Чи загрожує Харкову наступ РФ: що каже влада, експерти та які прогнози

31 березня 2024, 09:00оновлено 31 березня, 20:53
Харків стане фатальним містом для окупантів Росії, якщо вони раптом ризикнуть піти в наступ, сказав головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.
Чи загрожує Харкову наступ РФ: що каже влада, експерти та які прогнози
Росія не здатна захопити Харків, але може спробувати піти на прорив / Главред

Харків - одне з перших міст, які 24 лютого 2022 року зіткнулися з прямою повномасштабною агресією Росії. У перші дні великої війни окупанти перетнули кордон одразу на декількох ділянках та рушили до обласного центру. Українські військові зупинили їх на підступах до Харкова і не дали захопити місто.

У травні та вересні позаминулого року Сили оборони та безпеки України провели бойові операції, за підсумками яких окупанти були відкинуті з півночі та сходу. Під ворожим контролем залишилася низка селищ у Куп'янському районі з боку захоплених районів Луганської області.

У другій половині березня цього року Харків знову опинився в центрі подій. Окупанти значно посилили обстріли міста і 22 березня повністю його знеструмили. Росіяни почали застосовувати КАБи. Гинуть мирні жителі. Унаслідок ударів росіян дуже серйозно пошкоджено енергетичну інфраструктуру. Харків перейшов на подачу електроенергії за графіками і закликає городян економити електрику.

відео дня

На тлі цього масово вибухнула інформаційна хвиля про нові плани РФ щодо захоплення міста. Наразі Росія не має сил і засобів для окупації Харкова, але вони не припиняють мріяти, оскільки Харків є їхньою важливою "метою" ще з часів кремлівського проєкту "Новоросія".

Навіщо Росії потрібен Харків, чи є загроза наступу на місто, і що кажуть влада та експерти про ситуацію в Харківській області - розбирався Главред.

Як ЗСУ зламали війська РФ у битві за Харків

Переломним моментом у війні за Харків можна назвати контрнаступ ЗСУ восени 2022 року. Після звільнення Балаклії, Ізюма, Куп'янська та інших населених пунктів ворог втратив можливості для просування до Харкова з боку південного сходу області. До цього армія України позбавила окупантів потенціалу для просування з півночі до міста.

Операція застала війська Росії зненацька, і вони змушені були спішно ретируватися з Харківської області. Україна завдала не тільки військової, а й символічної поразки окупантам, яка їх деморалізувала і змусила надовго виключити зі свого порядку денного питання Харкова.

Окупація Харківської області
Карта окупація Харківської області за місяць до контрнаступу ЗСУ 2022 року. Сіро-зелений колір - звільнені українською армією території / Вікіпедія
Харківська область
Харківська область сьогодні - запеклі бої точаться під Куп'янськом, праворуч червоним кольором - захоплена Луганщина / DeepState

Звідки пішла хвиля про можливий наступ на Харків?

У січні цього року британське видання The Telegraph опублікувало матеріал про те, що Росія готується до нового наступу під Харковом. Там ішлося про Куп'янський район і бої за саме місто Куп'янськ - важливий логістичний центр, який росіяни знову намагаються захопити. Цей район - гаряча точка на Харківщині, там тривають важкі бої, в яких Сили оборони відбивають ворожі атаки.

Проте більшість ЗМІ трактувала інформацію з публікації як відомості про можливий наступ не на Куп'янськ, а саме на Харків.

"Шансів жодних немає, російський наступ Харкову не загрожує. Для того щоб створити реальну загрозу нашому фронту, їм потрібно сформувати мінімум 100-тисячне угруповання. Харків - місто-мільйонник, щоб його захопити, противнику потрібно створити угруповання в 500 тисяч військових. Таких сил і засобів у росіян зараз немає", - сказав тоді Главреду військовий експерт Роман Світан.

Періодично тема обговорювалася журналістами та експертним співтовариством, і в березні набула нового витка після статті опозиційного видання Верстка. У статті йшлося про те, що Росія має намір мобілізувати 300 тисяч осіб, щоб поповнити свої угруповання в Брянській, Курській і Бєлгородській областях, і "сподівається" відновити наступ у напрямку Харкова.

Прокоментували матеріал у Центрі національного спротиву при РНБО.

"Чи реалістичні такі плани? Цілком ймовірно, кремль планує таку зухвалу операцію, бо саме так воюють їхні генерали - натиском живої сили. Після провалу проєкту новоросія, який росіяни постійно порівнювали з псевдодержавним утворенням Донецько-Криворізька республіка, помітна переорієнтація до плану створення реінкарнації УРСР зі столицею в Харкові.

Незалежно від того, чи вдасться російській армії зібрати таку кількість живої сили, триває посилення та облаштування нових оборонних рубежів на кордоні з РФ", - зазначено в повідомленні.

Після цього видання Медуза з посиланням на свої джерела в Кремлі випустила матеріал, у якому було сказано, що один із планів Путіна - окупація Харкова, після чого він може завершити "СВО".

"Інший співрозмовник, близький до АП, навпаки, вважає, що вище керівництво країни ставить перед собою більш "реалістичні цілі", а саме взяття Харкова і поступове закінчення "СВО" після цього. Путін уже відкрито говорив, що для припинення регулярного обстрілу Бєлгородської області потрібно створити "санітарну зону" навколо неї, цей регіон РФ межує саме з Харківською областю України.

За словами джерел "Медузи" серед "російських еліт", чиновники переконані, що армії РФ під силу взяти Харків, а ось подальше просування вглиб України (здійснити, - ред.) "важко". Символічно це теж перемога. Місто-мільйонник, де багато російськомовного населення", - сказав один зі співрозмовників видання.

"У Росії немає ресурсів для наступу на Харків"

У Центрі протидії дезінформації при РНБО вважають, що подібні чутки - інформаційно-психологічні операції з боку ворога. Мета - посіяти страх і паніку.

"У Росії немає ресурсів для наступу на Харків. Усі їхні байки про готовність до оточення міста розраховані на внутрішню і зовнішню аудиторію, і є частиною кампанії "пропаганда страху".

Розмови про 350 тисяч військових, яких вони хочуть набрати для цього завдання, погрози Соловйова - поки що лише розмови. Це ІПСО. Зараз ворог здатен тільки обстрілювати і тероризувати місто, і під цей терор він адаптує наративи про наступ, який неможливий. Але ворог завжди лякає наступами, користуючись обстрілами", - запевнив керівник Центру Андрій Коваленко.

Наступ на Харків - що каже влада:

Президент Зеленський у своєму інтерв'ю CBS News заявив, що Росія готується до нового наступу в травні-червні. Втім, про напрямки він нічого не сказав.

"Ми всією інформацією ділимося з нашими партнерами і говоримо, що Росія буде готувати контрнаступальні дії. Це може бути кінець травня або червень місяць...", - зазначив президент.

До цього командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк сказав, що росіяни готують угруповання в 100 тисяч військ і допустив можливий наступ.

"Ми зробимо все для того, щоб максимально завдати втрат противнику, що ми і робимо, щоб усі їхні ресурси, які вони формують, були залучені до цього часу в бій. Але ми готуємося до різного розвитку ситуації", - додав Павлюк.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський рішуче попередив російських окупантів про наслідки у разі їхнього походу на Харків. Воєначальник нагадав про успішний досвід української армії у звільненні Харківської області.

"Саме тоді стався масштабний обвал російського фронту. Якщо росіяни рушать туди знову, Харків стане для них фатальним містом", - наголосив Сирський.

Що говорять у Харкові про загрозу наступу РФ

Харків і Харківська область - пріоритети для Кремля, але в окупантів немає шансів відкрити фронт на півночі регіону, заявив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За його словами, інформація - ІПСО.

"Після кожного такого інформаційного вкидання логічно, що ми відчуваємо хвилювання населення, яке понад два роки живе фактично під щоденними обстрілами", - додав чиновник.

Водночас керівник ОВА акцентував увагу на тому, що область готується до можливих ворожих наступів ще з 24 лютого позаминулого року.

"Тому нічого нового для нас немає. Ми щодня працюємо над підвищенням обороноздатності, будівництвом фортифікаційних споруд. Спостерігаємо за лінією фронту, прикордонням, північчю, північно-східним напрямком", - уточнив Олег Синєгубов і наголосив, що на півночі та північному сході великого скупчення військ РФ наразі не спостерігається.

Хто такий Олег Синєгубов?

Олег Синєгубов - голова Харківської обласної державної адміністрації. Від початку повномасштабного військового вторгнення агресора Росії в Україну обіймає посаду начальника Харківської обласної військової адміністрації.

Раніше, у період з 11 листопада 2019 року по 24 грудня 2021 року, керував Полтавською обласною державною адміністрацією.

Мер міста Ігор Терехов запевнив: у разі наступу українська армія відіб'є ворожі атаки.

"Що стосується планів Путіна, то вони ніяк не змінилися з початку війни. Він хоче захопити всю Україну, не лише Харків чи інші міста, але всю Україну. Не важливо, чого хочуть росіяни, важливо, як ми будемо цьому протидіяти і як ми протидіємо. Тому ми віримо в наші ЗСУ, допомагаємо всім нашим військовим і обов'язково відіб'ємо всі атаки, які можуть бути на різних напрямках. Ми обов'язково переможемо і обов'язково відстоїмо наше місто", - резюмував харківський градоначальник.

Що про загрозу наступу на Харків заявляють експерти

Загрози для Харкова будуть, доки не закінчиться війна, проте оцінювати ситуацію потрібно раціонально, вважає військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко.

Експерт зазначив, що для наступу окупантам потрібне 500-тисячне угруповання із серйозним резервом. Поки що такого скупчення ворожих військ біля кордонів не спостерігається.

"(РФ знадобиться, - ред.) щонайменше 500 тис. тіл, повністю штатно укомплектованих технікою, з резервом не менше ніж 100-150 тис. тіл. При формуванні саме такого ударного угруповання можна говорити про зростаючу небезпеку для Харкова, але ось у тому-то й річ, що такої кількості РОВ немає навіть на тимчасово окупованих територіях у зоні БД. Ба більше, забезпечити таке угруповання росія не має можливості в короткі терміни, і це дуже тривалий і зовсім не непомітний процес, на який буде відповідна реакція", - вважає Коваленко.

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко також зазначив, що поки що ударного угруповання ворога в напрямку Харкова немає. Однак складно сказати, якою ситуація буде влітку або восени.

"Невідомо, які плани ворога, чи дійсно вони будуть намагатися наступати на Харків. Принаймні зараз там ударного угруповання немає, але ми розуміємо, що ситуація завжди в динаміці. Ми не можемо сказати, де буде ударне угруповання ворога, і яким воно буде, наприклад, станом на літо чи на осінь. Але вони вже хочуть створити картинку, що, дивіться, цей наступ неминучий і спробувати вже посіяти паніку, деморалізувати населення", - припустив експерт.

Військовий контингент РФ, який діє на території України зараз, навряд чи здатен захопити Куп'янськ, не кажучи вже про Харків. Але після серпня-вересня, коли буде проведено мобілізацію, загроза наступу може стати реальною, вважає ветеран війни, військовий аналітик Євген Дикий.

"300 тисяч вони наберуть. Але з моменту роздачі повісток до появи їх на фронті - це цикл десь від 4 до 6 місяців. У середньому я брав би 5. Тобто, якщо ми зараз беремо кінець березня - квітень, травень, червень, липень, серпень. От десь у серпні-вересні ми їх побачимо. Коли приїде 300 тисяч нових мобілізованих, ось тоді буде абсолютно реальним піти на Суми і на Харків. З такою силою вже можна. До того - ні", - підкреслив аналітик.

Чи можливий наступ на Харків, можна буде говорити лише тоді, коли в РФ проведуть нову мобілізацію, переконаний військовий експерт Михайло Жирохов.

Поки що в окупантів немає ресурсів для подібних операцій.

"Звісно, там менше військ і росіян зараз стримує лише нестача особового складу. У зв'язку з перевиборами Путіна всі очікують, що зараз буде або прихована, або відкрита мобілізація. І тоді можна буде говорити про якісь оперативні напрямки, про наступ на Харків чи якісь інші українські міста

Не буде такого, що прямо з поїзда їх кидатимуть у бій, потрібно буде якесь бойове злагодження. І взагалі всі російські плани, які відомі, вони десь розраховані на липень-серпень цього року, не раніше. Раніше - у них просто є якісь резерви, але для наступу на таке місто як Харків цього недостатньо", - поділився думкою Жирохов.

Чи буде повторний наступ на Харків?

Наразі Росія не створила біля кордонів Харківської області угруповання, яке здатне було б організувати оточення або окупацію Харкова. Ймовірно, Кремль усе-таки проведе ще одну хвилю мобілізації і набере нових окупантів. Але не факт, що угруповання буде настільки боєздатним, щоб захопити Харків або великі території в області.

Можливо, найближчим часом щодо Харкова Кремль поставить перед собою завдання не окупації міста, а створення умов для подальшого наступу. Тут потрібно звернути увагу на заяву Путіна про плани щодо так званих санітарних зон. Мобілізованих (або частину цих підрозділів) можуть відправити на будівництво "санітарних зон" на півночі Харківської області, щоб спробувати перетворити ці "зони" на плацдарм для наступальних дій.

Також ворог здатний посилити своє угруповання і під Куп'янськом. Там окупанти напевно мріють про просування в західному напрямку і вихід до Харкова.

Влада неодноразово заявляла, що першочергове завдання окупантів - захопити повністю весь Донбас. Російські війська намагатимуться вийти до Слов'янська і Краматорська, щоб отримати плацдарм для подальшого просування на Харківську і Дніпропетровську області.

Утім, окупантам не вдасться реалізувати подібні плани. Харків і Харківська область будують оборонні рубежі, а на Куп'янському напрямку ЗСУ у важких боях відбивають ворожі атаки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти