F-16 будуть у бою вже навесні, війська РФ у Криму накриємо ракетами Taurus – Романенко

25 серпня 2023, 09:00оновлено 27 серпня 2023, 15:13
Винищувачі F-16 використовуватимуться армією України на всіх окупованих територіях, у тому числі і в Криму та на Донбасі, вважає Валерій Романенко.
F-16 будуть у бою вже навесні, війська РФ у Криму накриємо ракетами Taurus – Романенко
Україна з F-16 зможе знищувати авіацію військ Росії, але Захід буде проти ударів по її території – Романенко / Главред

Україна добилася прориву на перемовинах із країнами-партнерами на Заході і отримає винищувачі F-16 уже в найближчому майбутньому. Літаки посилять захист українського неба і допоможуть завдавати більш ефективних ударів по російських окупантах у межах контрнаступальної операції. ЗСУ очікують на отримання бойових літаків і додаткових далекобійних ракет, щоб зміцнити свою перевагу на полі бою.

В інтерв'ю Главреду авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музея авіації ім. О.К. Антонова Валерій Романенко розповів, коли і яку кількість винищувачів F-16 зможе отримати Україна, назвав модифікацію літака, яку повинні передати Києву, зробив прогноз щодо появи F-16 в українському небі і пояснив, як за допомогою західних літаків і ракет Taurus можна вражати ворожі об'єкти в Криму.

Україна планує отримати від Нідерландів і Данії орієнтовно 61 винищувач F-16. На вашу думку, коли і скільки бойових літаків нам реально можуть передати? Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що авіакоаліція нараховує 11 країн, які всі, наскільки я розумію, в перспективі будуть готові надати нам винищувачі.

Ми просили більше літаків і планували отримати сотню винищувачів. Йшлося про 128 бойових літаків. Наразі Нідерланди і Данія погодилися надати нам 61 винищувач, але літаки передаватимуться партіями.

Винищувачі такого типу, як F-16, нам дуже потрібні, і західні партнери довго дозрівали до цього рішення. Наразі ми боремося за те, щоб отримати умовний паритет із Росією щодо авіації. Зрозуміло, що у росіян набагато більше таких машин. Тож навіть якщо ми отримаємо 128 літаків, у Росії буде принаймні втричі більше сучасних винищувачів.

Наша мета – сформувати хоча б три повноцінні бригади, оснащені винищувачами F-16. Треба, щоб наші Повітряні сили ставали більш сучасними. Наразі їх не можна назвати сучасними – пілоти демонструють дива хоробрості й майстерності, але відсутність потрібних нам літаків не дозволяє їм ефективно протидіяти ворогу. Росіяни не залітають до нас, але вони все одно атакують українські позиції на передовій та зривають наші наступи. Щоб покласти цьому край, потрібні більш сучасні машини.

Дивіться відео, в якому Романенко розповів, коли Україна отримає винищувачі F-16:

Якщо говорити про кількість літаків, які нададуть Україні, можна згадати слова прем'єр-міністерки Данії Метти Фредеріксен. Вона заявила, що до кінця року країна сподівається передати Києву 6 літаків, наступного року – 8 та ще декілька машин у 2025 році. Перспективи нерадісні, але це тільки одна країна. Данія збирається експлуатувати свої літаки як мінімум до 2027 року і не може нам їх усі віддати. Їхні винищувачі були модернізовані майже до найсучаснішого рівня і, на думку данців, здатні дати бій російським військам. Втім, літаки, які передають саме нам, є машинами більш обмеженої модернізації зі старим радаром.

У Нідерландів ситуація з літаками краща. Вони швидше переозброюються винищувачами 5-го покоління, практично всі F-16 перебувають на базах. Отже, Нідерланди зможуть надати нам більше літаків, аніж Данія, у якої ще є плани на ці винищувачі.

Але ж Нідерланди навряд чи передадуть Україні 42 літаки, так?

Не думаю, що ми отримаємо всі 42 літаки від Нідерландів наступного року. Наприклад, частину отримаємо до кінця цього року, а іншу вже у 2024-му. Але я з оптимізмом дивлюся на ситуацію і думаю, що наступного року ми зможемо сформувати принаймні 2-3 ескадрильї.

Наразі точно невідомо, скільки ми можемо отримати літаків від наших союзників. Цифри назвала лише Данія. Будемо сподіватися, що найближчим часом кількість озвучать і у Нідерландах, де F-16 знаходяться на базах збереження. Їх потрібно лише відремонтувати, привести до льотного стану, перевірити і можна буде передавати.

Які ще країни можуть надати винищувачі?

Україна може отримати F-16 і від Бельгії – країна має такі винищувачі і є членом авіаційної коаліції. Країни-союзники – Польща та Румунія – не готові цього зробити, тому що мають дбати про власну безпеку.

Крім того, я впевнений, що навчання наших спеціалістів проходитимуть не тільки в Бельгії та Нідерландах, але й у Румунії, після чого будуть і у Польщі. Нагадаю, Польща ще у грудні 2021 року замовила чотири повнофункціональні тренажери для літаків F-16. І до кінця цього року принаймні три тренажери там мають бути встановлені. В Румунії вже проводяться організаційні заходи з метою створення тренувального центру. Персонал набирає приватна фірма, з якою виробник F-16 компанія Lockheed Martin уклала контракт на підготовку льотного і технічного складу. Вони вже набирають інструкторів, льотчиків і людей, які будуть обслуговувати центр.

Як ви думаєте, F-16 якого покоління і модифікації може отримати Україна? Чи можуть нам надати сучасні винищувачі?

Сьогодні немає найсучасніших літаків F-16 – компанія Lockheed Martin не випускає їх із 2016 року, лише модернізує.

Ми можемо розраховувати на отримання американських винищувачів F-16 та F-18. Країни Європи могли б передати нам Gripen і Rafale. Проте французи сказали, що в них обмежена кількість Rafale. Французи пропонували Mirage – старі літаки, які нам і даром не потрібні. Є ще німецькі Eurofighter Typhoon, але Берлін їх навіть не пропонував. Що стосується Gripen, шведи нам казали: ви можете протестувати літак, подивитися, чи відповідає він вимогам війни, після чого треба подумати. Але шведи поки що не можуть їх нам надати. Хоча, у них майже половина флоту Gripen є на базах збереження.

Чи правильно я розумію, що ми можемо отримати літаки другого покоління, такі як F-16 C/D?

Нам нададуть літаки F-16 MLU. Це F-16AM/BM. AM – одномісні модернізовані, а BM – двомісні модернізовані. Ми отримаємо літаки, які відповідають американському стандарту Block 50/52. Того класу машин, які наразі стоять на озброєнні Повітряних сил США.

У чому особливість літаків Gripen, Rafale і Eurofighter Typhoon? Чим вони відрізняються від F-16?

Шведський Gripen – найменший і найдешевший літак, але з дуже серйозними можливостями. Це останній легкий багатоцільовий винищувач, який був створений у Європі. Він з'явився на початку 2000-х років і вважався найсучаснішим винищувачем того часу. Зараз ситуація вирівнялася, і він мало відрізняється від F-16. Gripen нам би дуже підійшов, тому що він не дуже вимогливий із точки зору облаштування аеродромів. У літака вище забірники повітря, міцніше шасі і коротший зліт.

На відміну від F-16, Gripen бере на дві тонни менше озброєнь і більш обмежений в сенсі використання зброї. Хоча ми б на такий літак могли повісити нашу найбільш далекобійну зброю – ракети Storm Shadow і SCALP. Причому підвісити одразу дві штуки. Gripen оснащується і ракетами Taurus, які ми можемо отримати від Німеччини. Також можна поставити під кожну консоль крила по одній ракеті та використовувати.

Тому, якщо шведи погодяться надати нам невелику кількість літаків Gripen, це стане нашим планом Б. На випадок проблем із носіями крилатих ракет Су-24 і Су-24М. За цими літаками старанно полюють росіяни, ми вже втрачали їх під час війни.

Але Україна, як і всі країни Європи, повинна зробити ставку на єдиний багатофункціональний винищувач. Підкреслю, легкі винищувачі мають бути, але для перемоги над такою авіаційною державою, як Росія, ми повинні мати і важкі винищувачі. Це повинні бути літаки такого класу, як російські Су-27, Су-30, Су-35, Су-30СМ. Тобто, нам потрібні машини з ще більш потужними радарами та ще більш далекобійною зброєю.

Винищувачі F-16 допоможуть нам захистити передову, однак не нададуть можливість на рівних битися у повітрі з російськими важкими винищувачами. Треба, як у американців – поряд із легкими вони мають і важкі винищувачі за типом F-15, щоб завойовувати перевагу в повітрі. Наразі у Штатів є винищувачі і 5-го покоління, які здатні розправлятися з усіма російськими літаками лінійки Су, навіть не заходячи до зони ураження їхніх ракет. Але літаки F-35 і F-22 нам зараз не дадуть.

А чим цікаві Rafale і Eurofighter?

Rafale і Eurofighter – це дорогі й складні винищувачі. Це машини, які є проміжними між легкими винищувачами і винищувачами завоювання переваги в повітрі. Хоча вони ближчі до легких. Вартість обох літаків приблизно однакова, але той самий Rafale вдвічі з чвертю дорожчий за Gripen, а Eurofighter дорожчий за шведський винищувач у 2,5 рази. Номенклатура озброєння і льотні характеристики в них майже однакові.

Коли ми можемо побачити F-16 в небі України?

Щоб зрозуміти, коли винищувачі F-16 будуть в небі України, треба взяти, наприклад, серпень і додати до нього півроку плюс 1-2 тижні. Так ви отримаєте дату, коли на українські аеродроми прилетять F-16 із великими щитами, тризубами на кілях і жовто-блакитними кругами на крилах.

Літаки F-16 будуть в Україні навесні наступного року?

Так.

Підготувати спеціаліста, який може управляти сучасним бойовим літаком, дуже складно. Особливо в ситуації, коли машина незнайома. Не треба звертати уваги на заяви, що наші льотчики мають досвід такої експлуатації. Не мають. Так, обмежена кількість пілотів і техніків однієї бригади їх бачила с навіть змогла торкнутися руками. Але це було в далекому 2011 році. Наразі більшість цих льотчиків і техніків уже, мабуть, на пенсії.

Як наявність цих винищувачів вплине на ситуацію на полі бою?

Виключно позитивно. Адже поки що під час наступу у нас виникає проблема: у росіян є високомобільний протитанковий резерв у вигляді армійської авіації і штурмовиків, також вони залучають і бомбардувальники, і винищувачі-бомбардувальники в якості бомбардувальників крилатими бомбами. Коли починається атака механізованих частин, прилітають гелікоптери К-52 та Мі-28 і починають їх поливати дощем протитанкових керованих ракет, причому з відстані 6-8 км (це максимальна дальність протитанкових керованих ракет "Вихрь"). А у нас немає навіть зенітно-ракетних комплексів для того, щоб ці гелікоптери відганяти. Вже два місяці триває наступ, і за цей час ми збили аж три гелікоптери. І це при тому, що відбуваються сотні вильотів ворожої авіації щоденно. Це проблема.

Коли з’являться F-16 із далекобійними ракетами, ці гелікоптери, бомбардувальники та штурмовики будуть або відігнані, або знищені. Командувач Повітряних сил ЗСУ сказав, що зараз ми можемо діставати ворога на відстані 40-50 км. А F-16 має дальність понад 120 км, тобто нам не потрібно буде входити в зону ураження ворожих зенітно-ракетних комплексів і ворожих винищувачів для того, щоб завдавати ударів по російських ударних засобах, літаках і ударних гелікоптерах, які зараз сковують наші механізовані частини, їхню маневреність і пробивну здатність, завдаючи їм втрат у найбільш незручному місці – у вузькому місці прориву.

Взагалі, я не очікував, що нам так пізно дадуть винищувачі, думав, що хоча б осінній наступ буде вже прикритим із повітря. А зараз ми маємо те, що маємо.

Що, на вашу думку, може протиставити Росія F-16?

У Росії понад 500 ударних літаків.

Росіяни після цього підтягнуть більше авіації на фронт?

Ні, вони не підтягнуть більше – вони просто компенсують втрати. Тому що для того, щоб підтягнути більше, потрібна більш розвинена аеродромна мережа.

Наша аеродромна мережа була ширшою, бо на території України розташовувався 2-й стратегічний ешелон Військово-повітряних сил СРСР. Відтоді й лишилася величезна кількість аеродромів. У нас тільки в центральній частині України, тобто в Житомирській, Київській, Миколаївській та Полтавській областях, величезна кількість аеродромів.

Натомість у Росії аеродроми розташовані на Кубані й далі, тож росіяни можуть оперувати лише з декількох аеродромів. Але вони можуть швидко відшкодовувати втрати, яких зазнають під час бойових дій. Загалом, останнім часом втрати у них невеликі.

Чи зможемо ми, маючи F-16, завдавати ударів по території Росії? Чи дасть на це згоду Захід?

Ні, не дасть. Це вже обумовили. Ми не зможемо використовувати ані ці літаки, ані керовану зброю з цих літаків, щоб завдавати ударів по території Росії.

Проте, якщо ми отримаємо F-16, а також німецькі Taurus, для нас не буде недоступних точок для завдання ударів по всій тимчасово окупованій території. З отриманням Taurus ми зможемо безперешкодно завдавати ударів, наприклад, по Кримському мосту та Керченській переправі. Адже зараз ми їх просто не дістаємо. Поки що ми не можемо просуватися вглиб ворожої території. І тут дзеркальна ситуація: вони не можуть, бо ми їх зіб’ємо, ми не можемо, бо вони нас зіб’ють. Безпечна зона для запуску плануючих бомб чи крилатих ракет – це 50-80 км від лінії бойового зіткнення. Тобто цю дальність потрібно відмінусувати від загальної дальності крилатої ракети. Тому зараз ми не можемо використати ані Storm Shadow, ані SCALP для того, щоб бити, наприклад, по Севастополю, Кримському мосту чи Керченській переправі, тобто по основних вузлах логістики ворога.

Чи правильно я розумію, що ракети та винищувачі будуть задіяні вже під час нової наступальної кампанії 2024 року, коли ми будемо звільняти Крим і Донбас?

Подивимося, як воно буде. Хочу зазначити лише одне: нові винищувачі братимуть участь в усіх операціях, які будуть проводитися наступного року. Не буде жодних виключень. Авіація – це наймобільніший спосіб. Підвісьте під F-16 один-два паливні баки (у них в основному два), і він злетить із будь-якого аеродрому України, а радіусу його дії вистачить для того, щоб у будь-який район бойових дій прилетіти, виконати бойове завдання і повернутися на той самий аеродром – у нас не настільки велика країна.

Чи будуть використовуватися літаки F-16 для подолання укріплень російських військ на Донбасі? Особливо в районах, які окуповані з 2014 року і де можуть бути посилені споруди окупантів?

Жодним чином. Я не думаю, що ми будемо використовувати F-16 у якості штурмовиків, бо це призведе до втрат. Довбати укріплення потрібно керованою зброєю із лазерним наведенням, а це моментально зменшує відстань від літака до ворожих позицій до 10-20 км. Це зона дії практично всіх російських зенітних ракетних комплексів.

F-16 виконує завдання винищувача-бомбардувальника, а не штурмовика. Основана відмінність між ними полягає в тому, що штурмовик працює по передовій і ближніх тилах, а винищувач-бомбардувальник знищує ворожу логістику: мости, склади, шляхи постачання, певні вузлові точки, залізницю. Під час нашого наступу F-16 мають залишити ворожу оборону без боєприпасів і палива, солдатів без їжі, тобто перервати будь-які постачання військам противника. Це завдання винищувачів-бомбардувальників. Також F-16 мають нищити ворожі командні пункти, а також зенітні ракетні комплекси.

Загалом F-16 – це ідеальна машина для знищення ворожої протиповітряної оброни. Були спеціальні підрозділи, озброєні винищувачами, що несли чотири антирадарні ракети HARM і додаткове обладнання для того, щоб ці ракети ще донаводити на кінцевому етапі, аби вони влучали не поруч із радаром, а в саму антену. В цьому сенсі винищувачі F-16 будуть для нас безцінними, тому що з МіГ-29, які ми досі використовуємо, наявний потенціал використовується лише на 15-20%.

Хто такий Валерій Романенко

Валерій Романенко - авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації імені О.К. Антонова. В якості експерта коментує питання, пов'язані з авіацією, на радіо, телебаченні та інтернет-ресурсах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти