Президент Вірменії відхрестився від угоди з Путіним і Алієвим щодо Карабаху

10 листопада 2020, 08:28
Армен Саргсян запевнив, що не брав участі у жодних переговорах щодо Карабаху.
Саргсян
Саргсян заявив, що дізнався про домовленості щодо Карабаху зі ЗМІ / Фото: president.am

Президент Вірменії Армен Саргсян заявив, що дізнався з преси про підписання домовленостей про припинення бойових дій у Нагірному Карабасі. Документ підписали глава Кремля Володимир Путін, лідер Азербайджану Ільхам Алієв і прем'єр Вірменії Нікол Пашинян. Він зазначив, що з ним не проводили консультації, як з президентом.

"Я не брав участі у жодних переговорах. Урегулювання карабаського конфлікту - справа державної важливості. Будь-який крок, дія, будь-яке рішення, що стосується життєво важливих інтересів безпеки і прав Вірменії, Арцаха і всього вірменського народу, особливо підписання документа, мають стати предметом всебічних консультацій і обговорень", - заявив Саргсян на своїй сторінці в Facebook.

Він підкреслив, що негайно ініціює політичні консультації, щоб якомога швидше "узгодити рішення, що випливають з нашого порядку денного щодо захисту національних інтересів".

Саргсян додав, що сподівається, що це питання буде вирішено протягом 10 днів.

Президент Вірменії відхрестився від угоди з Путіним і Алієвим щодо Карабаху
Повідомлення президента Вірменії / скріншот з перекладом Фейсбуку

Ситуація у Вірменії - про що йшлося раніше:

  • Лідери Вірменії, Азербайджану і Росії підписали спільний документ про припинення бойових дій у Нагірному Карабасі. Після підписання документа в Єревані почалися масові заворушення.
  • Тисячі протестувальників увірвалися до будівлі уряду Вірменії і почали розбивати там меблі і техніку. Крім того, обурений натовп побив спікера Арарата Мірзояна. Зараз він перебуває в лікарні.
  • Опозиційні фракції намагаються скликати позачергове засідання парламенту Вірменії і скасувати рішення щодо перемир'я. Також опозиція має намір відправити у відставку прем'єра Нікола Пашиняна.
  • Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, унаслідок нічного погрому в його резиденціях були вкрадені комп'ютер, годинник і парфумерія.

Конфлікт в Нагірному Карабасі - що важливо знати:

Азербайджан і Вірменія перебувають у стані військового конфлікту через суперечку про приналежність Нагірного Карабаху. У далекому 1991 році Нагірний Карабах, за підтримки Єревана, оголосив про свій суверенітет і незалежність від Азербайджану. Це стало причиною трирічного збройного конфлікту.

У період збройного зіткнення загинули понад 30 тисяч осіб.

Держави підписали Бішкекський протокол про перемир'я і перевели конфлікт у заморожений стан. Однак час від часу між Єреваном і Баку відбуваються перестрілки.

Міжнародна спільнота вважає Нагірний Карабах територією Азербайджану. Такої ж позиції дотримується й офіційний Київ.

27 вересня збройні сили Азербайджану напали на невизнану Нагірно-Карабаську Республіку. Між силами Вірменії та Азербайджану знову почалися запеклі бої.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти