Жертви та введення військ РФ: експерт дав сумний прогноз щодо протестів у Білорусі

11 серпня 2020, 01:30
775
Криза у Білорусі може вийти з-під контролю, не виключив Володимир Фесенко.
Протести в Мінську
На акціях протесту можливі жертви, не виключає політолог / Reuters

Є три ймовірні сценарії подальшого розвитку подій в Білорусі , де на тлі президентських виборів відбуваються стихійні акції протесту.

Про це в коментарі УНІАН сказав голова Центру прикладних політичних досліджень Пента, політолог Володимир Фесенко.

"Перший сценарій - Лукашенко утримує владу, але ціною конфліктності, зниження рівня своєї легітимності і ослаблення внутрішнього і зовнішнього ослаблення", - сказав він.

Другий сценарій, зі слів політолога, полягає в тому, що криза може вийти з-під контролю і перерости в більш масштабний прояв.

"Тоді можливі різні прояви кризи, включаючи жертви, наприклад, втручання Росії, тобто ситуація просто стає безконтрольною і тоді велика ймовірність, що Росія може втрутитися в цей конфлікт для того, щоб відновити порядок, захистити російських громадян в Білорусі і т.д.", - пояснив експерт.

читайте також"Озвірілі люди": Лукашенко пояснив стрілянину ОМОНу в демонстрантів Третій сценарій - найменш ймовірний, каже експерт, коли перемагає опозиція.

"Але це не перемога кандидатів в президенти, а криза закінчується новими конкурентними, демократичними виборами. Тому що в даному випадку опозиційний кандидат в президенти не має ніякого значення, це не більше, ніж символ. Йдеться про те, щоб усунути Лукашенка від влади і провести демократичні вибори", - зазначив Фесенко.

Він додав, що вважає найвірогіднішим варіантом - перший сценарій.

Що стосується впливу подій у Білорусі на Україну, то, на думку політолога, "прямого впливу це не матиме, окрім створення певного напруження, додаткових проблем з точки зору майбутнього візиту президента Зеленського до Білорусі".

читайте також"Мало не здасться": Лукашенко сполошився через наміри опозиції штурмувати його резиденцію

"Візит планується на вересень. Ось тут проблеми є, тому що практично фон для цього візиту не найсприятливіший", - сказав він.

Нагадаємо, раніше у Білорусі заявили про загальний страйк після президентських виборів .

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти