Візит до Вашингтона і компенсація за СП-2: Ілларіонов розповів, як Зеленський достукався до США

14 червня 2021, 05:28оновлено 14 червня 2021, 12:02
Інтерв'ю Зеленського принесло Україні тактичну перемогу на трьох напрямках, вважає Андрій Ілларіонов.
Андрій Ілларіонов
США після інтерв'ю Зеленського знову позначили чітку підтримку України - Ілларіонов / УНІАН

Президент України Володимир Зеленський зробив потужний крок, коли дав інтерв'ю американському виданню Axios. Заяви гаранта розійшлися американськими структурами влади, в результаті чого Зеленський отримав запрошення до Вашингтона і підтримку від Штатів щодо Північного потоку-2. При цьому американці нададуть Києву військову допомогу на 150 мільйонів доларів, яку раніше відмовилися давати. Про це заявив економіст, старший науковий співробітник Центру політики безпеки у Вашингтоні, президент Інституту економічного аналізу Андрій Ілларіонов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що стиль інтерв'ю Зеленського, за який його розкритикували у Києві, спрацював на міжнародній політичній арені. В результаті цього йому вдалося отримати важливі ресурси для захисту своєї країни.

"По-перше, американська сторона стала казати про те, що вона якимось чином сприятиме тому, щоб Німеччина якось компенсувала втрати для України в результаті побудови "Північного потоку-2". По-друге, Зеленський отримав запрошення до Білого дому, нехай після зустрічі з Путіним, але тим не менше. По-третє, Міноборони США оголосило про те, що вони дають додатково 150 млн доларів в якості військової допомоги Україні, які були викреслені з допомоги три місяці тому, коли прийшла адміністрація Байдена", - пояснив Ілларіонов.читайте такожУгода США і Росії щодо України: на Банковій розповіли, про що домовилися Зеленський і Байден

За його словами, інтерв'ю українського гаранта прочитали у всіх ешелонах американської влади. Подібний крок посприяв тому, що Байден змушений був зателефонувати президенту України.

"Це інтерв'ю дуже уважно прочитали у всіх інститутах американської влади. І це інтерв'ю змусило Байдена зателефонувати Зеленському. В результаті цього вже другого телефонного дзвінка українська сторона домоглася кількох важливих речей", - підкреслив Володимир Зеленський.

Перемовини Зеленського і Байдена

Президент України Володимир Зеленський 7 червня провів телефонні перемовини з господарем Білого дому Джо Байденом. Під час розмови Байден запевнив Зеленського, що на саміті США і Росії у Женеві він скаже Путіну про підтримку Вашингтоном територіальної цілісності і суверенітету української держави. При цьому Зеленський був запрошений з візитом до Білого дому.

У Офісі президента розповіли про те, що Зеленський і Байден обговорили конфлікт на Донбасі, питання Північного потоку-2, а також аспекти інтеграції України до НАТО.

Зеленський повинен відправитися з візитом до Вашингтона вже в липні. Під час зустрічі Байден розповість українському президенту подробиці зустрічі з Путіним.

Як заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, американська влада очікує, що перед візитом президента Зеленського до Вашингтона Київ має реалізувати реформи за низкою напрямків. Йдеться про забезпечення незалежності судової системи, досягнення прогресу у змінах у сфері корпоративного управління та реалізацію антикорупційного законодавства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти