Справа ЮКОСа: Росія б'ється в суді через $57 мільярдів для Ходорковського

15 травня 2020, 15:38
Москва вважає несправедливим рішення суду на користь акціонерів колишньої компанії ЮКОС.
Ходорковський
Ходорковський вважався неформальним господарем ЮКОСа / Reuters

Російська Федерація звернулася до Верховного суду Нідерландів з касаційною скаргою на рішення Апеляційного суду Гааги, в рамках якого держава має виплатити колишнім акціонерам компанії ЮКОС 57 мільярдів доларів в якості компенсації за завдану їм шкоду. Відповідну заяву опублікувало російське міністерство юстиції.

Мін'юст у судовому порядку має намір оскаржити рішення, прийняте на користь екс-акціонерів компанії, головним акціонером якої був Михайло Ходорковський.

"15 травня 2020 року Російська Федерація подала до Верховного суду Нідерландів касаційну скаргу, в якій вимагає скасування рішення Апеляційного суду Гааги за позовом мажоритарних акціонерів колишньої НК "ЮКОС", що зобов'язує Росію виплатити 57 млрд доларів США в якості відшкодування завданої їм шкоди", - наголошується в повідомленні відомства.

відео дня

Мін'юст стверджує, що рішення суду необгрунтовано з юридичної точки зору. Згідно позиції міністерства, акціонери ЮКОСа нехтували антикорупційним законодавством, незаконно заволоділи акціями компанії і не сплачували податків. Тому їх не повинні визнавати в якості "добросовісних інвесторів". Також у відомстві вважають, що колишні акціонери компанії нібито підкупили основного свідка у цій справі.

У 2003 році Міністерство РФ з податків і зборів відкрило кримінальну справу проти ЮКОСа – на той момент найбільшої нафтової компанії Росії за звинуваченням в ухиленні від податкових зобов'язань. Акціонери компанії зазнали кримінального переслідування. Мажоритарний акціонер ЮКОСа Михайло Ходорковський і власник 7% акцій компанії Платон Лебедєв отримали реальні кримінальні терміни. Ходорковський провів у місцях позбавлення волі 10 років і 2 місяці, Лебедєв – 10 років і 5 місяців.

ЮКОС в 2007 році був визнаний банкрутом.

Колишні акціонери ЮКОСа продовжують судитися з державою щодо компенсації за заподіяну їм шкоду.

Нагадаємо, Михайло Ходорковський розповів, як Росії позбавитися від режиму Володимира Путіна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти