Боротьба за крісло мера Києва: хто здатний скинути Кличка

10 липня 2020, 07:43
Політологи розповіли, чи зможе кандидат від "слуг" стати гідним суперником Віталія Кличка на виборах київського голови.
Кличко
Політологи розповіли, хто з кандидатів у мери Києва здатний покласти Кличко на лопатки / УНІАН

До старту офіційної виборчої кампанії місцевих виборів, зокрема, виборів мера Києва, залишається кілька тижнів. Безумовним лідером перегонів за посаду столичного голови поки що є нинішній київський мер Віталій Кличко. Хто стане його основним конкурентом, ще не зрозуміло. Однак більшість експертів схиляються до того, що у другому турі Кличко доведеться боротися з будь-яким кандидатом, якого висунуть "слуги народу" і якого особисто підтримає президент Зеленський.

Самі "слуги" ще думають над тим, хто буде представляти їх у "битві за Київ", адже охочих стати столичним градоначальником серед них виявилося чимало. Хтось вже відкрито заявив про свій намір поборотися за право брати участь у виборах мера Києва від Слуги народу на праймеріз (Олександр Дубинський, Олександр Качура, Микола Тищенко та ін.), хтось – поки лише натякає на це.

Зокрема, багато розмов йде про кандидатуру нинішнього головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, шанси якого гідно виступити на мерських виборах, на думку політичних експертів, досить непогані, оскільки за ним не тягнеться шлейф зашкварів і скандалів, він упізнаваний, а також протягом всієї епідемії коронавірусу в Україні до нього зберігається досить високий рівень довіри.

відео дня

Главред звернувся до політологів, щоб дізнатися, хто може скласти гідну конкуренцію Віталію Кличку на виборах мера столиці, а також яка ймовірність, що саме кандидатуру Віктора Ляшка підтримає президент.

Основна проблема партії Слуга народу, пов'язана з вибором кандидата на посаду мера Києва, полягає в тому, що "слуги" біжать по старих граблях.

Ситуація з коронакризою зробила з Віктора Ляшка медійну фігуру. Однак його публічні заяви свідчать про те, що політично він, м'яко кажучи, не готовий до такої посади. Зокрема, він абсолютно щиро зізнався, що брехав і лякав киян, що, з точки зору політики і електоральної боротьби, було безумовним ляпом.

Так, у Віктора Ляшка низький антирейтинг і непогана стартова позиція. На відміну від того ж Миколи Тищенка, у якого є як рейтинг, так і високий антирейтинг.

Однак на місці "слуг народу" я вчинив би інакше. Оскільки вони говорять про нову якість політики, то й діяти треба по-новому. Потрібно йти не шляхом закулісних торгів та договірняків, тобто праймеріз повинні проводитися не тільки на вулиці Банковій, а слід провести повноцінні праймеріз. В будь-якому разі, це підігріло б інтерес і створило б інтригу, що долучило б прихильників і членів партії СН до цього процесу. Принаймні такий крок показав би, що це інша якість політики, адже у "слуг" є ціла низка інших кандидатур.

читайте такожЗеленський проти Кличка: чому війна буде йти до переможного кінцяНайбільш рейтинговими представниками партії Слуга народу є Олександр Дубинський і Олександр Качура. Вони минулої п'ятниці провели теледебати на одному з телеканалів, що було кроком у правильному напрямку. Нехай люди самі судять, хто кращий. Дубинський на дебатах виглядав жвавішим і розкутішим. Однак Качура виглядав більш змістовним: він здається більш підготованим і таким, що усвідомлює, що, йдучи на вибори, треба вміти домовлятися і об'єднувати людей. Обговорювалося все – від метро на Троєщину до роботи з Київрадою. Це нормальний формат, коли товар показується лицем покупцеві, а той вже буде обирати.

Тому я б не рекомендував "слугам" відмовлятися від праймеріз. Їм не варто йти шляхом волюнтаристського призначення (мовляв, наш кандидат – Ляшко, і крапка), оскільки такий шлях викличе конфлікти і розбрат.

Ми говоримо про боротьбу за крісло мера, але ж є й інший важливий аспект – той паровоз, який потягне партійний список... Якщо цей "паровоз" буде гриміти високим антирейтингом, то нікого і нікуди він не потягне. Тому діяти потрібно, пам'ятаючи про два аспекти: лідер партійного списку і боротьба за посаду мера.

Поки що, на мій погляд, еквівалентного суперника Кличку у "слуг народу" немає. Всі вони, згідно соціології, програють київському градоначальнику. А праймеріз якраз допомогли б зробити оптимальний вибір.

Кличко зараз виглядає безумовним фаворитом перегонів за посаду мера Києва, але він не переможе в першому турі – жодне опитування не показує, що він здатний здобути перемогу вже у першому турі. Його рейтинги, за різними оцінками, 30-40%.

До того ж, у Кличка є не тільки прихильники, яких близько третини киян, стале ядро, яке і робить його фаворитом, але й близько третини супротивників, людей, критично налаштованих по відношенню до нього. Саме це дає шанс альтернативному кандидату.

А, крім того, ще третина жителів столиці коливається. Що знову-таки дає шанси іншому кандидату поборотися з Кличком.

Тому висновок такий: перемога Кличка не гарантована. На даний момент, поки чітко не проявлена альтернатива Кличку, він залишається фаворитом, і у нього на старті більше шансів, ніж у конкурентів. Однак кампанія ще не починалася і не ясно, як вона буде розвиватися.

Конкуренти у Кличка є і дуже різні. Деяких ми знаємо. Наприклад, Пальчевський, який заявив про свій намір поборотися за крісло мера восени минулого року. Він входить до трійки, максимум – п'ятірки потенційних конкурентів Кличка. У нього є достатньо стабільний рейтинг – за різними оцінками, 10-15%, тому він теж цілком може поборотися за другий тур.

Також говорять про Сергія Притулу, але досі немає офіційного підтвердження його участі. Якщо він вирішить брати участь у виборах, то, безумовно, буде одним із фаворитів.

читайте такожЗеленський проти Кличка: чому війна буде йти до переможного кінцяАбсолютно точно одним із головних конкурентів Віталія Кличка буде будь-який кандидат від Слуги народу. Підкреслюю – будь-який. У різних кандидатур будуть різні шанси на перемогу. У Києві рейтинги партії Слуга народу – 20%, а рейтинги президента – вище. Відповідно, кандидат від СН, якого підтримає особисто Зеленський, стане одним із фаворитів перегонів.

Далі питання буде в тому, чи вдасться кандидату від Слуги народу консолідувати, по-перше, тих виборців, які симпатизують Зеленському, а, по-друге – у другому турі консолідувати тих, хто проти Кличка.

Кого "слугам" слід висувати кандидатом на київських виборах? Кандидата, який не стільки володіє власним рейтингом, скільки є впізнаваним, як Віктор Ляшко, рейтинг якого невисокий, але його зараз знає вся країна. У нього досить високий рейтинг довіри, а це можна конвертувати і в електоральний рейтинг. Не завжди, але можливо: тут питання ефективності виборчої кампанії.

Віктор Ляшко – один із потенційних кандидатів. Його впізнають, його "любить камера", він добре сприймається широкими масами людей. Його манера розмови, спокій, змістовність дуже добре сприймаються людьми. А під час епідемії коронавірусу, в цілому, зросла повага і авторитет лікарів. Все це працює на Віктора Ляшка, роблячи його одним із потенційних фаворитів, якщо його підтримає Зеленський.

Є ще, як мінімум, чотири кандидатури від фракції, від депутатського корпусу Слуги народу.

Микола Тищенко, який є керівником київської міської організації, веде власну рекламну кампанію по Києву, має власний рейтинг (причому за цим показником він серед усіх нинішніх кандидатів від СН лідирує). Але – у нього великий антирейтинг після скандалу з "Велюром" та іншими історіями. В цьому сенсі він не може консолідувати ні всіх прихильників Зеленського, ні всіх супротивників Кличка. Він буде відштовхувати значну частину потенційних виборців, а це неприйнятно.

У Дубинського – схожа ситуація. Він відомий і впізнаваний, однак його занадто неоднозначно сприймають навіть у фракції. Це теж зменшує його шанси.

читайте такожБитва за Київ: хто стане наступним мером столиціІрина Верещук – досить нейтральна кандидатура, але вона не киянка. Наскільки я знаю, їй пропонують балотуватися у Львові, оскільки політтехнологи не впевнені в тому, що вона зможе консолідувати людей.

У Олександра Качури не такий вже високий рівень впізнаваності, він не "розкручена" кандидатура. Але його велика перевага полягає в тому, що він не відштовхує виборців, як і Ляшко. У нього немає зашкварів, немає особистого негативу – його можуть позитивно сприймати. Відповідно, він здатний консолідувати і прихильників Зеленського, і супротивників Кличка. Він молодий, професійний юрист, досить близький до Зеленського.

Отже, на мій погляд, найбільш оптимальні кандидатури для боротьби в Києві для Слуги народу – це Віктор Ляшко і Олександр Качура залежно від того, кого підтримає сам президент.

Не виключено, що Віктор Ляшко висуне свою кандидатуру для участі у виборах на посаду столичного голови. За ним поки що немає негативного шлейфу і скандалів. Хоча ним поки що ніхто серйозно не займався... Проте сумніваюся, що він здатний виграти у Віталія Кличка, зустрівшись із ним у другому турі.

Єдиний кандидат у мери Києва, який здатний перемогти Кличка, на мій погляд – це Пальчевський. Адже Пальчевський здатний зібрати голоси тих, хто розчарувалася в Зеленском, і тих, хто проти Кличка (антирейтинг у нього величезний). Він може стати новою консолідуючою силою.

Віктор Ляшко, в принципі, може витягнути список. Хоча, швидше за все, його буде тягнути сам Зеленський, якщо особисто візьме участь у виборчій кампанії, підтримавши когось із кандидатів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти