброєнь, скільки їй треба, щоб вона виграла у цій війні, якщо ви мені не поступитеся Тайванем.

Хто такий Олег Жданов

Олег Володимирович Жданов (30 березня 1966, Дрезден, НДР) – радянський та український військовик, полковник запасу ЗСУ, український військовий експерт.

З 2016 року часто пише статті в українській, російській, білоруській та іракській пресі. Відкрив власний ютуб-канал, у якому випускає відео з аналітикою бойових дій, де має понад 900 тисяч підписників та 63 млн переглядів, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти