Битва за Херсон буде жорсткою, але за місяць він буде звільнений – полковник запасу Жданов

22 жовтня 2022, 08:00
Херсон за ступенем руйнувань і кількістю жертв ризикує перетворитися на другий Маріуполь, Росія готується до запеклих боїв, вважає Олег Жданов.
В ході битви за Херсон Суровікін підтвердить своє прізвисько
Росія не відступає з Херсона, а готується до запеклих боїв за нього, стверджує Жданов / Колаж Главред, kremlin.ru, 95-та ОМБр Холодний Яр, Людмила Денісова

Окупаційна влада Херсонської області перебралися на лівий берег Дніпра сама і вивозить із правого берега жителів Херсона. Евакуація розпочалася після заяви нового командувача російськими військами в Україні Сергія Суровікіна про те, що щодо Херсона не виключено прийняття "непростих рішень", а також що нібито ЗСУ готують удар по греблі Каховської ГЕС. Як уточнював гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо, на лівий берег планувалося перемістити 50-60 тисяч осіб. Також на кілька днів закрито в'їзд на правобережжя для цивільних осіб.

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в інтерв'ю Главреду пояснив, чому не варто розраховувати на новий "жест доброї волі" з боку російської армії в Херсоні, зате потрібно готуватися до запеклих боїв, а також розповів, якими будуть наслідки для Росії у разі звільнення Збройними силами України правобережжя Херсонщини, на що вона готова заради збереження своїх позицій, і коли може бути звільнений Херсон.

До чого, на вашу думку, готуються російські війська в Херсоні та Херсонській області – до чергового "жесту доброї волі" або запеклих боїв на правому березі?

відео дня

Росія готується до запеклих боїв. Херсон розташований у межах плацдарму на правому березі Херсонської області. Для противника це стратегічно важливий плацдарм, без якого він не зможе утримувати Запоріжжя. Не схоже, що Росія готова відступити з цих позицій і спокійно віддати нам Херсон.

З правого берега Росія евакуювала свої "органи управління", колаборантів і їхні сім'ї, тобто людей, які для неї цінні. Швидше за все, це зроблено для того, щоб влаштувати серйозний опір.

Є ризик, що Херсон перетвориться на другий Маріуполь за ступенем руйнувань і кількістю жертв?

Думаю, що так. Дуже ймовірно, що так і буде.

Як тільки прийшов Суровікін, почалися масовані бомбардування. От і тут буде те саме.

До речі, я погоджуся з Кімом, який сказав, що росіяни на лівому березі Херсонщини готують позиції для артилерії, щоб обстрілювати Херсон і правобережжя.

Тож російські війська не підуть просто так – на нас чекає серйозна битва за Херсон.

Де та межа, до якої Росія буде готова битися за Херсон, витрачаючи на це свої ресурси і життя солдатів? Наскільки для неї критично важливо зберігати за собою цю позицію?

За неофіційними джерелами інформації, Путін віддав наказ "ані кроку назад" із правого берега. Тому Росія покладе стільки людей, скільки треба, аби утримати там позиції.

Росіяни не дадуть відступати своїм військам. Вони готові використовувати все, аж до загороджувальних загонів, які будуть розстрілювати російських солдатів, що спробують відступати, аби утримати цей плацдарм усіма силами. Я думаю, що саме так усе і буде.

Тим більше, Суровікін ніколи не зважав на втрати. Його, напевно, для цього і призначили. Не просто так його прозвали "генералом Армагеддоном" і "м'ясником". Ось зараз він і буде підтверджувати свої прізвиська на Херсонщині.

Якщо раптом російські війська втрачають правобережжя Херсонщини, які наслідки для них це матиме?

Якщо противник втратить правий берег Херсонщини, у нас з'являється перспектива взяти під контроль запорізький напрямок. Вийшовши на правий берег Дніпра, ми повністю візьмемо під вогневий контроль усю логістику Запоріжжя, а також логістику з Криму – адже так ми будемо діставати до перешийка. Вогневими засобами ми будемо повністю контролювати Мелітополь, а це єдина залізнична гілка, яка там закільцьована на Маріуполь і Дебальцеве. Плюс ми візьмемо під вогневий контроль усі досягнення противника, зокрема, підступи до Енергодару, Каховку, а там Північно-Кримський канал.

Чим для українських військ буде складна операція зі звільнення правобережжя Херсона? Якщо говорити і про географічне розташування, і про позиції, які ми зараз займаємо, і про позиції російських військ... Чим для нас буде складною ця задача?

Завдання буде складне, в першу чергу, тим, що російські війська будуть відчайдушно чинити опір. Адже противник зараз активно нарощує там своє угруповання. Росія жене туди мобілізованих через Крим, а, за деякими даними, там навіть можуть з'явитися російські в'язні. Є інформація, що зараз літаками звозять із різних кінців Росії ув'язнених, яких у добровільно-примусовому порядку вербують на службу і будуть використовувати в якості штрафних батальйонів, як це було в Другу світову війну.

А які чинники зараз грають на руку ЗСУ при проведенні цієї операції?

На руку нам грає два фактори: допомога Заходу і руйнування логістики росіян.

Як ви оцінюєте шанси на те, що правобережжя Херсонщини буде звільнено? Ваш прогноз щодо битви за Херсон?

Правобережжя Херсонщини буде звільнено. Рано чи пізно ми все одно туди зайдемо. Але я б не був надто оптимістичний, адже противник зараз навіть мости відновив. Уздовж Антонівського мосту росіяни створили міст на баржах, і він уже діє. Також через шлюз Каховської ГЕС вони кинули кілька танкових мостових переходів, тож і на цьому напрямку вони працюють. Противник прикладає неймовірні зусилля щодо спроб забезпечення цього угруповання військ, і туди йде поповнення, техніка, боєприпаси, особовий склад.

Тому звільнення Херсона можливе. Але от про терміни говорити дуже важко. Коли ми почнемо контрнаступ, тоді можна буде більш-менш зорієнтуватися.

Попередньо я б сказав так: звільнення Херсона можливе десь протягом місяця.

Яким чином може вплинути на ситуацію на Херсонщині введення воєнного стану на захопленій частині Херсонської та Запорізької областей, в "ЛНР" і "ДНР"? Чи пов'язане це рішення з майбутніми битвами, не тільки за Херсон?

В принципі, може бути і пов'язано.

Тут є один юридичний нюанс, який Росії потрібно було вирішити. Справа в тому, що введення воєнного стану передбачає і введення в дію Військової доктрини РФ в повному обсязі. В указі, яким було введено воєнний стан, Україна названа агресором. А у військовій доктрині РФ написано, що для запобігання агресивних дій з боку інших держав можуть бути застосовані будь-які способи, аж до застосування ядерної зброї.

Тобто Росія підготувала для себе правову основу, щоб повністю розв'язати собі руки, в тому числі для використання ядерної зброї?

Так, саме так. Тепер правова база для будь-яких кроків у Росії готова, в тому числі й для задіяння ядерної зброї.

Однак я все одно дотримуюся думки, що це шантаж Путіна, тому що в разі використання такої зброї на полі бою російські війська постраждають так само, як і наші. Тому є питання щодо доцільності її застосування. Близькість території Російської Федерації теж ставить доцільність застосування такої зброї під сумнів. Плюс – Захід не потерпить таких витівок Путіна, і помста буде серйозною, причому навіть звичайним озброєнням, не ядерним. Оскільки Захід не хоче скочуватися в ядерне протистояння і збільшувати радіоактивну зараженість місцевості в Україні, в центрі континентальної Європи.

Тим не менш, Росія цілеспрямовано здійснює такі кроки, щоб шантажувати Захід. Але все-таки думаю, що це залишиться шантажем.

Ситуація на Херсонщині не така оптимістична, як могло здатися...

Так, це так. До того ж, як бачите, ми суттєво пригальмували і на харківському напрямку. Більш того, за даними Інституту вивчення війни, російські війська відновили спроби наступу на Лиман. Ситуація дуже складна. Питання в тому, хто швидше накопичить резерви. Судячи з того, що росіяни вже роблять окремі спроби наступу, вони накидали туди дуже багато резервів, і яка їхня якість – нікого не хвилює.

Скажу більше, Путін готується до 1 березня мобілізувати мільйон осіб, а взагалі, в Росії перевіряють наявність приписників обсягом 5-7 мільйонів.

Путін готовий, як у 1941-му році закидати нас тілами з гвинтівками, в сталевих шоломах, але буде битися до останнього росіянина.

Є ж питання до якості мобілізованих в Росії – на виконання яких завдань вони здатні?

Питання до якості справді є. Але і в 1941-му німецький кулемет MG3, який вважається одним із кращих кулеметів часів Другої світової війни, не витримував кількості пострілів, а точніше втрат, які німці повинні були завдати Совєтам, щоб утримати рубежі. Ось же про що мова!

Як кажуть, сила зайців – у їхній кількості.

А що Україна може протиставити такій масі російських солдатів? Якщо будуть правильні і в потрібних обсягах поставки техніки та озброєнь із боку Заходу, це врятує ситуацію, чи і з нашого боку знадобляться набагато більші додаткові людські ресурси?

Людський ресурс нам у будь-якому випадку ще буде потрібен, тому що ми теж зазнаємо втрат, і нам потрібно відновлюватися. Якщо обсяги поставок озброєнь будуть збільшуватися, то, звичайно ж, ми будемо розширювати мобілізацію, щоб комплектувати нові формування і закривати свої дірки на фронті та ущільнювати наші ряди на лінії фронту. Чим щільнішим будуть наші ряди, тим легше нам буде справлятися з цим обсягом наступаючих російських військ. Така арифметика.

Мобілізація в Україні неминуча. Питання в тому, який характер вона носитиме – плановий, як сьогодні, коли ми просто заповнюємо втрати Збройних сил і при необхідності добираємо ще людей, яких відправляємо на навчання, або широка хвиля мобілізації. Як писав у своїй статті Залужний, нам би було дуже добре отримати 10-20 бригадних комплектів озброєння, і ми б сформували 10-20 нових бригад. А 10-20 нових бригад – це приблизно 40-70 тисяч осіб. Якщо цих людей набрати і навчити, тоді сміливо можна буде йти в бій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти