Відмова України від НАТО і публічна заява Альянсу: РФ вибухнула умовою

16 лютого 2022, 18:45
Росія вимагає від України, мовляв, внести зміни до Конституції щодо ситуації з інтеграцією до Північноатлантичного альянсу.
Україна НАТО
Росія вимагає, щоб у НАТО нібито публічно заявили про відмову у прийнятті України до Альянсу / facebook.com/navy.mil.gov.ua

Офіційна Москва має намір наполягати на тому, щоб в НАТО публічно оголосили про відмову приймати Україну до військово-політичного блоку Заходу. Київ, мовляв, повинен оголосити про свій позаблоковий і нейтральний статус згідно з Декларацією про суверенітет. Про це заявив голова делегації Росії на перемовинах у Відні з питань безпеки Костянтин Гаврилов.

Як повідомляє РИА Новости, він розповів про те, що Москва збирається відстоювати свою позицію, згідно з якою в Північноатлантичному альянсі нібито повинні зробити публічну заяву про неприйняття України до колективного блоку безпеки.

читайте такожВступ України до НАТО: Шольц зробив прогноз щодо розширення АльянсуПри цьому Київ, за його словами, мовляв, повинен повернутися до нейтрального позаблокового статусу, прописаного в Декларації про суверенітет української держави від 16 липня 1990 року.

відео дня

"Росія наполягатиме на тому, щоб НАТО публічно оголосило про відмову від прийняття України до своїх лав. Київ, у свою чергу, повинен проголосити свій нейтральний, позаблоковий статус, як це передбачалося в Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року", - сказав Гаврилов.

Крім того, як вважають у Москві, необхідність реалізації положень Декларації відзначена в акті проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, на базі якої прийнята Конституція держави.

"У свою чергу, чинна Конституція України від 28 червня 1996 року містить положення про те, що при її прийнятті Верховна Рада України керується вищезазначеним актом", - підкреслив Костянтин Гаврилов.

Захід виступив проти ультиматумів Росії щодо України до НАТО

США, Північноатлантичний альянс та Росія в січні провели серію консультацій з питань безпеки. Дискусії пройшли на тлі стягування Москвою військ до кордонів України і російських заяв про погрози НАТО своїм рубежам.

Росія вимагала від Заходу гарантій нерозширення НАТО, невступу України до Альянсу і повернення військової інфраструктури блоку до позицій станом на 1997 рік.

Представниця США на перемовинах, заступниця держсекретаря Венді Шерман заявила, що Вашингтон не згоден з вимогами Москви щодо Україні в НАТО і нерозширення Альянсу на схід.

Делегат Росії, заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков сказав, що Москва не нападатиме на Україну. Однак російська держава вимагатиме гарантій, згідно з якими Україна нібито ніколи не вступить до Альянсу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зробив заяву про те, що Україна, Грузія та Молдова можуть у майбутньому вступити до Альянсу. У Росії немає права вето на євроатлантичну інтеграцію держав.

Столтенберг попередив Росію про те, що якщо Москва піде на нове військове вторгнення на територію України, військово-політичний блок Заходу зміцнить свою присутність на східному фланзі Європи.

Главред рекомендує:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти