У РФ газета вийде українською, росіян не брати участь в агресії проти України

24 лютого 2022, 14:40
268
Журналісти, депутати, науковці виступають проти вторгнення Росії в Україну. Вони написали відкритого листа до росіян,а Нова газета зробить випуск українською.
Дмитро Муратов
Дмитро Муратов / скріншот

У Росії журналісти, депутати, вчені виступають проти вторгнення Росії в Україну і просять громадян РФ не мовчати і не брати участь в агресії.

Зокрема, російська Нова газета зробить випуск українською мовою на знак протесту проти війни з Україною.

"Ми вранці всі зібралися в редакції. У нас горе. Наша країна за наказом президента Путіна почала війну з Україною. І нікому зупинити війну. Тому разом з горем ми відчуваємо і сором. В руках головнокомандувач крутить, як брелок від дорогої машини, "ядерну кнопку". Наступний крок - ядерний залп? А як інакше витлумачити слова Володимира Путіна про зброю відплати?" — сказав головний редактор видання, лауреат Нобелівської премії миру Дмитро Муратов у відеозверненні.

У редакції Нової газети заявили, що ніколи не визнають Україну ворогом.

"Цей номер Нової газети (що виходить у п'ятницю) ми випустимо на двох мовах. Тому що ми не визнаємо Україну ворогом, а українську мову — мовою ворога. І ніколи не визнаємо. І останнє. Лише глобальний антивоєнний рух може врятувати життя на цій планеті", - сказав він.

Понад 100 муніципальних депутатів з різних міст Росії (Москви, Санкт-Петербурга, Великого Новгорода, Самари, Рязані, Йошкар-Оли) також виступили проти нападу РФ на Україну, пише Нова газета.

"Ми - обрані народом депутати - беззастережно засуджуємо напад російської армії на Україну... Це безприкладне злодіяння, якому немає і не може бути виправдання", - йдеться у відкритому листі до громадян РФ.

Депутати закликають жителів Росії не брати участь в агресії, не схвалювати її і не мовчати.

Російські журналісти теж опублікували відкриту заяву із засудженням нападу на Україну.

"Ми, кореспонденти російських ЗМІ та експерти, які пишуть про зовнішню політику Росії, засуджуємо військову операцію, розпочату РФ на Україні. Війна ніколи не була і не буде методом вирішення конфліктів, їй немає виправдань", - йдеться в заяві.

На даний момент свої підписи залишили понад 70 працівників ЗМІ. Серед них журналісти Комерсанта, Дождя, Нової газети, РБК, Еха Москви, The Bell, RTVI, Сноба, 7х7, Известий, Медіазони та інших.

Проти військових дій РФ в Україні також виступили російські вчені та наукові журналісти.

Як повідомляв Главред, російські зірки, які виступають проти війни з Україною, публікують в соціальних мережах чорні квадрати з хештегом #нетвойне, або записують відеозвернення, щоби про жахи, що кояться в нашій країні, дізналося більше людей.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти