Дизель по 30 і газ по 20: чим загрожує дефіцит палива в Україні

23 квітня 2021, 11:01
Через брак дизельного палива в Україні незабаром можуть злетіти ціни не тільки на сам "дизель", а й на скраплений газ і, можливо, бензин.
АЗС, бензин, паливо
Ціни на АЗС у разі дефіциту дизельного палива, можуть істотно зрости / УНІАН

У зв'язку з недавніми санкціями РНБО і плановим ремонтом на магістралі з Білорусі, вже у травні в Україні може виникнути дефіцит дизельного пального. А це в свою чергу, може спричинити за собою істотне зростання цін на нього на АЗС.

За оцінками експертів, опитаних Главредом, якщо питання з поставками не вирішиться найближчим часом, у середньому "дизель" на заправках може додати в ціні до 1,5 гривні, а газ може коштувати близько 20 гривень.

Винуваті санкції РНБО

Причин для дефіциту палива, щонайменше, дві.

відео дня

Перша - зупинка поставок із заводів "Роснефти" з 1 квітня. Єдиною компанією-посередником, яка мала право поставляти в Україну дизель і скраплений нафтовий газ (він же автогаз пропан-бутан) з російських заводів, був швейцарський трейдер Proton Energy Group S. A. Саме цей трейдер, починаючи з 2016 року, щорічно постачав в Україну 1,74 мільйона тонн дизпалива (23,4% від усього обсягу ринку) і 443 тисячі тонн (22,3% ринку) скрапленого газу і забезпечував паливом найбільших його гравців. Однак трейдеру довелося зупинити поставки, через те, що мережа АЗС Glusco і трубопровід ПрикарпатЗахідтранс, які йому належать, потрапили під санкції РНБО через можливі зв'язки з нардепом ОПЗЖ і кумом Путіна Віктором Медведчуком (хоча у самій компанії цей факт заперечують).

читайте такожЧи загрожує Україні дефіцит дизельного паливаДруга причина для можливого дефіциту пов'язана із запланованим ремонтом на Мозирському НПЗ у Білорусі, який триватиме з 15 травня по 15 квітня. Саме по цьому трубопроводу в минулому році в Україну поставили приблизно 40% всього дизпалива, а через ремонт поставка скоротиться з 240 тисяч тонн до 150.

Спроба заробити

Варто зазначити, що замінити "Протон" збирається інша компанія - Coral Energy з ОАЕ. Цей трейдер, за чутками, планує поставляти в Україну щомісяця близько 100 тисяч тонн з терміналу в білоруському Гомелі і ще по 15-20 тисяч тонн палива і близько 40 тисяч тонн зрідженого автогазу, чим міг би покрити можливі перебої на ринку. Однак, незважаючи на заяву про те, що компанія може підхопити транзит, остаточний контракт, як розповів Главреду енергетичний експерт, співзасновник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, з нею досі не підписаний.

"Усе зависло через політичне підґрунтя. Тому що Proton Energy пов'язують з інтересами Віктора Медведчука, проти якого ввели санкції, щоб вплинути на Путіна. Тому тепер виникло питання про те, кому саме росіяни будуть поставляти нафтопродукти і чи будуть взагалі", - уточнив Корольчук і додав, що економічних передумов для дефіциту немає.

У той же час, розмови про дефіцит палива можуть бути пов'язані не скільки з зупинкою поставок, скільки з бажанням самих трейдерів заробити. "Справа у тому, що двічі на рік відбуваються так звані мертві сезони - з 20 грудня по 10 січня і з 25 квітня по 10 травня. Тобто це періоди тривалих свят, протягом яких майже не відбувається оптової торгівлі паливом. Трейдери в цей час ідуть у відпустку, а тому зараз вони намагаються закупити палива на весь цей період. І саме через це виникає підвищений попит", - зазначив директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі Геннадій Рябцев.

Також, за словами Рябцева, тривалий дефіцит палива малоімовірний, оскільки ні РФ, ні Білорусь насправді не зацікавлені у припиненні торгівлі паливом з Україною, оскільки саме на українському ринку обидві країн можуть заробити більше, ніж на паливних ринках низки інших країн.

Дизель дорожче бензину і газ по 20 гривень за літр

Президент Асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук у свою чергу, вважає, що оскільки влада не подумала про запас і альтернативні шляхи транспортування заздалегідь, найближчим часом питання дефіциту багато в чому буде залежати від того, чи зможуть "оптовики" знайти потрібну кількість палива на спотовому ринку (ринок, на якому нафта і нафтопродукти продаються з негайною поставкою за поточною ринковою ціною, - Авт.).

"Спотові і контрактні ціни - це дві великі різниці. Тому паливо буде набагато дорожчим і за все доведеться платити споживачу. Дорожчати почне все - від дизельного палива, скрапленого газу і, можливо, навіть почне дорожчати бензин. Тому що ті постачальники, які будуть продавати Україні паливо, теж знають нашу ситуацію і можуть скористатися моментом, щоб до цін додати і премії в 30-40 доларів на кожній тонні", - зазначає Косянчук і додає, що в такому випадку вартість скрапленого газу на легальних АЗС може перевищити 20 грн/л, що складе 70% від ціни бензину і зробить цей "альтернативний" вид палива економічно непривабливим для споживача.

читайте такожДизпаливо в Україні скоро може стати дорожче бензинуНа переконання Корольчука, питання дефіциту, якщо такий і виникне, вирішиться протягом найближчого місяця. Але він також погоджується з тим, що незалежно від результату, перебої, навіть незначні, можуть спричинити зростання цін. Зокрема, дизельне паливо в цьому випадку може стати трохи дешевшим за бензин.

"Якою буде реакція ринку, поки важко спрогнозувати, але різкого стрибка цін не буде - додатися може від 50 копійок до 1,5 гривні на 1 літрі. Зрештою, різкому зростанню може перешкодити влада, рятуючи свої рейтинги. Вона може заявити про заборону паливним трейдерам підвищувати ціни, через що деякі постачальники палива на деякий час можуть навіть піти в мінус, тим більше, що маржа для цього у них є", - сказав Корольчук, і уточнив, що в перспективі, якщо питання з дефіцитом не вирішать, першими від нього постраждають автоперевізники, які є найбільшими споживачами дефіцитного палива.

За песимістичного сценарію, якщо дефіцит все-таки трапиться і РФ і Білорусь відмовляться від поставок в Україну, як стверджує Косянчук, українським компаніям не залишиться нічого іншого, окрім як покривати дефіцит палива за допомогою його поставок морськими шляхами. Але і в цьому випадку українців може чекати черговий стрибок цін, бо компанії нестимуть збитки.

"Економічно доцільно розвозити паливо в радіусі 300 км від порту. Все, що далі, вже обкладається додатковими накрутками ціни через транспортування і перевалки з судна в резервуари. Тому паливо на АЗС, можливо і буде, але за якою ціною - передбачити складно", - резюмує Косянчук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти