Якщо Придністров'я оголосить про "приєднання" до РФ, Молдову чекає свій Донбас - Марінуца

27 лютого 2024, 12:00оновлено 28 лютого, 09:12
Молдові потрібно було готуватися до війни з початку вторгнення РФ в Україну, вважає екс-міністр оборони Марінуца.
Якщо Придністров'я оголосить про 'приєднання' до РФ, Молдову чекає свій Донбас - Марінуца
"Приєднання" Придністров'я до РФ загрожує Молдові сценарієм війни на Донбасі - Марінуца / Главред

На тлі війни в Україні, Росія, ймовірно, намагається розпалити ще одну. Цього разу метою Кремля ризикує стати Молдова - зокрема, підконтрольна Москві "влада" Придністров'я оголосила про з'їзд "депутатів усіх рівнів" 28 лютого, на якому готують звернення до Володимира Путіна, щоб "підтвердити намір" про приєднання регіону до РФ.

В інтерв'ю Главреду ексміністр оборони Молдови Віталій Марінуца розповів, наскільки боєздатна армія "ПМР" і чи є ризик походу на Одесу.

Опозиція Молдови говорить про те, що 28 лютого так звана влада Придністров'я може оголосити про "приєднання" до Росії. Як ви оцінюєте ймовірність такого кроку з їхнього боку, і чи є причина, з якої вони можуть зробити це саме зараз?

відео дня

Якщо подивитися на всі засоби масової інформації Республіки Молдова, ми можемо звернути увагу на одну обставину. Інформація про "з'їзд депутатів усіх рівнів" у Тирасполі з'явилася нещодавно. І підтвердження того, що 28 лютого буде з'їзд депутатів усіх рівнів, де вони попросять у Російської Федерації прийняття до складу РФ, від офіційної влади Молдови немає. В принципі, стан безпеки в регіоні не вказує на можливу ескалацію.

Справа в тому, що цей з'їзд – вже сьомий протягом 30 років незалежності Республіки Молдова. Перші п'ять були в дев'яностих роках, а шостий відбувся в 2006 році і так само, як зараз, скликався на тлі "економічних проблем" (блокади), які Молдова нібито, як каже "влада ПМР", створювала Придністров'ю. На даний момент ми теж чуємо цю риторику з боку маріонеткового режиму Тирасполя після того, як Молдова запровадила мита для всіх економічних агентів, тобто мита для всіх, включно з придністровським регіоном. У 2006 році цей з'їзд закінчився закликом до Російської Федерації про прийняття до складу РФ, а також ще одним проголошенням так званої незалежності до вступу до РФ.

Ми не повинні забувати, що через 10 років після цього, Придністров'я проголосило російський прапор другим прапором свого регіону. І тут ми не можемо виключити того, що придністровські "лідери" використовують нинішній з'їзд депутатів, щоб розіграти геополітичну карту.

Якщо дійсно Придністров'я звернеться до РФ, чи буде це означати фактичне оголошення війни Молдові?

Я не думаю, що це буде прямим оголошенням війни. На даний момент я не знаю, як відреагує наша влада, враховуючи те, що вони досі постійно говорили про те, що будуть робити все, щоб вирішити придністровський конфлікт мирним шляхом. Відповідно, влада, ймовірно, намагатиметься і надалі дотримуватися цього плану. Швидше за все, вони звернуться до міжнародного співтовариства, щоб воно включилося, а війна не розв'язалася.

Як би ви описали песимістичний та оптимістичний сценарії, якщо буде оголошено про "приєднання"?

Оптимістичний сценарій – після того, як вони оголосять, нічого не станеться. Адже, як і в 2006 році, "влада" Придністров'я наполягає на так званій незалежності, але ніхто не бере цього до уваги, і життя йде своєю чергою. Тому це суто тиск на Республіку Молдова заради зняття санкцій з економічних агентів Придністров'я. Песимістичний сценарій - Путін дасть вказівку, Держдума РФ візьме це до уваги, і, як наслідок – сценарій війни на Донбасі. Але думаю, що цього не станеться.

Не могли б ви пояснити співвідношення силМолдови іПридністровʼя. Наскільки боєздатні війська з обох сторін?

На даний момент співвідношення 1:1 з деякою перевагою на користь конституційного порядку Республіки Молдова, тобто Кишинева. За останні 2 роки ми отримали досить хорошу техніку, частина з якої бойова. Крім того, у нас добре підготовлений особовий склад. І те, що в придністровському регіоні знаходяться близько 1500 російських військових, дає "владі ПМР" деяку перевагу, але не таку відчутну, щоб це визначило їхню перевагу в боєздатності.

В Україні багато говорять про те, що в Придністров'ї знаходиться безліч військових складів з озброєнням. Чи дійсно зброї там так багато, і в якому вона стані?

В основному всі говорять про склад у Ковбасні, де знаходиться близько 20 тисяч тонн боєприпасів. Це боєприпаси дійсно старі і на складах в основному не техніка, а артилерійські боєприпаси, патрони, піхотна зброя. Точно сказати, скільки там зброї і в якому вона стані, ніхто не може – остання міжнародна комісія на тих складах з боку конституційної влади була ще в 1990-х. Але навіть якщо це і старе озброєння, 20 тисяч тонн – це все одно озброєння, яке може використовуватися. Ми зараз бачимо, як Росія використовує на фронті в Україні снаряди шістдесятих років виробництва. Це бойові снаряди, і їх теж треба брати до уваги.

Наскільки велика загроза з боку Придністров'ядля України? Чи може Росія використовувати ці формування, наприклад, для походу на Одесу?

Росія зараз ірраціональний гравець, і від неї можна очікувати чого завгодно. Триває війна, і як вони будуть використовувати можливість Придністров'я, передбачити дуже важко. Але те, що вони в разі потреби можуть піти на крайні кроки, треба брати до уваги. Особливо враховуючи, що в РФ в недалекому майбутньому президентські вибори, і вони повинні показати, що у них є якісь результати.

Як з вашої точки зору варто було б зараз діяти Заходу, Молдові та Україні, щоб протистояти намірам щодо розв'язування військових дій з боку Придністров'я?

Це треба було почати робити ще 2 роки тому, коли почалося повномасштабне вторгнення в Україну.

Війна почалася ще 10 років тому, і Молдові треба було робити набагато більше, ніж ми зробили для підвищення боєздатності і обороноздатності нашої країни.

На даний момент міжнародне співтовариство, Україна і Республіка Молдова разом повинні послати потужний сигнал так званим лідерам Придністровського регіону, щоб вони зрозуміли, що не в їхніх інтересах робити щось надзвичайне. Не треба забувати, що у "лідерів" цього регіону більшість економічних інтересів пов'язані з Євросоюзом, а більшість їх нерухомості знаходиться навіть не в Молдові, а в Україні і в Європі. Відповідно, зараз потрібні жорсткі економічні заходи не проти самого регіону, а проти тих маріонеток Кремля, які його контролюють. І те, що вже робиться для допомоги Україні, це певною мірою можна вважати і допомогою Молдові.

Хто такий Віталій Марінуца

Віталій Марінуца (нар. 16 червня 1970 р.) - Молдавський політик і колишній військовий офіцер, який обіймав посаду Міністра оборони Молдови у 2009-2014 роках, повідомляє Вікіпедія.

Бакалавр міжнародних відносин в університеті політичних та економічних європейських досліджень Кишинева, Республіка Молдова (2007).

У 2006-2007 роках Марінуца планував і організовував заходи для міжнародного співробітництва Міністерства оборони з організацією Об'єднаних Націй, НАТО, ОБСЄ.

Марінуца був призначений міністром оборони в 2009 році і одночасно обіймав посаду начальника Генерального штабу Молдови до 2011 року. Він зіграв ключову роль у підвищенні стандартів національної армії Молдови до стандартів НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти