Талібан біля керма і боротьба в регіонах: експерт назвав проблему утримання влади у Афганістані

19 серпня 2021, 07:10
Талібан отримав контроль над територіями, де залишаються польові командири, які ще з 1990-х воювали з угрупованням, сказав Ігор Левченко.
Талібан
Керованість Талібану в умовах, коли угруповання стало владою, сумнівна - експерт / Reuters

Ісламістське угруповання Талібан відтепер повністю контролює весь Афганістан, проте на регіональному рівні йому можуть чинити опір. Йдеться про північні провінції, де живуть польові командири, які ще у 1990-х роках воювали проти талібів. При цьому у Талібані багато кланів і угруповань, тому існують сумніви, чи зможуть бойовики управляти своєю організацією в нових умовах. Про це заявив військовий експерт Ігор Левченко.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що незважаючи на контроль над центральною владою, у талібів можуть виникнути проблеми в регіонах. У північних провінціях живуть польові командири, які раніше воювали з Талібаном. Вони вже заявляють про свою готовність до бойових дій.

читайте такожЗахоплення талібами Афганістану і здивування Заходу: Данилов розповів, про що попереджали в Україні"На регіональному рівні можливе протистояння, тим більше що, незважаючи на те, що "Талібан" отримав контроль над північними провінціями, там залишаються традиційні польові командири, які у 90-х роках воювали з "Талібаном", і наразі вони заявляють про те, що й надалі продовжуватимуть боротьбу", - зазначив експерт.

Крім того, за його словами, Талібан є складноорганізованим угрупованням, яке не є монолітним. Керованість такою організацією в нових умовах, коли вона отримала владу, сумнівна.

"Талібан" - це не чітка ієрархічна структура, у ній багато власних кланів, угруповань. Наразі експерти кажуть про те, що керованість цієї структури в умовах, коли "Талібан" прийшов до влади, викликає певні сумніви", - підкреслив Ігор Левченко.

Ситуація у Афганістані

США після 20-річного перебування у Афганістані прийняли рішення про виведення своїх військ з країни. Американський військовий контингент повинен повністю піти з території афганської держави до 31 серпня.

Талібан стрімко захопив владу у Афганістані. 15 серпня бойовики угруповання заявили про контроль над Кабулом. Президент країни змушений був рятуватися втечею.

Представник Талібану Мухаммед Найїм зробив заяву про те, що багаторічний військовий конфлікт у Афганістані закінчено.

Помічник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван 16 серпня сказав, що Байден ухвалив правильне рішення щодо Афганістану. В країні так і не вдалося побудувати сильну армію, яка могла б дати відсіч противнику.

Колишній глава ЦРУ Девід Петреус бачить небезпеку у виведенні військ США з Афганістану. Він вважає, що ситуація призведе до катастрофи для американської держави і її союзників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти