"Ні рук, ні ніг не зберуть": КДБ Білорусі готувало вбивство Шеремета на замовлення Лукашенка – опубліковано аудіо

4 січня 2021, 12:10оновлено 4 січня 2021, 12:42
Лукашенко нібито виділив на політичні вбивства понад 1 млн доларів.
Білоруське КДБ обговорювало вбивство Шеремета, свідчить злитий аудіозапис – Лукашенко новини
Білоруське КДБ обговорювало вбивство Павла Шеремета, свідчить злитий аудіозапис / Reuters

У 2012 році тодішній очільник Комітету держбезпеки Білорусі Юрій Зайцев обговорював зі співробітниками контртерористичного підрозділу КДБ Альфа організацію політичних вбивств, зокрема вбивство журналіста Павла Шеремета.

Розмова записана прихованим пристроєм у кабінеті Зайцева 11 квітня 2012-го, йдеться у відео із записом, який опублікував YouTube-канал Беларускі Народны Трыбунал.

За словами Зайцева, ініціатор політичних вбивств – тодішній президент Олександр Лукашенко, він виділив на злочини 1,5 млн доларів.

"...Президент... чекає цих операцій", – заявив очільник КДБ.

Розмова Зайцева зі співробітником Альфи про вбивство Шеремета:

Зайців: "Ось щодо Шеремета потрібно спрацювати, який за*бав, бл*дь. Зробимо закладку якусь і так далі, щоб цю щура, бл*дь, зовсім... ні рук, ні ніг не зберуть. Все, щоб було як натуральним чином, але це не так впливає на свідомість людей".

Співробітник 2: "Тим більше – щодо закладки не буде ніяких проблем".

Обговорення вбивства Шеремета слухайте з 9:25

У 2020 році аудіозапис за запитом бельгійського видання EUObserver вивчав експерт Національного Центру Медіа криміналістики США (Університет Колорадо) Каталін Григорас.

За його словами, на записі не знайшли помітних слідів маніпуляцій зі звуком, проте з нього видалено цифровий підпис, який міг допомогти знайти джерело в КДБ.

  • Нагадаємо, Павло Шеремет народився 28 листопада 1971 року в Мінську, був головредом Білоруської ділової газети й зарекомендував себе як противник режиму Олександра Лукашенка, пише Вікіпедія.
  • У 1997 році в Білорусі його звинуватили, зокрема у незаконній журналістській діяльності та отриманні грошей від іноземних служб і засудили до двох років позбавлення волі умовно та до одного року випробувального терміну. Шеремет перебував за ґратами кілька місяців, а потім його відправили до Росії.
  • Пізніше журналіст переїхав в Україну. Шеремета убито в Києві 20 липня 2016 року – автомобіль, у якому він їхав, підірвали саморобним вибуховим пристроєм.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти