Погрози РФ Заходу через Україну і війська США на Сході Європи: політик заявив про контрудар Байдена

13 грудня 2021, 08:25
282
Росія може будувати плани не тільки на Україну, а й на Європу, вважає Володимир Омелян.
Байден, переговори з Путіним
Байден попередив Путіна про посилення військ США у Східній Європі у разі ескалації ситуації - політик / Фото Reuters

Президент США Джо Байден під час перемовин з главою Кремля Володимиром Путіним фактично сказав, що Захід не має наміру відступати перед агресією Росії. Захід за логікою Мюнхенської угоди розуміє, що Москва після України вимагатиме нових масштабних поступок, і тому Байден заявив Путіну про неприйнятність такого сценарію. У разі ескалації ситуації Вашингтон продемонструє жорстку реакцію, яка включатиме посилення військ США у Східній Європі. Про це заявив колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що за підсумками перемовин Байдена і Путіна не можна сказати про будь-які компроміси сторін. Більш того, Росія пішла на ескалацію ситуації в Азовському морі і різко вимагала скасування рішення Бухарестського саміту 2008 року, згідно з яким Україна та Грузія в майбутньому повинні приєднатися до Північноатлантичного альянсу.читайте такожУгода Байдена і Путіна в обмін на мир у Європі: Ілларіонов розкрив небезпечний для України сценарій

"По-перше, ми не побачили спільної заяви Путіна і Байдена. Були різні заяви. Кожна заява відзначала свою позицію без натяку на компроміс. Друге, ми дійсно бачили в п'ятницю ескалацію щодо ситуації в Азовському морі, коли близько 70% акваторії було заблоковано російськими збройними силами. Добре, що нашому кораблю, це було пошукове судно "Донбас", нічого не загрожувало, це була просто інформаційна "качка" росіян. Однак хвиля не спала, і в п'ятничній заяві російського МЗС було чітке звернення до Заходу, що, мовляв, хлопці, ви, будь ласка, проаналізуйте результати саміту НАТО 2008 року, і приберіть згадку про запрошення України і Грузії до членства в НАТО, тому що інакше буде погано", - зазначив Омелян.

За його словами, Росія, отримавши поступки щодо України, може просунутися далі. І Захід повинен розуміти ситуацію виходячи з історичних уроків минулого у вигляді Мюнхенської угоди. Тому Байден попередив Путіна про те, що якщо ситуація зміниться на гірше, Штати продемонструють жорстку реакцію і посилять свою військову присутність у Східній Європі.

"Яку мету переслідує Росія? Якщо вони хочуть, щоб Україна взагалі не претендувала на членство в НАТО і ЄС, далі вони хочуть Україну окупувати, далі вони підходять до Польщі. Що далі? Захід повинен йти за логікою Мюнхенської угоди минулого століття, а далі все віддавати, і віддавати, і віддавати, допоки не дійдуть до Парижа? Я думаю, що Захід це розуміє, і тому те, що я бачу з перемовин із зовнішнього боку, Байден досить жорстко повідомив Путіну, що відступу не буде, і якщо буде війна, то буде дуже жорстка відповідь з розширенням американського контингенту в Східній Європі", - підкреслив Володимир Омелян.

Дивіться відео ТСН - Велика сімка попередила Росію про наслідки вторгнення в Україну

Перемовини Байдена і Путіна

Розмова президентів США і РФ Джо Байдена та Володимира Путіна відбулася 7 грудня через відеозв'язок. Перемовини сторін пройшли на тлі концентрації російських військ біля кордонів України і звинувачень Москви в нібито погрозах НАТО кордонам РФ.

У Білому домі за підсумками перемовин зробили заяву про те, що Байден попередив Путіна про застосування Штатами рішучих заходів щодо Москви у разі військового вторгнення Росії в Україну.

Глава США Джо Байден виступив на підтримку територіальної цілісності і суверенітету України і закликав врегулювати ситуацію з військами навколо держави за допомогою дипломатії.

Також за підсумками розмови Байдена і Путіна з'ясувалося, що США мають намір надати Києву додаткову військову допомогу. При цьому Вашингтон не готовий гарантувати Москві невступ України до НАТО.

Російський президент Володимир Путін, у свою чергу, звинуватив Україну в невиконанні домовленостей щодо Донбасу. У Кремлі назвали військовий конфлікт головною темою перемовин. Крім того, Росія вимагає гарантій від США щодо нерозширення Північноатлантичного альянсу на схід.

Главред рекомендує:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти