Сотні тисяч під загрозою штрафів: як українців змусять платити за кондиціонери

26 січня 2021, 20:00
Якщо новий закон буде ухвалений, українцям доведеться або кликати майстра, щоб перевішувати прилад, або готуватися до можливих санкцій з боку влади.
кондиционеры
У Верховній Раді запропонували штрафувати за конденсат від кондиціонерів / Pixabay.com

У Слузі народу готуються штрафувати українців за виведення конденсату з кондиціонерів на фасади будинків.

При цьому експерти уточнили Главреду, що закон, якщо його ухвалять, не тільки не вирішить проблеми хаотичного встановлення зовнішніх блоків кондиціонерів, але і загрожує додатковими витратами їх власникам.

За конденсат і шум від кондиціонера - штраф від 1700 до 3400 гривень

Законопроект про відповідальність за виведення конденсату з кондиціонерів "у непристосовані для цього місця" подав депутат від Слуги народу Сергій Гривко.

відео дня

У документі пропонується додати до КУпАП (Кодексу про адміністративні правопорушення) статтю 96-3, за якою вже з 1 червня 2021 року вводиться відповідальність.

Примітно, що попутно в законопроекті, у примітці до запропонованої нової статті вказані обладнані місця для виведення конденсату. Ними є:

  • Зливова каналізація;
  • Побутова каналізація (в разі виведення конденсату з розривом струменя через гідрозатвор);
  • Резервуари, обладнані і розміщені таким чином, щоб збирати конденсат і не допускати його витоку або поширення іншим чином.

Якщо ж конденсат з кондиціонера буде капати на голову, перехожим або сусідам, голосно шуміти під час роботи, його власник або керівник підприємства, якому належить приміщення з пристроєм, повинні будуть сплатити штраф у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 гривень), і двохсот неоподатковуваних мінімумів (3400 гривень) за вчинення такого порушення повторно протягом року.

Стежити за виконанням закону пропонують зобов'язати Нацполіцію, Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ) та місцеву владу.

"Законопроект створений на основі звернень громадян – наприклад, коли кондиціонер встановлювали над проходом і він капав на голову або, коли він встановлений на прибудову, тим самим створюючи шум і заважаючи відпочивати сусідам. Таких фактів - безліч і усі вони демонструють, що питання не врегульоване. Своїм законопроектом я пропоную врегулювати процес установки відповідно до будівельних норм, щоб в Україні не було середньовічної Англії, де з вікна викидали сміття на голову перехожим", - пояснив Главреду ініціатор законопроекту, депутат СН Сергій Гривко.

За його словами, під час розробки документа він керувався європейським досвідом, де заборонені фасадні кондиціонери (в Україні таких більшість - ред.), бо вони псують зовнішній вигляд історичних будівель. Гривко зазначив, що штрафувати передбачається тільки за наявності офіційно зафіксованого звернення.

кондиціонер
В Україні десятки тисяч людей опинилися під загрозою штрафів за кондиціонери

Хаос і відсутність контролю

Говорячи про європейський досвід, контролем за установкою кондиціонерів у країнах ЄС, як правило, займається місцева влада. Як і в Україні, у Європі люди також обладнують свої будинки спліт-системами, проте зовнішні блоки частіше виносять на задвірки будівель, дахи або внутрішні балкони.

В Україні ж, згідно з постановою Кабміну Гройсмана від 16 грудня 2016 року, для встановлення кондиціонерів на фасадах будівель зовсім не потрібне отримання будь-яких дозволів. Тому-то мешканці часто ставлять кондиціонери там, де їм зручніше.

Як пояснив Главреду віце-президент Національної спілки архітекторів України Георгій Духовичний, на даний момент відносно кондиціонерів діє лише одна заборона - їх не можна ставити на будівлях в історичному центрі.

"Конденсат від кондиціонера, мабуть, для авторів законопроекту - найстрашніше, що відбувається. Якби законопроект стосувався заборони на спотворення фасадів окремими жителями, бо фасади не є приналежністю до квартири, це ще можна було б зрозуміти. Але у такому вигляді він викликає лише сумніви. Цю проблему не вирішити законодавчо, потрібен системний підхід міської влади. Місця для кондиціонерів повинні закладатися в проект будівлі", - розповів Духовичний.

Привід для корупції

Як пояснив Главреду директор аналітичного центру " Правовий захист БТІ" Дмитро Павленко, якщо закон ухвалять у парламенті, то українцям не доведеться масово переносити кондиціонери. В цілому він вважає ініціативу не більше, ніж способом наповнення бюджету.

"Закон не має зворотної сили, тому не буде поширюватися на раніше встановлену техніку в житлових приміщеннях. Штраф накласти на їх власників також не зможуть. У судах, найімовірніше, будуть ставати на сторону мешканців. Обмеження можуть торкнутися тільки тих, хто захоче повісити кондиціонер у майбутньому", - переконаний Павленко.

З ним не згоден правозахисник і адвокат Едуард Багіров.

"Якщо закон ухвалять у ВРУ, то власники кондиціонерів повинні будуть запрошувати технічних фахівців, щоб рідина не потрапляла на людей і будівлі, що загрожує додатковими витратами. Якщо кондиціонер буде несправний, а ЖЕК або сусіди мешканця будуть ініціаторами фіксування порушення і накладення штрафних санкцій, то власнику доведеться їх оплачувати", - сказав Багіров.

Він додав, що довести винуватість можуть кількома способами: суд може спиратися на показання свідків у позовній заяві, відео - або фотодокази - в такому випадку скарга може мати юридичну силу. Для вирішення проблеми шуму незадоволеним потрібно провести спецекспертизу за участю санітарної служби і балансоутримувача будівлі - ЖЕКу або ОСББ. У такому випадку, складений на підставі експертизи документ можна буде вважати юридичним підтвердженням порушення.

При цьому, на думку Багірова, законопроект може створити додаткові корупційні ризики.

"Умовно кажучи, сусід, якому ви не подобаєтеся, якщо закон приймуть, може "сфабрикувати" протокол про те, що ваш кондиціонер шумить або капає. Довести зворотне буде складно і, швидше за все, доведеться платити штраф", - сказав Багіров.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти