Влада Талібану у Афганістані і позиція Москви: дипломат пояснив, чому Росії загрожує небезпека

18 серпня 2021, 04:02
Талібан - це організація, яка непідконтрольна Росії, сказав Маркіян Лубківський.
талібан
Талібан діє за своїми правилами, організація небезпечна для всіх сусідніх держав - дипломат / REUTERS

Діяльність ісламістської організації Талібан, яка відтепер контролює Афганістан, несе загрозу у тому числі і для Росії, яка веде діалог з талібами. Такі організації зазвичай діють в специфічних інтересах. Наразі зарано пояснювати або робити прогнози щодо того, чому Москва не евакуює своє посольство з Кабула. Про це заявив український дипломат Маркіян Лубківський.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що організація Талібан може загрожувати сусіднім з Афганістаном державам. Йдеться і про Росію. Ісламісти непідконтрольні Москві, а їх діяльність може бути непередбачуваною.

читайте такожТалібан захопив владу у Афганістані: РФ і Китай готові визнати режим, а бойовиків привітав ХАМАС"Я думаю, що "Талібан" становить загрозу насамперед для сусідніх держав з Афганістаном, у тому числі і для Російської Федерації. Я не хочу бути якимось злим пророком і прогнозувати моменти, пов'язані з терористичними атаками у Російській Федерації, але я думаю, що "Талібан" не є підконтрольним Росії. Це організація, яка діє за правилами - хто платить, той і замовляє музику", - зазначив дипломат.

Також він додав, що Росія не евакуювала своє дипломатичне відомство з Кабула, на відміну від Вашингтона і Лондона, швидше за все, з причини певних домовленостей. Однак поки зарано робити певні висновки.

"Ми всього не знаємо, мабуть є якісь "підводні камені", щодо яких ми можемо здогадуватися. Треба подивитися 6,12, а то і 24 місяці, як буде розвиватися ситуація", - підкреслив Маркіян Лубківський.

Ситуація у Афганістані

США прийняли рішення про виведення своїх військ з Афганістану. Американці повинні вивести всі свої військові підрозділи до 31 серпня.

15 серпня угруповання Талібан захопило Кабул і заявило про те, що повністю контролює Афганістан. Президент країни змушений був рятуватися втечею.

Представник талібів Мухаммед Наїм публічно заявив про завершення "багаторічної війни" у Афганістані.

16 серпня помічник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван сказав, що Байден прийняв правильне рішення щодо виведення військ з Афганістану. Афганська армія була нездатна протистояти противнику, тому не було більше сенсу в знаходженні там американських військових.

Колишній глава ЦРУ Девід Петреус заявив, що рішення США піти з Афганістану призведе до катастрофи не тільки для американської держави, але і для союзників Вашингтона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти