Максим Ялі: Трамп - популіст, його думка щодо України може змінитися після виборів

7 квітня 2023, 09:00оновлено 10 квітня 2023, 21:30
Трамп як досвідчений шоумен використовує ситуацію по максимуму в якості успішного, гучного, сенсаційного початку своєї президентської кампанії.
Максим Ялі: Трамп - популіст, його думка щодо України може змінитися після виборів
Трамп використовує свій арешт для початку президентської кампанії - Максим Ялі / Главред

Одіозний Дональд Трамп став першим президентом США за всю історію, до якого були пред'явлені кримінальні звинувачення. Так, напередодні суд Нью-Йорка звинуватив його у шахрайстві через виплати в 130 тисяч доларів порнозірці Стормі Деніелс в 2016 році, угода з якою була оформлена як плата адвокату за юридичні послуги. Сам Трамп називає звинувачення на свою адресу політичними і нарікає на демократів, які нібито "замовили" справу проти нього.

В інтерв'ю Главреду політолог-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин, інформації та регіональних студій Національного авіаційного університету Максим Ялі розповів, як Трамп може використовувати своє звинувачення, чи постраждають від цього демократи і чого чекати Україні в разі повторного обрання Трампа президентом.

Трампа на засіданні суду затримували для взяття відбитків, але пізніше відпустили. Наступне судове засідання у його справі відбудеться через 8 місяців. Як експрезидент США використовуватиме цей інцидент надалі?

відео дня

Про бажання балотуватися на пост президента США Трамп вже заявляв раніше. Насправді, як досвідчений шоумен, він максимально використовує це як успішний, гучний, сенсаційний початок своєї президентської кампанії. Він вже все вирішив і почав кампанію, зробивши ряд гострих заяв у своєму стилі – порівняв США на нинішньому етапі з Радянським Союзом, звинуватив прокурорів у зв'язках з Байденом, і що це переслідування має суто політичний характер. Відповідно, таким чином він намагається (і не без успіху) консолідувати своїх прихильників, а також залучити на свій бік так званих невизначених, причому навіть серед республіканців, тому що праймеріз ще не почалися. Але 8 грудня, коли має відбутися наступне засідання, вже всі кандидати будуть відомі і президентська кампанія буде йти повним ходом. Все як за розкладом.

А чому, по-вашому, Трампа не стали затримувати - демократи побоюються наслідків?

Потрібно розуміти, що Сполучені Штати – це не Україна і не Росія. Якщо справа і має політичний підтекст, то тому, що звинувачення були висунуті проти колишнього президента США вперше в історії. Причому висунуті ці звинувачення в місті, де влада і симпатії американців тривалий час схиляються на бік демократів. Але США якраз відрізняються верховенством права як наріжним каменем існування американської держави. Тому всі процедури будуть дотримані.

Трампа не могли заарештувати, затримати і посадити до в'язниці, тому що для цього немає підстав. Це був перший крок – людину доставили до суду, висунули їй звинувачення. Прокурори визнали, що Трамп не буде ухилятися від правосуддя і слідства, тому і не застосували до нього запобіжний захід у вигляді арешту з утриманням під вартою. Зрозуміло, що з огляду на тонкість, а також напруженість в американському суспільстві ніхто не збирається нічого загострювати, щоб не погіршити ситуацію до протестів. Всі прекрасно пам'ятають 6 січня 2021 року і так звану спробу заколоту в Штатах (до слова, з цього приводу Трампу теж частково висувають звинувачення). Тому для того, щоб уникнути розколу в суспільстві, протестів і можливих жертв, все повинно бути ідеально з юридичної точки зору. Щоб навіть у найзатятіших прихильників Трампа не було сумнівів у судовому вердикті.

Тому і сама сторона обвинувачення, прокуратура, прекрасно розуміє, що на кону стоїть і її честь. Особливо в контексті звинувачень на її адресу з боку Трампа, які будуть тільки наростати. Відповідно, вони не будуть нікуди поспішати - у них немає права на помилку, тому все буде відбуватися дуже ретельно, і тільки коли сторона звинувачення буде впевнена в результаті, тоді і будуть зроблені відповідні судові дії. Саме з цим пов'язано проведення наступного засідання 8 грудня.

Звинувачення, висунуті прокуратурою, заслуговують залучення Трампа до судового процесу. Але є презумпція невинуватості, якою славляться США, і вона повинна виконуватися. А враховуючи той факт, що статті, пред'явлені Трампу, з точки зору американського законодавства, хоч і тягнуть на тяжкі злочини, це статті, які не передбачають тривалих термінів. Тому Трамп і був відпущений на свободу, а його затримання – звичайна процедура під час висунення звинувачень.

Які наслідки цієї ситуації з Трампом для демократів - як це відіб'ється на їхніх позиціях?

По них це поки ніяк не б'є по одній простій причині – станом на початок 2021 року американське суспільство було вкрай поляризоване через сутички і спроби захоплення Капітолію прихильниками Трампа. Але, як це зазвичай буває в будь-якій політиці, є так званий електоральний кістяк, який сліпо вірить своєму лідеру. Найбільш затяті прихильники демократів вкрай вітають це рішення і радіють йому. А у прихильників Трампа все, природно, з точністю до навпаки. А ось люди, які будуть приймати рішення в результаті і від волі яких залежать підсумки виборів – це "ті, хто не визначився", які нейтрально ставляться до обох партій. Для них важливіше чистота процесу, щоб все було за законом, тому що на цьому заснована Америка. І вони жодних швидких висновків робити не будуть. Якщо Трампа засудять і посадять, то, звичайно, це збільшить шанси на переобрання Байдена (чи буде він переобиратися – на даний момент невідомо) і тоді демократи будуть це використовувати, дискредитуючи Республіканську партію в цілому. І навпаки, якщо Трамп вийде сухим з води, це допоможе йому перемогти і на праймеріз, і на президентських виборах в США.

Чого чекати Україні в разі перемоги Трампа на виборах - які ризики це для нас створює?

Звичайно, заяви Трампа не можуть не викликати тривоги щодо України, особливо щодо всіх тих рішень за 24 години. Всі чудово розуміють, що це означатиме те, що умови миру не будуть повністю задовольняти українську сторону. Підкреслю - якщо на той момент ми повністю не деокупуємо наші території і війна триватиме. Але потрібно згадати 2016 рік, коли також звучали тривожні для нас заяви від Трампа по Криму, коли він нібито мав намір визнати Крим російським. Але потім виявилося, що ми отримали летальну зброю, було знято ембарго Обами. Трамп - популіст і він може змінювати свою точку зору на діаметрально протилежну, що було не раз. В тому числі, і щодо України. Все буде залежати від ситуації, яка складеться на той момент.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти