Угода Байдена і Путіна щодо Україні: експерт розкрив головну інтригу діалогу США і Росії про Донбас

22 червня 2021, 21:03
Повернення України до сфери впливу Росії - головний пріоритет Кремля, і у США це розуміють, сказав Максим Ялі.
Путін, Байден
Угоди Байдена і Путіна щодо України не буде - експерт / Reuters

Головною метою Москви є повернення України у фарватер впливу російської держави, і це добре розуміють у США. Головна інтрига перемовинБайдена і Путіна полягає в тому, що Росія очікує від Сполучених Штатів надання підтримки в реалізації Мінських угод. При цьому точка зору Вашингтона щодо Донбасу відрізняється від позиції Кремля. Восени стане зрозуміло, чи буде американо-російське співробітництво. Однак "угода" щодо України навряд чи відбудеться, тому що проти цього виступить Конгрес. Про це заявив експерт-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин Національного авіаційного університету Максим Ялі.

У коментарі Главреду він розповів про те, що у США і Росії різні погляди на імплементацію Мінських домовленостей. Якщо Байден піде на угоду з Путіним щодо України, то він зіткнеться з викликом – американський глава держави має менші повноваження, ніж російський, і зіткнеться з Конгресом, де Київ підтримують як "демократи", так і "республіканці".

"Повернення України є пріоритетом для Кремля і в Білому домі чудово це розуміють. Представники РФ вже заявили, що сподіваються на допомогу Вашингтона в реалізації Мінських угод, проте Байден на пресконференції у Женеві зазначив, що погляди Москви і Вашингтона відрізняються в шляхах їх реалізації. Саме в цьому і полягає головна інтрига. Якщо між Путіним і Байденом були досягнуті певні домовленості щодо України, то необхідно розуміти, що президент США має значно менше повноважень і йому необхідна підтримка Конгресу, де існує двопартійний консенсус щодо України", - вважає ялі.читайте такожПрорив з Криму і удар по Донбасу: журналіст оголосив про атаку Путіна після зустрічі з Байденом

За його словами, будь-яких серйозних змін ситуації або "угод" щодо України як мінімум в поточному році не буде. Причому вже восени з'ясується, чи має право на існування співпраця Вашингтона і Москви.

"Тому на серйозні прориви і "злив" України як мінімум цього року очікувати не варто – вже восени стане зрозуміло, як і заявив Байден, відбудеться співпраця чи ні. Україна точно не перша в цьому списку і Путіну ще потрібно продемонструвати здатність надавати підтримку з питань, які цікавлять Білий дім", - підкреслив Максим Ялі.

Зустріч Байдена і Путіна

Зустріч господаря Білого дому Джо Байдена і президента РФ Володимира Путіна відбулася 16 червня у Женеві. На саміті США і Росії обговорювалися питання врегулювання проблемних аспектів американо-російських відносин.

У Держдепі США за підсумками зустрічі Байдена і Путіна зробили заяву про те, що американський президента оголосив главі Кремля про підтримку територіальної цілісності і суверенітету України. Крім того, обговорювалося питання і реалізації Мінських угод.

Заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд казала, що Штати не планують скасовувати санкції проти Росії, запуск яких був пов'язаний з агресією Москви щодо України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти