Україна вимагає від США активізувати підготовку пілотів ЗСУ на F-16 - Politico

6 червня 2024, 08:27
128
За даними видання, під час низки зустрічей впродовж останніх кількох тижнів Україна офіційно попросила США навчити додаткову кількість пілотів.
F-16, льотчик
Україна вимагає від США прискорити підготовку пілотів F-16 - ЗМІ / Колаж: Главред, фото: t.me/V_Zelenskiy_official, Вікіпедія

Під час низки зустрічей протягом останніх кількох тижнів Україна просила США та інші країни активізувати навчання українських пілотів на винищувачах F-16, оскільки нинішньої організації навчання недостатньо.

Як пише Politico, Київ зазначає, що є ще 30 пілотів, які мають право негайно розпочати навчання на базі Національної гвардії Морріса в Тусоні, штат Аризона. Однак адміністрація президента США Джо Байдена повідомила Києву, що не вистачає навчальних місць у програмі в Аризоні, щоб прийняти понад 12 пілотів-стажистів одночасно. Два інші заклади в Данії та Румунії мають подібну проблему з доступними місцями для тренувань.

Видання зазначає, що американські законодавці також чинили тиск на адміністрацію, щоб вона схвалила додаткове навчання.

відео дня

Тим часом майорка Ерін Ганніган, представниця Національної гвардії Аризони, підтвердила, що кількість місць у програмі обмежена через зобов'язання щодо задоволення запитів на навчання інших країн.

"Крім українських студентів, є безліч інших країн, які зарезервували навчання протягом року", - сказав Ханніган.

В Україні стверджують, що можливість літати на більшій кількості F-16 допоможе Києву відтіснити російські сили від лінії фронту в таких місцях, як Харківська область, де в останні тижні російській окупаційній армії вдалося просунутися. Однак США заявили, що не очікують, що реактивні літаки змінять правила на полі бою.

Постачання F-16 Україні - останні новини

Данія, Норвегія, Нідерланди та Бельгія цього літа планують відправити до Києва понад 60 літаків F-16 американського виробництва.

31 травня прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила, що датські винищувачі F-16 незабаром доставлять в Україну.

Бельгія поставить Україні 30 своїх винищувачів F-16 до 2028 року. Перші літаки мають бути поставлені вже до кінця року. Про це заявила міністр закордонних справ Хаджа Лабіб.

ф-16 f-16 інфографіка
Основні характеристики F-16 / Інфографіка: Главред

Міністр оборони країни Кайса Оллонгрен повідомила, що Україна зможе використовувати надані Нідерландами винищувачі F-16 для завдання ударів по цілях на території країни-агресора Росії.

Тим часом перша група українських пілотів закінчила навчання на винищувачах F-16 на військовій базі в Аризоні в США. Кількість пілотів і точна дата випуску не уточнюється "з міркувань їхньої безпеки". Наразі пілоти прямують до Європи для проходження додаткової підготовки.

Що таке F-16

General Dynamics F-16 Fighting Falcon (в перекладі "бойовий сокіл", названий так на честь талісмана Військово-повітряної академії США в Колорадо Спрінгс) — американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління, пише Вікіпедія.

Розроблений в 1974 році компанією General Dynamics. Переданий в експлуатацію в 1978 році.

F-16, завдяки своїй універсальності й відносно невисокій вартості, є наймасовішим винищувачем четвертого покоління та користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь.

Винищувач перебуває на озброєнні 25 країн, станом на 2019 рік був найпоширенішим бойовим літаком у світі.

Модернізований F-16 продовжує вироблятися на експорт.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти