Бензин та дизель на вагу золота: скільки триватиме дефіцит і що буде з цінами

22 червня 2022, 19:00оновлено 11 січня 2023, 16:37
Бензини та дизельне пальне є дефіцитними навіть у Європі, звідки Україна їх завозить. Враховуючи ряд факторів, експерти переконані, що пальне може зростати в ціні й надалі.
Бензин та дизель на вагу золота: скільки триватиме дефіцит і що буде з цінами
Особливих покращень на ринку палива не передбачається / фото УНІАН

В Україні, як і місяць тому, попри намагання уряду, спостерігається дефіцит та високі ціни на бензини, дизельне пальне та автогаз. Ще у середині травня 2022 року експерти та чиновники Кабміну України говорили про те, що до початку червня дефіциту пального не буде. Вже минає червень, але ця проблема не вирішується.

Нагадаємо, що Україна тепер повністю диверсифікувала ринки постачання пального: замість росії та білорусі, які були до широкомасштабної війни цих агресорів проти нашої країни основними у постачанні пального, тепер наша держава закуповує бензини та дизпальне у країнах Європи.

Винна складна логістика та роль біопалива

Як приборкати пальний дефіцит та зростання цін на пальне?

відео дня

Як зазначає Главреду голова правління громадської організації "Асоціація представників малого та середнього бізнесу міста Києва" Максим Тютюнников, станом на сьогоднішній день із пальним в Україні стало трохи легше, ніж було на піку дефіциту на початку травня, втім, до стабілізації на паливному ринку ще далеко.

"Негативну ситуацію із наповненням ринку пальним можемо пояснити тим, що збільшення поставок з Європи, на яке розраховували керівники Мінекономіки, йде не такими великими та швидкими темпами, як прогнозувалося. Причиною цьому є європейська логістика. Європа не змогла налагодити свою транспортну систему так, щоб забезпечити доставку необхідної кількості нафтопродуктів в Україну швидко", - зазначає він.

Максим Тютюнников
Максим Тютюнников / association4business.com.ua

Для розуміння ситуації: деякі нафтогазові компанії законтрактували партії бензину в Бельгії у березні, а до нас вони почали надходити лише у травні. А деякі українські компанії не можуть вивезти пальне з портів і нафтопереробних заводів Європи через брак вагонів, локомотивів тощо. Тож для цього потрібен час.

А от, на думку директора спеціальних проєктів НТЦ "Псіхея", доктора наук з держуправління Геннадія Рябцева, причина дефіциту пального полягає в тому, що уряд переклав виконання цієї проблеми на трейдерів нафтопродуктів.

"А останні не зацікавлені в тому, щоби цю проблему було подолано. Це й цілком зрозуміло – адже в цьому випадку трейдери добряче заробляють. Так, конкуренції на ринку стало менше, ціни збільшуються і ті компанії, що лишаються на ньому працювати зароблять великі прибутки. Поза тим, чимало компаній, скориставшись цим продають неякісне пальне", - зазначає експерт "Главреду".

Незалежний економіст Олексій Кущ пропонує вирішити проблеми дефіциту пального створенням невеликих виробництв біопалива вздовж західних кордонів України (щоби вони не стали легкою здобиччю російських ракет).

Справа в тому, що біопаливо можна додавати до звичайних бензинів і таким чином значно економити на пальному (це своєрідна насадка). "Економія може складати 20%. Саме стільки біопалива можна додати у бензини. Також я думаю, що місцевій владі та й уряду загалом треба подумати над питанням переведення значної частини комунального транспорту наших міст, де це можливо на електрику. Маю на увазі тролейбуси та трамваї. Це також буде великою справою економії пального", - констатує експерт.

Бензин та дизель на вагу золота: скільки триватиме дефіцит і що буде з цінами
Олексій Кущ

Бензини дефіцитні навіть у Європі

Як виглядає забезпечення українців бензинами, дизельним пальним та автогазом? І коли буде покращення ситуації?

Пан Кущ заявляє, що ситуація з автогазом в Україні є набагато кращою, ніж з бензинами та дизельним паливом. Причина – в країні збереглися потужності для його вироблення та зберігання.

Максим Тютюнников впевнений, що по дизельному пальному постачання зростає набагато динамічніше, ніж по бензину. "Це пояснюється тим, що інфраструктура європейських портів заточена переважно на прийом дизеля, а не бензину. Тому насичення ринку дизелем за найкращих обставин можна чекати через 1-1,5 місяці. Але навіть за дизелем "стабілізація" — це ще не повернення до колишніх часів, коли ресурс був вільний на всіх заправках. Вільного продажу палива ще довго не буде, і з цим треба змиритися".

Експерт зазначає, що у свою чергу, по бензину проблеми більші, він в дефіциті в Європі, і коли ситуація зміниться – питання відкрите.

Але додамо, що після нещодавнього запровадження Євросоюзом нафтового ембарго, ситуація з пальним в Україні може погіршитися, оскільки частина постачальників з огляду на перспективу зростання дефіциту вже в самій Європі відмовили в його завезенні в Україну.

Крім того, на думку Тютюнникова, у Європі ціни на нафтопродукти вже зростають, можуть бути подальші стрибки, тож там свої ресурси бережуть для себе.

Чому немає бюджетних заправок?

Чому на ринку представлено досі окремі оператори, а немає інших, приміром, тих, хто у довоєнні часи вважалися бюджетними?

Олексій Кущ однозначно заявляє про те, що знову ж таки працювати на ринку зараз вигідно високомаржинальному бізнесу. "Бюджетні заправки завжди мали меншу маржу на продаж бензинів та дизельного пального. Вони заробляли фактично на тому, що збували великі обсяги товару. Але зараз в період війни та тому, що логістика постачання бензинів та дизпального дуже складна, такі бюджетні заправки не можуть собі дозволити завозити багато пального. Тому вони і простоюють в очікуванні кращих часів", - додає він.

Зазначимо, що із початку війни, українські АЗС розділилися на дві категорії. У деяких цінники на стелах зникли повністю, інші продавали лише один вид палива: бензини, дизель або автогаз.

Бензин та дизель на вагу золота: скільки триватиме дефіцит і що буде з цінами
Аргументи на користь подорожчання бензину та дизеля є / УНИАН

Однак відсутність цінника на стелі не завжди означає, що пального немає. Є заправки, де дійсно закінчився бензин, а є з "нулями" на стелах, але вони продають паливо по талонах або у додатку. "До перших належать локальні мережі, які не мають власних бензовозів для імпорту з Європи. До других – великі національні мережі, які не бажають продавати бензини і дизель за офіційними роздрібними цінами, що на 10% нижчі за оптові", - каже Максим Тютюнников.

Теперішня ціна – реакція на шалений попит

Чи є теперішня ціна на бензини и дизпаливо обгрунтованою?

Зазначимо, що у загальній структурі вартості палива майже половина складає його закупівельна ціна, третину – податки, все інше - логістичні витрати та націнка АЗС.

Геннадій Рябцев вважає, що ціни на пальне залежать від того, хто їх постачає та куди їх постачає. "У цьому і буде їхня обґрунтованість. Неможливо встановити певну середню ціну. Так, тепер, коли ми завозимо бензини та дизпаливо з європейських країн, то відповідно, чим далі від західних кордонів України знаходитиметься місце постачання, тим дорожче коштуватимуть продукти нафтопереробки", - впевнений він.

Олексій Кущ у свою чергу впевнений, що державний контроль за цінами з боку чиновників на пальне призведе до корупційних проявів. На його переконання, треба навпаки зняти всі обмеження і ретельно слідкувати за тими трейдерами, які лишаються на ринку і отримують зараз великі прибутки задля повної сплати ними всіх податків.

"Хочу сказати, що теперішня ціна на пальне – це реакція на ажіотажний попит, який виник у зв’язку з перебоями у постачанні пального. Наразі трейдери встановлюють високі ціни, щоб погасити цей попит. Якщо не буде вдаватися його гасити, це призводитиме до того, що ціни знову зростатимуть до того моменту, коли рівень споживання відповідатиме рівню постачання", - переконаний Максим Тютюнников.

Аргументи на користь подорожчання

То чи буде пальне й надалі зростати в ціні?

Зазначимо, що аргументи на користь подорожчання бензину та дизеля є: курс гривні нестабільний, а ціни на нафтопродукти у Європі зростають. Слідом за подорожчанням нафтопродуктів у Європі, бензини та дизельне пальне дорожчатимуть і у нас. Так само з курсом: зростання курсу долара на одну гривню - це плюс одна гривня до літра палива.

Водночас, за умови сталої ситуації, якщо не буде вторгнення в Україну зі сторони Білорусі і курс долара залишиться таким, як зараз (і якщо не підвищуватимуться податки), то ціна на нафтопродукти не зростатиме.

"Якщо нафтопродукти з’являться в достатній для нас кількості, то можливе навіть зниження цін. Тобто, ринок насититься, матиме певний рівень запасів і тоді трейдери вже будуть зацікавлені зменшувати ціни, щоб люди купували більше. Бо утримувати запаси – це теж дуже дорого. Але, в будь-якому разі, це все залежатиме від того, наскільки динамічними будуть постачання з Європи, - переконаний Максим Тютюнников.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти