Вибори в США: понад 20 штатів можуть заборонити Трампу балотуватися - NYT

6 січня 2024, 09:46
Офіційно оскаржили кандидатуру Дональда Трампа на виборах президента щонайменше в 34 штатах.
Донадьд Трамп, прапор США
Позови проти Трампа ґрунтуються на пункті 14 поправки Конституції США / Колаж: Главред, фото: president.gov.ua, УНІАН

Понад 20 штатів можуть заборонити колишньому президенту Дональду Трампу брати участь на виборах в США в 2024 році. Про це пише видання The New York Times з посиланням на дані аналізу судових протоколів та інших документів.

Видання зазначає, що офіційно оскаржили кандидатуру Дональда Трампа на виборах президента щонайменше в 34 штатах. Трамп був дискваліфікований на праймеріз в штатах Колорадо та Мен до розгляду апеляцій.

Разом з тим, багато судових оскаржень були відхилені або не просуваються в суді. Таким чином, крім Колорадо і Мен, "ще принаймні в 20 штатах це питання залишається невирішеним".

відео дня

Позови проти Трампа ґрунтуються на пункті 14 поправки Конституції США. Вона була ратифікована після громадянської війни та свидчыть, що американські чиновники, які "беруть участь" у повстанні або заколоті, не можуть займати свої посади в майбутньому.

Однак це положення є розпливчастим і не уточнює, як саме має бути реалізована ця заборона.

NYT зазначає, що в 21 з 34 штатів, де була ініційована заборона для Трампа, на минулих виборах президента переміг чинний глава держави Джо Байден.

Одним з останніх петицію про виключення експрезидента з бюлетенів праймеріз подали виборці в штатах Массачусетс та Іллінойс.

Як повідомляв Главред, Верховний суд штату Колорадо ухвалив рішення про те, що експрезидент Дональд Трамп не має конституційного права балотуватися у президенти США в 2024 році.

Пізніше штат Мен заборонив Трампу балотуватися в президенти.

Дипломат Олександр Хара вважає, що 45-й президент США Дональд Трамп може використати на свою користь ситуацію із забороною балотуватися на виборах.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти